Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto bude na MS jednotkou? Podľa Staňu majú dvaja brankári výhodu. Príchod Haláka? Hraničilo by to s nostalgiou, vraví Valábik

Mať na majstrovstvách sveta brankársku jednotku z extraligy? V minulých rokoch čosi nepredstaviteľné. Hlavným dôvodom bol fakt, že extraligové kluby dávali výrazne viac priestoru zahraničným gólmanom.

07.05.2023 12:30
brankari SVK Foto:
Zľava Dominik Riečický, Stanislav Škorvánek a Samuel Hlavaj.
debata

Ďalšou príčinou bola vyššia kvalita Slovákov chytajúcich v zahraničných ligách.

Či už to boli brankári zo zámoria alebo elitných európskych líg, tréneri ich zvykli uprednostniť pred ich kolegami z domácej súťaže.

Teraz im však svitá na lepšie časy. Aj pre zákaz hráčov z KHL reprezentovať pôjdu napokon na šampionát v Lotyšsku a Fínsku traja brankári, ktorí v aktuálnej sezóne pôsobili v extralige.

VIDEO: Asistent trénera Peter Frühauf o záverečnej nominácii hokejovej reprezentácie na MS 2023.

Video

"Je to obrovské ocenenie pre slovenské kluby. Čo môže byť viac, ako fakt, že vášho hráča vyberú reprezentovať krajinu a v neposlednom rade aj daný klub? Neustále tvrdím, že úspešný tím produkuje úspešných hráčov.

SR ZOH2022 Hokej kvalifikácia Slovensko Poľsko BAX Čítajte viac Už nebudeme hokejovou Afrikou. Bratislavčan doviedol susedov po 22 rokoch medzi elitu

Ak by chytali v tímoch, ktoré sa nedostali do play off, alebo vypadli v prvom kole, myslím si, že by sa do reprezentácie nedostali," vraví bývalý slovenský reprezentant Boris Valábik.

Jaroslav Halák. Foto: Profimedia
Jaroslav Halák Jaroslav Halák.

Do poslednej chvíle bol ešte v hre aj príchod Jaroslava Haláka, ktorý si naposledy obliekol slovenský dres na vrcholnom podujatí na ZOH 2014 v Soči.

"Bol by som nadšený, ak by si Jaro zahral po takej dobe v reprezentácii. Myslím si, že by to bolo až na hranici nostalgie.

Zároveň by sa od neho mohli chlapci z extraligy veľmi veľa naučiť. Dalo by im to možno viac ako samotné zápasy na MS," mienil Valábik.

Naposledy išlo Slovensko s trojicou brankárov z extraligy na MS v roku 1999. Na šampionát v Nórsku vycestovali Miroslav Šimonovič (Košice), Igor Murín (Trenčín) a Rastislav Rovnianek (Slovan).

Video

„Je to trochu prekvapivé, ale niekedy situáciu zvyknú ovplyvniť zranenia či iné okolnosti. Pred štartom prípravy sa zdalo, že Matej Tomek má neohrozenú pozíciu, no potom sa zranil, a tak museli tréneri konať,“ hovorí bývalý reprezentačný brankár a majster sveta z roku 2002 Rastislav Sta­ňa.

Bez jednotky na papieri? Nič nové, vraví Lašák

K národnému tímu v príprave povolali tréneri po odchode Tomeka a Latkóczyho košického brankára Dominika Riečického.

Ten si za výkony v play off vyslúžil cenu pre najužitočnejšieho hráča a pre Košičanov bol ústrednou postavou pri zisku majstrovského titulu.

„Počas play off ukázal, že je to brankár, ktorý sa dokáže pripraviť na ťažké zápasy. Nemá síce medzinárodné skúsenosti ale tréneri sa zrejme pozerali na to, že má výbornú formu,“ hodnotí Staňa.

Podľa neho sú aktuálne v reprezentácii traja vyrovnaní brankári, pričom ani jeden z nich nemá istú pozíciu jednotky.

Zlatá eufória brankárskeho dua Ján Lašák,... Foto: TASR
Ján Lašák, Rastislav Staňa Zlatá eufória brankárskeho dua Ján Lašák, Rastislav Staňa po triumfe na MS 2002.

"Absolútne nemusí byť dané na papieri, kto je jednotka, môže sa nájsť po troch zápasoch. Prečo nemôžeme mať dvoch chalanov, ktorí si pomáhajú?

Aj v minulosti sa na olympiáde či MS stalo, že sa striedali všetci traja brankári. Nie je to pre nás nič nové," dodáva pre TASR Ján Lašák, niekdajší reprezentačný brankár, ktorý v minulých rokoch pôsobil ako tréner gólmanov národného tímu.

Podľa Staňu už k zmenám na brankárskom poste pred MS s najväčšou pravdepodobnosťou nepríde.

„Mal som informácie, že sa uvažovalo aj nad Dávidom Hrenákom, ktorý chytal v zámorí. Neviem, či sa s ním ešte ráta, ale bol jedným z adeptov,“ prezrádza Staňa.

Na druhej strane si myslí, že ak nepríde k ďalšiemu zraneniu, na MS pocestuje trojica Hlavaj, Škorvánek, Riečický.

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Čítajte viac Česi sú štvrtý najväčší favorit MS v hokeji. Ako je na tom slovenská reprezentácia?

Je to podľa neho aj výborná vizitka pre extraligové kluby, ktoré dali šancu Slovákom na kľúčovom poste a tí ich svojimi výkonmi nesklamali.

„Pevne verím, že v budúcnosti sa tento trend ešte zlepší a na Slovensku budeme v našej extralige vychovávať viacero brankárov, ktorí sa z nej odrazia do kvalitnejších európskych líg,“ želá si Staňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rastislav Staňa #Stanislav Škorvánek #Samuel Hlavaj #MS v hokeji 2023 #Dominik Riečický