Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákov zjednotil Kanaďan. Ramsayho nástupca? Najvážnejším kandidátom je Országh, vraví Valábik

Do štartu majstrovstiev sveta v hokeji ostávajú už len tri dni. Pre Craiga Ramsayho by mohli byť posledné na slovenskej striedačke. Kto by sa mohol stať jeho nástupcom a ako sa bude hokejistom spod Tatier dariť v náročnej B-skupine?

09.05.2023 05:40
Dánsko Kodaň SR Hokej MS2018 A Česko Slovensko Foto:
Craig Ramsay a Vladimír Országh.
debata (5)

Aj o tom sme sa zhovárali s expertom a bývalým hráčom so skúsenosťami z NHL Borisom Valábikom.

Pri pohľade na súpisku Slovenska sa zdá, že najslabšou stránkou mužstva bude obrana. Súhlasíte?

Hráči ako Peter Čerešňák či Martin Marinčin nám budú citeľne chýbať. Nehovoriac o Erikovi Černákovi a Šimonovi Nemcovi. Skúsenosťami by ich mali nahradiť Gernát, Grman, Rosandič.

Video

Páčia sa mi hráči, ktorí vedia, akú rolu majú v tíme a nehrajú sa na niečo iné. Nepreceňujú svoje korčuliarske alebo technické zručnosti. Stáva sa to najmä defenzívnym hráčom, ktorí si zrazu povedia, že chcú hrať ofenzívne, hoci na to nemajú.

Z toho dôvodu preferujete obrancov ako Dávid Mudrák a Patrik Koch, o ktorých ste sa v minulosti viackrát pochvalne vyjadrovali?

Presne tak. Pozdáva sa mi, čo robia na ľade. Vedia sa správne hýbať. Majú výborný korčuliarsky fond. Stojím si za tým, že v obrane to asi nebude také solídne, ako v útoku. Mám z nej mierne obavy.

Marek Hrivík Čítajte viac Keď si slovenský kapitán kliesnil cestu do NHL, tréner si pred ním vyložil bosé nohy. Nákupy s Jágrom viac nechce zažiť

Najmä ak to porovnávam s poslednými rokmi. Aj preto si myslím, že pre nás bude dôležité, aby defenzívni obrancovia zahrali nadštandardne a na konci turnaja boli v plusových bodoch – aby sme mali šancu na úspech. Som si istý, že so strieľaním gólov problémy mať nebudeme.

Nakoľko bude tímu chýbať obranca typu Černáka?

Erik je extratrieda. Bol by pre nás obrovskou posilou. V defenzíve je takmer nepriechodný. Pozná dobre svoju rolu. Hoci v NHL nie je lídrom v produktivite medzi obrancami, u nás by rozhodne bol hlavným kandidátom na streľbu od modrej čiary v presilovej hre. Zachytil som, že má otras mozgu, čo je veľmi nepríjemné zranenie a tam treba byť pri návrate veľmi opatrný.

Marek Hrivík a Peter Cehlárik oslavujú postup... Foto: TASR/AP, Matt Slocum
Hrivík Cehlárik Marek Hrivík a Peter Cehlárik oslavujú postup do semifinále.

V útoku to vyzerá na vyvážený mix produktívnych hráčov, ktorí dokážu pravidelne bodovať a útočníkov s defenzívnejšími úlohami. Koho by ste si vedeli predstaviť k osvedčenej dvojici Marek Hrivík a Peter Cehlárik?

Ak chceme mať tri najsilnejšie esá v jednom útoku, rozhodne by k ním mal ísť Richard Pánik. Na druhej strane si myslím, že by sa dokázal veľmi dobre presadiť aj v druhej formácii s Regendom a Hudáčkom. Je fantastické, že budeme mať dva vyrovnané elitné útoky.

V minulosti to nebolo zvykom a skôr sme sa spoliehali len na jedno vyložene ofenzívne trio. Trochu ma mrzí, že nepríde Marko Daňo, ten by rozhodne zapadol do jedného z prvých dvoch útokov. Ak by k Hrivíkovi a Cehlárikovi tréneri dopasovali Regendu, mohlo by to efektívne fungovať. Prvá formácia bude zaručene šliapať.

brankari SVK Čítajte viac Kto bude na MS jednotkou? Podľa Staňu majú dvaja brankári výhodu. Príchod Haláka? Hraničilo by to s nostalgiou, vraví Valábik

Vydarenú sezónu má za sebou aj Oliver Okuliar, ktorý v Hradci Králové zaznamenal 41 bodov v základnej časti a play off. Môže byť platným členom ofenzívy?

Som veľmi rád, že Oliver zažil skvelú sezónu. Je presne typ hráča, ktorého potrebujeme. Na druhej strane si nemyslím, že by ho tréneri zaradili do prvej formácie.

Ak by sme ju chceli mať ultrasilnú, musí v nej hrať po boku Hrivíka s Cehlárikom Pánik. Samozrejme, to len v prípade, ak by tréneri nechceli silu rozložiť na dva útoky. V tejto chvíli je možné všetko.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Valábik #MS v hokeji 2023