Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrátila sa Rusku chrbtom? Putinova dôverníčka Isinbajevová sa utiahla do Španielska, otázok je viacero

Je jednou z najvýraznejších postáv v histórii skokov o žrdi. Jelena Isinbajevová, držiteľka dvoch zlatých olympijských medailí, svetového rekordu (5,06 m) či niekoľkonásobná majsterka sveta, však bola aj poprednou propagandistkou kremeľského režimu a dôverníčkou Vladimira Putina.

15.07.2023 08:16
debata (7)

Slávna atlétka, ktorá športovú kariéru ukončila pred siedmimi rokmi, sa napriek tomu s manželom a dvoma deťmi utiahla do luxusnej vily na španielskom ostrove Tenerife. Informovali o tom tamojšie noviny El Digital Sur.

Isinbajevová bola v roku 2012 Putinovou splnomocnenkyňou pre prezidentské voľby v Rusku, ako aj členkou strany Jednodné Rusko a pracovnej skupiny 75 ľudí, ktorá mala navrhnúť zmeny ústavy.

Tie oznámil Putin v roku 2020. Isinbajevová má hodnosť majora ruskej armády, v roku 2015 ju povýšil minister obrany Sergej Šojgu.

Isinbajevová vraj už 30. mája cestovala z Turecka do Španielska, teda štátu, ktorý odsudzuje ruskú agresiu na Ukrajine a Ukrajincom dokonca dodáva západné zbraňové systémy.

Spomínaný zdroj z Pyrenejského polostrova tvrdí, že 41-ročná rodáčka z Volgogradu si oficiálne prihlásila bydlisko v Španielsku.

Sergej Bubka Čítajte aj Z hrdinu je zradca? Ukrajinci kameňujú Bubku. Náš slávny atlét spolupracuje s teroristami

Zahraničné médiá špekulujú, prečo sa Putinova podporovateľka obrátila k Rusku chrbtom. Uvažuje sa nad odmietnutím Putinovho režimu a otázky tiež smerujú na fakt, ako dlhoročná protagonistka kremeľskej propagandy mohla tak ľahko dostať na Tenerife napriek prísnym sankciám EÚ.

Isinbajevová je tiež medzi osobami, na ktoré ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvalil sankcie. Podľa Zelenského patrí k predstaviteľom ruskej športovej sféry, „ktorí sa snažia dať šport do služieb agresie.“

Dominik Hašek Čítajte aj Hašek vystúpil v Európskom parlamente: Dajme azyl Rusom, ktorí odsúdia vojnu

Putin pred Riom utešoval športovcov

V roku 2016 obleteli svet zábery z tradičného stretnutia športovcov s Vladimirom Putinom pred cestou na olympijské hry. Ruský prezident im pred podujatím v Riu povedal, že sú obeťami diskriminácie a dvojitých štandardov. Isinbajevová sa počas príhovoru rozplakala. V Brazílii oznámila koniec kariéry, vzhľadom na vylúčenie ruských atlétov na OH nemohla štartovať. Zvolili ju do komisie športovcov MOV.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Isinbajevová #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine