Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hašek vystúpil v Európskom parlamente: Dajme azyl Rusom, ktorí odsúdia vojnu

Štáty Európskej únie by mali znemožniť medzinárodné štarty ruských športovcov propagujúcich režim prezidenta Vladimira Putina.

12.07.2023 18:03
Dominik Hašek Foto: ,
Dominik Hašek.
debata (2)

Zároveň by mali zabezpečiť azyl pre ruských a bieloruských športovcov, ktorí odsúdia ruskú agresiu na Ukrajine. S týmto posolstvom vystúpil v utorok na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu bývalý český hokejový brankár Dominik Hašek.

Hašek pred stretnutím s novinármi rokoval s europoslancami o tom, že je potrebné znemožniť medzinárodné štarty ruských športovcov propagujúcich vojnový režim ruského prezidenta.

376223176 Čítajte aj Legendárny Fetisov naložil Hašekovi: Putin mu vyhovoval, v Moskve bral krásne peniaze. Teraz otočil

Zákonodarcov sa snažil presvedčiť, že pokiaľ ruskí alebo bieloruskí športovci vojnu proti Ukrajine jasne neodsúdia, nemali by štartovať v medzinárodných súťažiach a ani na olympiáde v roku 2024 v Paríži.

Jeden z najúspešnejších hokejistov českej histórie prišiel medzi európskych zákonodarcov na pozvanie českého europoslanca Tomáša Zdechovského, ktorý podporuje Hašekove dlhodobé snahy o vylúčenie ruských a bieloruských športovcov z medzinárodných športových súťaží.

Zdechovský umožnil Hašekovi aj stretnutie s predsedníčkou EP Robertou Metsolovou, šéfom Európskej ľudovej strany (EPP) Manfredom Weberom a českou eurokomisárkou Věrou Jourovou.

Viačeslav Fetisov, Vladimir Putin Čítajte aj Volanie z Česka: Postavil si sa diktátorovi Tichonovovi, tak teraz môžeš aj fašistovi Putinovi

Bývalý brankár upozornil, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v súčasnosti počíta s možnosťou štartov ruských športovcov na olympijských hrách v Paríži, čo niektoré štáty EÚ odmietajú a zvažujú bojkot hier.

Európske krajiny by však podľa neho nemali brániť svojim športovcom v účasti na olympiáde, ale radšej by mali vytvoriť zázemie pre ruských športovcov, ktorí verejne odsúdia agresiu voči Ukrajine, a poskytnúť im a ich rodinám štatút utečenca, keďže by im po odsúdení vojny doma hrozilo väzenie.

Video
Dominik Hašek v Európskom parlamente: Dajme azyl Rusom, ktorí odsúdia vojnu

Dodal, že ruskí športovci, ktorí odsúdia vojnu, by na olympiáde mohli štartovať v rámci „utečeneckého tímu“, čo sa už v histórii olympiád stalo.

Európsky parlament nemá priame právomoci týkajúce sa organizácie športových súťaží, politici však môžu presviedčať o zmene prístupu napríklad národné vlády či športové zväzy.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Hašek #vojna na Ukrajine