Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Djokoviča vyzve najhorší medzi najlepšími

Ležal na dokonale zastrihnutom trávniku, ruky držal nad hlavou, na perách mu žiaril trochu nesmelý úsmev.

10.07.2015 08:00
Novak Djokovič Foto: ,
Srbský tenista Novak Djokovič.
debata

Užíval si výnimočnosť okamihu. Počúval ohromný potlesk a v hlave sa mu začala vynárať nádherná myšlienka – práve sa stal posledným a najprekvapujúcejším semifinalistom slávneho Wimbledonu.

Novak Djokovič, Roger Federer, Andy Murray a Richard Gasquet. Prvé tri mená medzi najlepšou štvoricou londýnskeho grandslamu fanúšikovia i experti takmer naisto očakávali. Nechýba medzi nimi jednotka, dvojka ani trojka svetového rebríčka. Každý z velikánov sa pýši grandslamovými trofejami. Štvrté vyvolalo na tvárach tenisových nadšencov prekvapujúce výrazy. Predsa len, za svojmi sokmi v renkingu i v počte úspechov výrazne zaostáva.

„Keď sa pozriete na zloženie semifinále, som jednoznačne najhorší. Zároveň som hrdý na to, že som sa ocitol v takej výnimočnej spoločnosti. Ďalší zápas si chcem naplno užiť,“ uviedol Francúz po päťsetovej štvrťfinálovej dráme, v ktorej prekvapujúco zdolal favorizovaného Stana Wawrinku. Švajčiara, ktorý nechýbal v semifinále tohtoročného Australian Open i Roland Garros a je štvrtým hráčom sveta, zdolal v rozhodujúcom dejstve 11:9.

„Víťazstvo nad Wawrinkom by som pokojne označil za najkrajšie v kariére,“ vravel Gasquet, ktorý si zopakuje wimbledonské semifinále po ôsmich rokoch (prehral s neskorším šampiónom Federerom). Rovnako ďaleko sa dostal aj na US Open 2013 (nestačil na Rafaela Nadala). Chuť grandslamového finále však 29-ročný hráč dosiaľ neokúsil.

O najväčší úspech v kariére sa pobije s najnáročnejším súperom – svetovou jednotkou Djokovičom. Srb triumfoval vo Wimbledone vlani a opäť je najväčším favoritom na zisk trofeje. Tohto roku je v Londýne vskutku suverénny, na ceste za obhajobou ho výrazne ohrozil v osemfinále len Juhoafričan Kevin Anderson, ktorému na senzáciu nestačilo napokon ani vedenie 2:0 na sety.

Na prvý pohľad nie je Gasquet pre zverenca Borisa Beckera a Mariána Vajdu nebezpečným súperom. Z predošlých dvanástich zápasov prehral jedenásťkrát. Napriek tomu je Djokovič ostražitý.

„Najväčší rozdiel medzi súčasným Richardom a Richardom spred niekoľkých rokov je vo fyzickej pripravenosti. Urobil viditeľný pokrok,“ tvrdí osemnásobný grandslamový šampión.

Jediný úspech v súbojoch s Djokovičom dosiahol Gasquet pred ôsmimi rokmi. V tejto sezóne sa obaja stretli raz, dokonca nedávno. V osemfinále Roland Garros povolil Srb svojmu súperovi len šesť hier.

V druhom semifinále si zmerajú sily Federer s Murrayom. Obaja už vo Wimbledone zdvihli nad hlavu víťaznú trofej. Švajčiar sedemkrát (2003 – 2007, 2009 a 2012), Brit raz (2013).

Vzájomná zápasová bilancia oboch velikánov je mimoriadne vyrovnaná. O päť rokov starší Švajčiar vedie 12:11. Na grandslamových turnajoch sa Federer s Murrayom stretli päťkrát, súčasná svetová trojka uspela len v semifinále Australian Open 2013. Po štvrťfinále Australian Open 2014, finále Wimbledonu 2012, Australian Open 2010 a US Open 2008 sa tešil Federer, pre ktorého vyznel jednoznačne aj dosiaľ posledný duel.

Na lanskom Turnaji majstrov v Londýne doprial svojmu sokovi jedinú hru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Wimbledon 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...