Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Spišiak telom i dušou, ktorého baví Slovan: Ak sa Slováci nenaučia jednu vec, nikam sa neposunieme

Bratská dvojica na štarte minulej sezóny v máji... Foto: TASR, František Iván
SR Hokej TEL Spišská Nová Ves tréner TK POX Bratská dvojica na štarte minulej sezóny v máji 2022: generálny manažér Richard Rapáč a kapitán Branislav Rapáč.

Niekomu sa môže zdať až neuveriteľné, že ste na Spiši, ktorý nepatrí medzi bohaté regióny, naplnili klubovú kasu aj po odchode dvoch kľúčových sponzorov…

Stojí za tým veľa mravčej práce, najmä brata, ale aj ďalších ľudí. Klub sa môže momentálne oprieť o podporu takmer 70 menších partnerov. Ale najväčším sponzorom hokeja v Spišskej Novej Vsi sú diváci, ktorí chodia na naše zápasy.

Stále ich však nechodí toľko, koľko by mohlo. Nemrzí vás, že napriek prvému miestu v tabuľke nebýva štadión plný?

Áno. Proti Zámkom sme v nedeľu hrali o prvé miesto, napriek tomu štadión nebol ani zďaleka plný. Jedna vec je kvalita štadióna. Nevyhovárame sa, sme prví, ktorí si to uvedomujú a bojujú o zlepšenie. Nie sme však majitelia štadióna, ten patrí mestu. Nemáme peniaze, aby sme investovali do cudzieho majetku. Zimák neponúka komfort, ktorý by si divák zaslúžil a preto ľudí nechodí viac. Ale pracujeme na tom, vyvíjame tlak na kompetentných, aby začali situáciu riešiť.

Ďalšia vec je, že Spiš je chudobný región, v tom si nemusíme klamať. Pre veľa ľudí je problém, ak hráme v piatok aj v nedeľu, dať toľko peňazí, aby mohli zobrať na hokej rodinu. Je to úplne pochopiteľné a my to akceptujeme. Preto sa snažíme nastaviť cenovú politiku tak, aby si vstupenky mohlo dovoliť čo najviac ľudí.

Kedy by sa fanúšikovia mohli dočkať rekonštrukcie štadióna?

Neoficiálne debaty už prebehli, náznak vôle a ochoty pomôcť je. Ale ešte zostáva ďaleko k tomu, aby sa vynovený zimák stal realitou. Veríme, že kompetentní vidia, že úspech tu je a že aj my z našej pozície robíme pre progres maximum, a potom príde aj k spusteniu projektu.

Hovoríte o úspechu, Spišská vedie tabuľku po prvej štvrtine základnej časti. Ako zatiaľ hodnotíte sezónu?

Umiestnenie je nad plán. Ale nepreceňujeme ho. Vieme, že je len začiatok sezóny. Sila tímu, reálna pozícia, kde mužstvo môže byť, sa ukazuje okolo Vianoc. Vtedy uvidíme, na čom sme. Chceme naďalej makať a urobiť prvú šestku, ktorá znamená priamy postup do play off.

SR hokej extraliga TEL Zvolen Nové Zámky BBX Čítajte viac Slovenské kluby platia legionárom nekresťanské peniaze. Nedávno im stačilo aj 30 tisíc, teraz sa tvária, akoby mali na účtoch milióny

O dva mesiace sú tu Vianoce, kupujete darčeky vopred alebo to nechávate na poslednú chvíľu?

Prikloním sa viac k druhej možnosti… Ale tiež rozmýšľam nad tým, ako chceme spestriť vianočný program pre našich fanúšikov. Máme vymyslené niečo špeciálne na vianočné zápasy, ľudia sa majú na čo tešiť.

Vianoce majú byť sviatkom pokoja a mieru, vo svete to však zatiaľ tak nevyzerá. Na viacerých miestach zúria vojenské konflikty. Vníma profesionálny hokejista aj tieto stránky života?

Čo si budeme klamať – je to strašné. Žijeme v dobrých časoch, napríklad čo sa týka ekonomiky. V našom regióne, pokiaľ Rusko nezačalo agresiu voči Ukrajine, vládol mier a pokoj. Ale nálada ľudí na sociálnych sieťach… Stačí si pozrieť ľubovoľný článok, ani nemusí byť z politiky – je plný hejtu, urážok a nenávisti.

Je veľmi smutné, akým smerom sa spoločnosť uberá. Zároveň sa jedná o hlbší problém. Nemáme dobré školstvo a tam sa to celé začína. Treba vychovávať vzdelané deti, ktoré budú rozumieť písanému a čítanému textu, a nie hlúpostiam na internete. Ak ľudia nebudú mať vyvinuté kritické myslenie, tak sa nikam neposunieme.

Branislav Rapáč (Spišská Nová Ves) počas... Foto: TASR, Ján Krošlák
SR Hokej TEL play off 1/4 B.Bystrica Spišská rapáč Branislav Rapáč (Spišská Nová Ves) počas marcového play off.

Stále sledujete aj iné športy?

Samozrejme. V poslednej dobe sa stal zo mňa veľký futbalový fanúšik. Baví ma Slovan Bratislava. Pozorne ho sledujem, bol som na viacerých zápasoch. Nadšene hltám informácie z belasého tábora.

Vyhral Slovan derby v Trnave zaslúžene?

Prvý polčas bol nepozerateľný, ale za výkon v druhom si to hostia zaslúžili. Padli krásne góly – na domácej i súperovej strane. Páči sa mi aj práca Michala Gašparíka, je inšpiratívna. Má dobré myšlienky, rád si čítam rozhovory s ním. Derby malo grády, aj ľudia si to užili.

Na záver otázka, ktorú rieši každý futbalový fanúšik na Slovensku: patrí Vladimír Weiss mladší do reprezentácie?

A to je presne to, čo neviem povedať. (úsmev) Som veľký fanúšik futbalu, ale názoro úplný amatér. Na Vlada sa krásne pozerá, baví ma, je veľmi kreatívny. Ale či sa hodí do národného tímu, to povedať neviem. Tréner má výsledky i postup na ME na dosah, vyzerá to tak, že vie, čo robí. Ak je kouč úspešný, má právo si vybrať hráčov, akých chce.

Hrdinovia vs okupanti. Príbeh hokejistov z MS 1969 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
O pár mesiacov to bude 55 rokov od konania...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #HK Spišská Nová Ves #Branislav Rapáč