Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Slovákov zjednotil Kanaďan. Ramsayho nástupca? Najvážnejším kandidátom je Országh, vraví Valábik

Trénerský triumvirát. Jeho súčasťou je v Rige... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Pardavý, Ramsay, Podkonický Trénerský triumvirát. Jeho súčasťou je v Rige aj Ján Pardavý (vľavo).

Hovorí sa o tom, že nasledujúci šampionát môže byť posledným pre trénera Craiga Ramsayho. Vzhľadom na jeho popularitu a to, čo s reprezentáciou dosiahol, bude náročnejšie hľadať za neho nástupcu…

Bude to veľmi ťažká úloha. Navyše, momentálne nemáme trénera, ktorý by sa približoval vedomosťami a schopnosťami Craigovi. Narážam aj na to, že dokáže skvele zareagovať a prispôsobiť sa dianiu v zápase.

Ďalšia vec je jeho uvoľnená povaha a prístup k hráčom. Samozrejme, nebudeme hľadať kópiu Ramsayho, ale trénera, ktorý bude podobne efektívny so svojimi schopnosťami. Takého trénera sme zatiaľ nemali. Spomeňme si, aký progres spravil Ramsay s národným tímom a vôbec nemyslím len výsledkový.

Poukazujete na herný prejav?

Presne tak. Vždy sme mali supertalentovaných hráčov a zaslúžené megahviezdy, ale málokedy sme mali tím. Mám na mysli skupinu hráčov, ktorá by bola ochotná sa tak obetovať, ako to vidíme posledné roky v reprezentácii.

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Čítajte viac Česi sú štvrtý najväčší favorit MS v hokeji. Ako je na tom slovenská reprezentácia?

V tom vidím najväčší prínos trénera Ramsayho a je paradoxné, že nás musel prísť zjednotiť Kanaďan. Jeho odchodom sa uzavrie jedna veľká kapitola, v ktorej sme sa naučili, ako sa hokej reálne hrá v porovnaní s tým, čo sme predvádzali pred jeho príchodom.

Vedeli by ste si na jeho mieste predstaviť Vladimíra Országha, o ktorom sa vraví ako o možnom nástupcovi, alebo skôr niekoho z mládežníckych trénerov ako Tibor Tartaľ či Ivan Feneš?

Tibor je môj dobrý kamarát, ale zatiaľ nepripadá do úvahy a to si aj on uvedomuje. Pre mňa je najväčším kandidátom práve tréner Országh, ktorý je zanietený a dokáže z hráčov dostať maximum.

O Vladovi je známe, že je veľmi inteligentný a hladný po tom, aby sa učil nové veci a metódy. Vidíme, čo dokázal v Třinci, kde bol jeho prínos najmä v play off. Podobne, ako to dokázal napríklad tréner Dan Ceman s Košicami v našej lige.

Asistentmi Ramsayho sú v posledných rokoch tréneri Ján Pardavý a Andrej Podkonický. Bol by jeden z nich vhodný na pozíciu hlavného kouča?

Tým, že sú pri reprezentácii a Craigovi, sa veľa naučili. Minimálne s nimi dvoma vedenie zväzu počíta, inak by tam neboli v takej zaúčacej forme, ako sú doteraz. Rozhodne teda neznižujem ani ich kvality alebo šance na to, že sa stanú jedného dňa šéfmi lavičky.

04. Finále Košice - Zvolen Čítajte viac Neznášam takéto hádky. Dve extraligy by boli nezmysel, vraví Kanaďan so slovenskými koreňmi

Spomenuli ste Dana Cemana. Kanaďan, ktorý má dokonca slovenské korene. Vedeli by ste si ho predstaviť ako nástupcu Ramsayho?

Myslím si, že v extralige by sme našli viacero adeptov. Z hľadiska odbornosti a toho, ako rozumie hokeju, by som však s trénerom Cemanom nemal problém. Dokonca si myslím, že z našej ligy k tomu má najbližšie. Je to ale skôr v hypotetickej rovine, keďže som presvedčený o tom, že nie je ani v širšom okruhu kandidátov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Valábik #MS v hokeji 2023