Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neznášam takéto hádky. Dve extraligy by boli nezmysel, vraví Kanaďan so slovenskými koreňmi

Oslavy majstrovského titulu HC Košice sú v plnom prúde. Užíva si ich aj tréner Dan Ceman (49), ktorý si pomedzi ne našiel čas na rozhovor. Prišiel naň na sekundu presne, čím len potvrdil obrovskú profesionalitu. Nemal problém poodhaliť svoj slovenský pôvod a bez váhania sa vyjadril aj k háklivejším témam.

27.04.2023 07:17
04. Finále Košice - Zvolen Foto: ,
Pre trénera košického tímu Dana Cemana je to druhý titul v slovenskej lige, prvý získal v roku 2019 s Banskou Bystricou.
debata (2)

„Pri oslavách titulu nikdy neviete, akým smerom sa budú uberať. Práve to je na nich najkrajšie,“ vraví zámorský expert.

Ako dokáže Kanaďan držať krok so Slovákmi pri oslavách titulu?

Je to náročné, ale našťastie aj ja mám slovenské korene. Moji starí rodičia pochádzali z obce Novosad na východe Slovenska. Môj otec tam žil do roku 1938. V čase, keď sa začínala vojna, naskočil na loď a zamieril do Kanady. Tam dostal pôdu, na ktorej farmárčil, no žil v chudobe.

Ako ste sa dozvedeli o tom, že máte slovenské korene?

Keď mal otec okolo štyridsaťpäť rokov, prišiel za nami do Kanady starší člen rodiny z Novosadu, od ktorého sme sa dozvedeli, že sme Slováci. Pôvodne sme si mysleli, že máme korene v Slovinsku alebo Juhoslávii. Otec si pamätal dokonca aj zopár slovenských slov. Moja babka nikdy v živote nehovorila po anglicky. Je to celkom zaujímavé. Verím, že sa mi podarí zistiť o predkoch viac.

gabi-spilar1 Čítajte viac Strašný pocit a bezmocnosť vystriedala eufória. Či udržíme trénera? Ak nedostane lukratívnu ponuku

Prejdime k hokeju. Tréner Zvolenčanov Peter Oremus po finále kritizoval počet legionárov v súvislosti s nedostatkom priestoru pre mladých slovenských hráčov. Aký je váš pohľad?

Je to veľmi náročná téma. Limit sedem cudzincov na tím je podľa mňa prijateľný. Ak chceme, aby si súťaž udržala kvalitu, určite by som počet legionárov neznižoval. Na trhu nie je dostatok kvalitných slovenských hráčov, pretože väčšina odchádza do Česka.

Nemali by práve preto dostať väčší priestor slovenskí juniori?

Pre každý klub je to dilema. Vezmime si napríklad Slovan, ktorý je posledné roky nabitý staršími Slovákmi. Majú kvalitu, hoci už nie sú v najlepšom hokejovom veku. Sú to skúsení, múdri a schopní veteráni. Samozrejme, ako tréner chcete dať šancu aj mladým hráčom, ale väčšina z nich nie je na seniorský hokej ešte pripravená.

Video

Ako to zmeniť?

V okolitých krajinách slúžia nižšie ligy na rozvoj mladíkov. Vidím v tomto smere priestor na zlepšenie v spolupráci medzi extraligou a SHL. Všetci čelia určitým tlakom, aby boli úspešní a víťazili. Pokiaľ sa to nedeje, môžete ľahko prísť o sponzorov. Nie každý má pochopenie pre to, aby uprednostnil rozvoj mladých hráčov pred umiestnením. So znížením počtu legionárov súvisí ešte jeden problém.

Aký?

Platy Slovákov išli od môjho pôsobenia v Banskej Bystrici v sezóne 2019/2020 výrazne nahor. Súvisí to s menším počtom kvalitných slovenských hráčov na trhu a zvýšením počtu tímov v extralige. Na druhej strane, pred troma rokmi to nebolo ideálne, keďže počet legionárov v tíme bol neobmedzený. Myslím si, že súčasný stav je lepší.

Spomenuli ste kvalitu extraligy. Tú výrazne ovplyvňuje aj úroveň rozhodcov, ktorých výkony boli často terčom diskusií a v mnohých prípadoch aj oprávnenej kritiky. Je to jeden z najväčších problémov v slovenskom hokeji? Ako by ste ho riešili?

Tak, ako pri všetkom, aj pri rozhodcoch sú dôležité financie, aby mali adekvátne platy. Nájdu sa aj výnimky, ako je Peter Stano, ktorý píska finále českej extraligy. Je to jeden vysoko kvalitný rozhodca. Vystupovaním aj výkonmi na ľade je skutočný profesionál.

Peter Stano. Foto: Jaroslav Novák
Peter Stano Peter Stano.

Neviem, či by sa našlo dosť financií, aby malo Slovensko 15 – 20 profesionálnych rozhodcov, ale minimálne na každom zápase by mal byť aspoň jeden profesionál, ktorý by bol vo funkcii supervízora. Zároveň by školili rozhodcov, pretože vieme, že v odlišných krajinách sú rôzne formulované pravidlá. Slovenskí rozhodcovia to nemajú jednoduché aj z dôvodu, že opis pravidiel nie je dostatočne detailný.

Po jednom zápase ste vraveli, že sa vám rozhodca vysmial do tváre. Je problémom aj samotné správanie rozhodcov smerom k trénerom a hráčom?

Úlohou rozhodcov z môjho pohľadu nie je iba pískať fauly ale mať celý zápas pod kontrolou. Niektorí tréneri nepotrebujú toľko pozornosti z ich strany. Iní, ako som napríklad aj ja, potrebujú varovanie, pred tým ako im udelia dvojminútový trest. Dôležité je, aby boli jasne vymedzené línie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Dan Ceman