Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokoviča vyzve najhorší medzi najlepšími

Ležal na dokonale zastrihnutom trávniku, ruky držal nad hlavou, na perách mu žiaril trochu nesmelý úsmev.

10.07.2015 08:00
Novak Djokovič Foto: ,
Srbský tenista Novak Djokovič.
debata

Užíval si výnimočnosť okamihu. Počúval ohromný potlesk a v hlave sa mu začala vynárať nádherná myšlienka – práve sa stal posledným a najprekvapujúcejším semifinalistom slávneho Wimbledonu.

Novak Djokovič, Roger Federer, Andy Murray a Richard Gasquet. Prvé tri mená medzi najlepšou štvoricou londýnskeho grandslamu fanúšikovia i experti takmer naisto očakávali. Nechýba medzi nimi jednotka, dvojka ani trojka svetového rebríčka. Každý z velikánov sa pýši grandslamovými trofejami. Štvrté vyvolalo na tvárach tenisových nadšencov prekvapujúce výrazy. Predsa len, za svojmi sokmi v renkingu i v počte úspechov výrazne zaostáva.

„Keď sa pozriete na zloženie semifinále, som jednoznačne najhorší. Zároveň som hrdý na to, že som sa ocitol v takej výnimočnej spoločnosti. Ďalší zápas si chcem naplno užiť,“ uviedol Francúz po päťsetovej štvrťfinálovej dráme, v ktorej prekvapujúco zdolal favorizovaného Stana Wawrinku. Švajčiara, ktorý nechýbal v semifinále tohtoročného Australian Open i Roland Garros a je štvrtým hráčom sveta, zdolal v rozhodujúcom dejstve 11:9.

„Víťazstvo nad Wawrinkom by som pokojne označil za najkrajšie v kariére,“ vravel Gasquet, ktorý si zopakuje wimbledonské semifinále po ôsmich rokoch (prehral s neskorším šampiónom Federerom). Rovnako ďaleko sa dostal aj na US Open 2013 (nestačil na Rafaela Nadala). Chuť grandslamového finále však 29-ročný hráč dosiaľ neokúsil.

O najväčší úspech v kariére sa pobije s najnáročnejším súperom – svetovou jednotkou Djokovičom. Srb triumfoval vo Wimbledone vlani a opäť je najväčším favoritom na zisk trofeje. Tohto roku je v Londýne vskutku suverénny, na ceste za obhajobou ho výrazne ohrozil v osemfinále len Juhoafričan Kevin Anderson, ktorému na senzáciu nestačilo napokon ani vedenie 2:0 na sety.

Na prvý pohľad nie je Gasquet pre zverenca Borisa Beckera a Mariána Vajdu nebezpečným súperom. Z predošlých dvanástich zápasov prehral jedenásťkrát. Napriek tomu je Djokovič ostražitý.

„Najväčší rozdiel medzi súčasným Richardom a Richardom spred niekoľkých rokov je vo fyzickej pripravenosti. Urobil viditeľný pokrok,“ tvrdí osemnásobný grandslamový šampión.

Jediný úspech v súbojoch s Djokovičom dosiahol Gasquet pred ôsmimi rokmi. V tejto sezóne sa obaja stretli raz, dokonca nedávno. V osemfinále Roland Garros povolil Srb svojmu súperovi len šesť hier.

V druhom semifinále si zmerajú sily Federer s Murrayom. Obaja už vo Wimbledone zdvihli nad hlavu víťaznú trofej. Švajčiar sedemkrát (2003 – 2007, 2009 a 2012), Brit raz (2013).

Vzájomná zápasová bilancia oboch velikánov je mimoriadne vyrovnaná. O päť rokov starší Švajčiar vedie 12:11. Na grandslamových turnajoch sa Federer s Murrayom stretli päťkrát, súčasná svetová trojka uspela len v semifinále Australian Open 2013. Po štvrťfinále Australian Open 2014, finále Wimbledonu 2012, Australian Open 2010 a US Open 2008 sa tešil Federer, pre ktorého vyznel jednoznačne aj dosiaľ posledný duel.

Na lanskom Turnaji majstrov v Londýne doprial svojmu sokovi jedinú hru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Wimbledon 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...