Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď si slovenský kapitán kliesnil cestu do NHL, tréner si pred ním vyložil bosé nohy. Nákupy s Jágrom viac nechce zažiť

Roky mal nálepku večného čakateľa. Na šancu, ktorá akosi neprichádzala. Aj keď v životopise by azda najradšej spravil nejednu zmenu, platí o ňom to, čo o kvalitnom víne. Čím starší, tým lepší.

08.05.2023 17:00
Marek Hrivík Foto:
Marek Hrivík.
debata (3)

Marek Hrivík sa rokmi vypracoval na váženého reprezentanta. Pod vedením trénera Craiga Ramsayho si zaslúži prívlastok – nenahraditeľný.

Keď vlani priviedol slovenských hokejistov k olympijskému bronzu, stal sa len tretím kapitánom v ére samostatnosti, ktorému zavesili na krk vytúženú medailu. Na rozdiel od Miroslava Šatana či Zdena Cháru to dokázal s tímom, od ktorého nikto nič neočakával.

S nenápadnou družinou. Takou, ako je on sám.

Sklamaný z draftu

Hrivík pochádza z Kysúc, no hokejovo vyrástol v Žiline. Keď vstúpil do kabíny tamojších dorastencov, mal o dva roky menej ako väčšina jeho spoluhráčov. „Je to tak. Medzi rovesníkmi bol o dve triedy lepší, no ani medzi nami sa nestratil,“ spomína Anton Čavrk, jeho niekdajší spoluhráč.

Hrivík bol vraj na svoj vek vyspelý. Hokejovo aj silovo. „Ihneď dokázal, že má veľkú perspektívu. Bolo vidieť, že si ide za svojim. Makal viac ako ostatní. Dlho sa medzi nami neohrial, rýchlo ho vzali do projektu reprezentačnej dvadsiatky,“ vraví Čavrk.

Sezóna 2008/2009 bola pre Hrivíka zlomová. V extraligovom výbere dvadsiatky HK Orange bol opäť najmladší. Jediný zástupca ročníka 1991 však paradoxne patril k najlepším v tíme. Aj vďaka tomu si vyslúžil pozvánku na šampionát juniorov v Ottawe, kde Slováci skončili na skvelom štvrtom mieste.

brankari SVK Čítajte viac Kto bude na MS jednotkou? Podľa Staňu majú dvaja brankári výhodu. Príchod Haláka? Hraničilo by to s nostalgiou, vraví Valábik

Hrivíkova prítomnosť na kanadskom ľade bola zreteľná a v tej chvíli sa začal objavovať aj v preddraftových rebríčkoch.

Hoci experti predpovedali, že jeho meno zaznie v treťom či štvrtom kole draftu, nestalo sa to. A situácia sa zopakovala aj o rok, keď už Hrivík hrával za Moncton v juniorskej QMJHL.

„Z draftu som bol sklamaný, rovnako ako môj agent, ktorý bol nahnevaný, že si ma nikto nevybral. Ale hneď po drafte za mnou prišli predstavitelia viacerých klubov. Draft je nevyspytateľný, myslel som si, že mám väčšie šance,“ hľadal vtedy slová rozčarovaný Hrivík.

Agent Marcel Sakáč mu však dohodol prípravný kemp v Columbuse Blue Jackets. Pravda, odtiaľ je cesta do NHL stále veľmi dlhá, no Hrivík na sebe tvrdo pracoval. Hokejoví insajderi tvrdia, že azda viac, ako hráči v profilige.

„Zažil som ho počas letnej prípravy pri žilinskom áčku, neuveriteľne drel. Úplne iný level ako ostatní. Keď ho posadili na bicykel, hneď nám ušiel a nevideli sme ho. Mal svoj cieľ a šiel za ním. Aj životosprávu dodržiaval. No nebolo to len o drine, mal aj talent. Má veľké hokejové IQ,“ upozorňuje Čavrk.

Kelemen Lennstrom hokej Čítajte viac Železný muž nemá rád tréningy, pre Ramsayho je nenahraditeľný. Kde mu nájde miesto?

Aj preto s ním čoskoro podpísal kontrakt Connecticut z farmárskej AHL. „Po príchode som chcel čo najjasnejšie všetkým ukázať, že mám na to, aby som tu hrával,“ povedal.

Nedraftovaný Hrivík bol zrazu pomerne zaujímavým artiklom aj pre kluby z NHL. V roku 2012 s ním podpísal zmluvu slávny New York Rangers. Začal sa boj o miesto v najlepšej lige na svete. Hokejovo tŕnistá cesta, ktorá do výraznej miery poznamenala jeho kariéru.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Marek Hrivík #MS 2023 v hokeji