Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Železný muž nemá rád tréningy, pre Ramsayho je nenahraditeľný. Kde mu nájde miesto?

Nabitá konkurencia, adeptov viac ako miest v mužstve. Istotu letenky do Rigy majú len vyvolení. Už zajtra bude všetko jasné.

05.05.2023 16:49
Kelemen Lennstrom hokej Foto:
Miloš Kelemen na ZOH v Pekingu.
debata

Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie oznámi nomináciu na svetový šampionát v Lotyšsku a vo Fínsku (12. – 28. mája).

Stane sa to po poslednom prípravnom zápase, ktorý Slováci odohrajú v sobotu v Trenčíne proti Rakúsku.

Splnený sen

Vo finálnom výbere Craiga Ramsayho s takmer stopercentnou istotou nebude chýbať Miloš Kelemen. Dôrazný útočník patrí medzi obľúbencov kanadského kouča, ktorý si na ňom cení predovšetkým univerzálnosť.

Nebezpečný v ofenzíve, zodpovedný v obrane, nekompromisný v osobných súbojoch – to sú vlastnosti, ktoré Ramsay požaduje od forvardov a Kelemen ich do bodky spĺňa.

Miloš Kelemen v drese Arizony Coyotes. Foto: Profimedia
Miloš Kelemen hokej Miloš Kelemen v drese Arizony Coyotes.

Keď ho vlani po úspešnej sezóne v Mladej Boleslavi zlanárila do zámoria Arizona, viacerí si mysleli, že zvolenský rodák pohorí.

Nebýva zvykom, aby sa nedraftovaný hráč bez akejkoľvek predchádzajúcej skúsenosti s kanadsko-americkým štýlom hokeja uchytil hneď v nováčikovskej sezóne.

Lenže Kelemen rýchlo ukázal kritikom, že sa mýlili. Od začiatku pôsobenia na farme Arizony v Tuscone sa zaradil medzi kľúčových hráčov.

Neprekážal mu ani fakt, že prvýkrát v kariére odohral ročník s takmer 80 zápasmi.

"Sezónu môžem označiť za vydarenú. Začiatok bol náročný aj po psychickej stránke. Nové prostredie, nový jazyk, ale rýchlo som si zvykol. Najdôležitejšie bolo, že som zostal zdravý a nevynechal ani jeden duel.

Náročný program mi nevadil, zápasové tempo mi vyhovuje viac ako tréningový proces," vraví rodák zo Zvolena, ktorý pred dvoma rokmi oslavoval s materským klubom majstrovský titul.

Šéftréner Tusconu Steve Potvin má na neho podobný názor ako Ramsay. Oceňuje predovšetkým pracovitosť, akú Kelemen ukazoval na tréningoch či v zápasoch.

"Od začiatku sezóny patril medzi najkonzistentnej­ších hráčov nášho mužstva. K tréningovým povinnostiam pristupoval maximálne zodpovedne, podobné to bolo aj v zápasoch.

Rýchlo pochopil, že ak sa chce presadiť, v každom stretnutí musí podať maximálny výkon," chváli zverenca Potvin.

chromiak nemec Čítajte viac Najmladší korčuľuje medzi najlepšími: Sklamania a bolesť patria k hokeju, zocelia vás

Kelemenov progres si všimli aj o level vyššie.

V závere januára ho povolali do prvého tímu Coyotes a dopriali mu debut v NHL.

Nezostalo iba pri tom, 23-ročný Slovák odohral v profilige 14 stretnutí. Na začiatku apríla sa dočkal aj premiérového gólu v najlepšej lige sveta.

"Dúfal som v jeden zápas, napokon ich bolo štrnásť. Podarilo sa mi aj skórovať, čím som si splnil sen. Čím viac stretnutí som odohral, tým viac sa mi to páčilo.

Rád by som v tom pokračoval, preto bude veľmi dôležité, aby som prišiel po lete do kempu čo najlepšie pripravený," vysvetľuje.

Najslávnejšie bratské zoskupenia v NHL Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Väčšinou zo súrodencov jeden vyčnieval, no...

Arizona ani Tuscon nemali vydarené sezóny z pohľadu výsledkov a na niektorých hráčov sa zniesla kritika. Nováčik spod Tatier medzi nich nepatril.

„Po skončení ročníka boli v klube so mnou spokojní. Vypichli veci, ktoré musím zlepšiť, aby som mohol hrať v NHL dlhodobo. Viem, na čom mám pracovať a budem sa toho držať,“ tvrdí.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Miloš Kelemen #MS 2023 #Riga 2023