Slovákov zjednotil Kanaďan. Ramsayho nástupca? Najvážnejším kandidátom je Országh, vraví Valábik

Patrik Fotta | 09.05.2023 05:40
Dánsko Kodaň SR Hokej MS2018 A Česko Slovensko Foto:
Craig Ramsay a Vladimír Országh.
Do štartu majstrovstiev sveta v hokeji ostávajú už len tri dni. Pre Craiga Ramsayho by mohli byť posledné na slovenskej striedačke. Kto by sa mohol stať jeho nástupcom a ako sa bude hokejistom spod Tatier dariť v náročnej B-skupine?

Aj o tom sme sa zhovárali s expertom a bývalým hráčom so skúsenosťami z NHL Borisom Valábikom.

Pri pohľade na súpisku Slovenska sa zdá, že najslabšou stránkou mužstva bude obrana. Súhlasíte?

Hráči ako Peter Čerešňák či Martin Marinčin nám budú citeľne chýbať. Nehovoriac o Erikovi Černákovi a Šimonovi Nemcovi. Skúsenosťami by ich mali nahradiť Gernát, Grman, Rosandič.

Video

Páčia sa mi hráči, ktorí vedia, akú rolu majú v tíme a nehrajú sa na niečo iné. Nepreceňujú svoje korčuliarske alebo technické zručnosti. Stáva sa to najmä defenzívnym hráčom, ktorí si zrazu povedia, že chcú hrať ofenzívne, hoci na to nemajú.

Z toho dôvodu preferujete obrancov ako Dávid Mudrák a Patrik Koch, o ktorých ste sa v minulosti viackrát pochvalne vyjadrovali?

Presne tak. Pozdáva sa mi, čo robia na ľade. Vedia sa správne hýbať. Majú výborný korčuliarsky fond. Stojím si za tým, že v obrane to asi nebude také solídne, ako v útoku. Mám z nej mierne obavy.

Marek Hrivík Čítajte viac Keď si slovenský kapitán kliesnil cestu do NHL, tréner si pred ním vyložil bosé nohy. Nákupy s Jágrom viac nechce zažiť

Najmä ak to porovnávam s poslednými rokmi. Aj preto si myslím, že pre nás bude dôležité, aby defenzívni obrancovia zahrali nadštandardne a na konci turnaja boli v plusových bodoch – aby sme mali šancu na úspech. Som si istý, že so strieľaním gólov problémy mať nebudeme.

Nakoľko bude tímu chýbať obranca typu Černáka?

Erik je extratrieda. Bol by pre nás obrovskou posilou. V defenzíve je takmer nepriechodný. Pozná dobre svoju rolu. Hoci v NHL nie je lídrom v produktivite medzi obrancami, u nás by rozhodne bol hlavným kandidátom na streľbu od modrej čiary v presilovej hre. Zachytil som, že má otras mozgu, čo je veľmi nepríjemné zranenie a tam treba byť pri návrate veľmi opatrný.

Marek Hrivík a Peter Cehlárik oslavujú postup... Foto: TASR/AP, Matt Slocum
Hrivík Cehlárik Marek Hrivík a Peter Cehlárik oslavujú postup do semifinále.

V útoku to vyzerá na vyvážený mix produktívnych hráčov, ktorí dokážu pravidelne bodovať a útočníkov s defenzívnejšími úlohami. Koho by ste si vedeli predstaviť k osvedčenej dvojici Marek Hrivík a Peter Cehlárik?

Ak chceme mať tri najsilnejšie esá v jednom útoku, rozhodne by k ním mal ísť Richard Pánik. Na druhej strane si myslím, že by sa dokázal veľmi dobre presadiť aj v druhej formácii s Regendom a Hudáčkom. Je fantastické, že budeme mať dva vyrovnané elitné útoky.

V minulosti to nebolo zvykom a skôr sme sa spoliehali len na jedno vyložene ofenzívne trio. Trochu ma mrzí, že nepríde Marko Daňo, ten by rozhodne zapadol do jedného z prvých dvoch útokov. Ak by k Hrivíkovi a Cehlárikovi tréneri dopasovali Regendu, mohlo by to efektívne fungovať. Prvá formácia bude zaručene šliapať.

brankari SVK Čítajte viac Kto bude na MS jednotkou? Podľa Staňu majú dvaja brankári výhodu. Príchod Haláka? Hraničilo by to s nostalgiou, vraví Valábik

Vydarenú sezónu má za sebou aj Oliver Okuliar, ktorý v Hradci Králové zaznamenal 41 bodov v základnej časti a play off. Môže byť platným členom ofenzívy?

Som veľmi rád, že Oliver zažil skvelú sezónu. Je presne typ hráča, ktorého potrebujeme. Na druhej strane si nemyslím, že by ho tréneri zaradili do prvej formácie.

Ak by sme ju chceli mať ultrasilnú, musí v nej hrať po boku Hrivíka s Cehlárikom Pánik. Samozrejme, to len v prípade, ak by tréneri nechceli silu rozložiť na dva útoky. V tejto chvíli je možné všetko.

Kristián Pospíšil. Foto: TASR, Martin Baumann
Fínsko Hokej MS2022 A SR Pospíšil Kristián Pospíšil.

Môže byť veľkou silou Slovenska na MS výrazná schopnosť streliť gól aj u hráčov z nižších formácií?

Určite. Zatiaľ čo prvé dve päťky skórujú vďaka talentu, tretia a štvrtá formácia si góly musí oddrieť. Tým netvrdím, že títo chlapci nemajú talent. Sú to však primárne pracanti, ktorých úlohou je nedostať gól, keď sú na ľade.

Majú rozdávať hity, aby súpera dostali pod tlak. Na to sú ideálni hráči ako Tamáši či Lunter, ktorí výborne korčuľujú. To je asi hlavný dôvod, prečo v reprezentácii chýba Tomáš Marcinko, výborný chalan do kabíny a platný hráč, no z hľadiska korčuľovania má nedostatky.

Kelemen Lennstrom hokej Čítajte viac Železný muž nemá rád tréningy, pre Ramsayho je nenahraditeľný. Kde mu nájde miesto?

Jedným z mladých hráčov v tíme Craiga Ramsayho bol v príprave 20-ročný Maroš Jedlička. Aký je to podľa vás hráč?

Niečo ho spája s Paľom Regendom. Obaja hrajú lepšie, keď sú vo verbálnom konflikte so súperovými hráčmi. To znamená, že sa podpichujú v momentoch, keď je zápas vyhrotený.

Keď sú zdravo nasrdení, sú lepšími a platnejšími hráčmi pre svoje mužstvo. V neposlednom rade je dôležité, aby títo chlapci zapadli do kabíny a nerozvracali ju.

Narážate na Kristiána Pospíšila, ktorý vlani nedohral šampionát po tom, ako sa urazil, keď ho tréneri nechali sedieť na striedačke v zápase s Kazachstanom, v ktorom dvakrát zbytočne fauloval?

Je to pre mňa náročná téma, pretože sa s Kristiánom poznáme. Vždy sa však snažím byť objektívny a nestranný. Sú tréneri, ktorým určité typy hráčov jednoducho nesedia.

V prípade Pospíšila je zrejmé, že s ním tréner Ramsay stratil trpezlivosť. Nemyslím si, že to súvisí s jeho schopnosťami na ľade. Skôr realizačnému tímu nevyhovuje práve to, aký je mimo ľadu.

Fínsko Hokej MS2022 A SR Pospíšil Čítajte viac Spravil som olympijský bronz i štvrťfinále MS a teraz sa mi nikto neozýva. Takto by sa ku mne chovať nemali, hnevá Pospíšila

Je to škoda aj z toho dôvodu, že ide o mimoriadne šikovného, silného a technicky zručného hráča?

Na ľade je určite lepší ako mnohí, ktorí sú v reprezentácii a hrajú v tretej a vo štvrtej formácii. Kvalitatívne má aj na to, aby hral v elitnom útoku. Nie vždy je to však len o tom, čo vidia diváci – že pekne vedie puk a nerobí okaté chyby.

Dôležité je aj to, čo robí na ľade bez puku, ako forčekuje a či dodržiava pokyny v defenzíve, ktoré od neho tréneri požadujú. Zdá sa ale, že sú nejaké dôvody, pre ktoré sú momentálne pre neho dvere do reprezentácie zatvorené a tie nepoznáme.

Trénerský triumvirát. Jeho súčasťou je v Rige... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Pardavý, Ramsay, Podkonický Trénerský triumvirát. Jeho súčasťou je v Rige aj Ján Pardavý (vľavo).

Hovorí sa o tom, že nasledujúci šampionát môže byť posledným pre trénera Craiga Ramsayho. Vzhľadom na jeho popularitu a to, čo s reprezentáciou dosiahol, bude náročnejšie hľadať za neho nástupcu…

Bude to veľmi ťažká úloha. Navyše, momentálne nemáme trénera, ktorý by sa približoval vedomosťami a schopnosťami Craigovi. Narážam aj na to, že dokáže skvele zareagovať a prispôsobiť sa dianiu v zápase.

Ďalšia vec je jeho uvoľnená povaha a prístup k hráčom. Samozrejme, nebudeme hľadať kópiu Ramsayho, ale trénera, ktorý bude podobne efektívny so svojimi schopnosťami. Takého trénera sme zatiaľ nemali. Spomeňme si, aký progres spravil Ramsay s národným tímom a vôbec nemyslím len výsledkový.

Poukazujete na herný prejav?

Presne tak. Vždy sme mali supertalentovaných hráčov a zaslúžené megahviezdy, ale málokedy sme mali tím. Mám na mysli skupinu hráčov, ktorá by bola ochotná sa tak obetovať, ako to vidíme posledné roky v reprezentácii.

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Čítajte viac Česi sú štvrtý najväčší favorit MS v hokeji. Ako je na tom slovenská reprezentácia?

V tom vidím najväčší prínos trénera Ramsayho a je paradoxné, že nás musel prísť zjednotiť Kanaďan. Jeho odchodom sa uzavrie jedna veľká kapitola, v ktorej sme sa naučili, ako sa hokej reálne hrá v porovnaní s tým, čo sme predvádzali pred jeho príchodom.

Vedeli by ste si na jeho mieste predstaviť Vladimíra Országha, o ktorom sa vraví ako o možnom nástupcovi, alebo skôr niekoho z mládežníckych trénerov ako Tibor Tartaľ či Ivan Feneš?

Tibor je môj dobrý kamarát, ale zatiaľ nepripadá do úvahy a to si aj on uvedomuje. Pre mňa je najväčším kandidátom práve tréner Országh, ktorý je zanietený a dokáže z hráčov dostať maximum.

O Vladovi je známe, že je veľmi inteligentný a hladný po tom, aby sa učil nové veci a metódy. Vidíme, čo dokázal v Třinci, kde bol jeho prínos najmä v play off. Podobne, ako to dokázal napríklad tréner Dan Ceman s Košicami v našej lige.

Asistentmi Ramsayho sú v posledných rokoch tréneri Ján Pardavý a Andrej Podkonický. Bol by jeden z nich vhodný na pozíciu hlavného kouča?

Tým, že sú pri reprezentácii a Craigovi, sa veľa naučili. Minimálne s nimi dvoma vedenie zväzu počíta, inak by tam neboli v takej zaúčacej forme, ako sú doteraz. Rozhodne teda neznižujem ani ich kvality alebo šance na to, že sa stanú jedného dňa šéfmi lavičky.

04. Finále Košice - Zvolen Čítajte viac Neznášam takéto hádky. Dve extraligy by boli nezmysel, vraví Kanaďan so slovenskými koreňmi

Spomenuli ste Dana Cemana. Kanaďan, ktorý má dokonca slovenské korene. Vedeli by ste si ho predstaviť ako nástupcu Ramsayho?

Myslím si, že v extralige by sme našli viacero adeptov. Z hľadiska odbornosti a toho, ako rozumie hokeju, by som však s trénerom Cemanom nemal problém. Dokonca si myslím, že z našej ligy k tomu má najbližšie. Je to ale skôr v hypotetickej rovine, keďže som presvedčený o tom, že nie je ani v širšom okruhu kandidátov.

V skupine na MS čaká Slovákov silné duo Kanada a Česko. O postup do štvrťfinále sa zrejme pobijú so Švajčiarmi, s domácimi Lotyšmi či Nórmi a nepríjemní budú aj Slovinci a Kazachovia. Ako vidíte šance slovenského tímu na šampionáte?

Práve zápasy s papierovo ľahšími súpermi budú kľúčové. V nich musíme potvrdiť úlohu favorita, čo nie je vždy jednoduché. Mužstvo musí hrať ofenzívne. Sú tímy, ktoré vedia aj za stavu 0:0 hrať lepšie ako súper.

chromiak nemec Čítajte viac Najmladší korčuľuje medzi najlepšími: Sklamania a bolesť patria k hokeju, zocelia vás

Typickým príkladom sú Fíni, ktorí dokážu hrať mimoriadne efektívne. Naopak, Kanada hrá za vyrovnaného stavu nervózne. Potrebuje sa dostať rýchlo do vedenia. Aký tím bude mať v tomto smere Slovensko, je otázne. Veľa bude závisieť od nastavenia, ktoré budú hráči cítiť od realizačného tímu a predovšetkým trénera.

Vlani získali Česi bronzové medaily. Očakávate, že pôjdu na turnaji opäť ďaleko?

Asi každý slovenský fanúšik držal palce Bostonu, aby sa dostal do druhého kola play off NHL. Ak by Čechom prišiel jeden z dvojice Krejčí, Pastrňák bolo by o favoritovi MS rozhodnuté. Aj bez nich ale budú mať nabitý tím.

Čo bude pre Slovákov úspechom?

Je otázka, čo považujú za úspech hráči s trénermi, a čo ako úspech vnímajú fanúšikovia. Myslím si, že štvrťfinále je akýmsi prienikom. Je obrovský rozdiel hrať vo štvrťfinále a postúpiť a hrať o medaily.

Možno sme v minulosti mali obdobie, keď bolo cieľom nezostúpiť o kategóriu nižšie, hoci ja som to tak nevnímal. Teraz sme v rokoch, keď sa snažíme dostať cez štvrťfinále medzi štyri najlepšie tímy na svete, a to už sa za veľký úspech považovať rozhodne dá.

Pokiaľ to tak bude, je to pre nás veľká pocta. Zároveň verím, že aj v budúcnosti, nech už bude trénerom reprezentácie ktokoľvek, ostane postup do semifinále naším cieľom. V takom prípade budeme v dobrých rukách.

Účastníci MS 2023. Kto má najviac hokejových hál? Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
16. Slovinsko - 7 krytých zimných štadiónov,...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ