Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spišiak telom i dušou, ktorého baví Slovan: Ak sa Slováci nenaučia jednu vec, nikam sa neposunieme

Hokejista, funkcionár, najnovšie muž, ktorý chce pozdvihnúť úroveň juniorského hokeja v regióne.

25.10.2023 12:07
rapáč extraliga štvrťfinále TEL Spišská Banská... Foto: ,
Branislav Rapáč v drese Spišskej Novej Vsi.
debata

Branislav Rapáč robí maximum, aby pomohol Spišskej Novej Vsi predovšetkým na ľade, ale jeho telo je proti.

Zdravotné problémy spôsobili, že urastený útočník, jeden zo strojcov historického úspechu z vlaňajšej sezóny, nastúpil v novej sezóne zatiaľ len v troch zápasoch.

„Rysom“ sa darí aj bez svojho kapitána, s bilanciou 9 výhier, 3 prehry vedú extraligový pelotón. V piatok hrá na Liptove.

Ako to s vami momentálne vyzerá?

Nie ideálne. Ak mám veľkú zápasovú záťaž, bolesť, ktorá vyzerá byť chronickou, sa mi do slabín vracia. Najskôr som bol nastavený na jeden zápas za týždeň. Keď som vyskúšal hrať v piatok i nedeľu, v tretej tretine druhého stretnutia to bolo pre mňa už veľmi bolestivé.

Nasledujúci deň po dvojzápase bol pre mňa veľmi náročný, takmer som ani nedokázal chodiť. Takže teraz som si dal pauzu. Trénujem len mimo ľadu, aby som sa udržiaval vo fyzickej kondícii. Uvidíme, čo bude.

Dokedy to takto vydržíte?

Ide o nekončiaci sa príbeh s neistým koncom. Sám neviem. Som v štádiu, že chcem robiť všetko pre to, aby som sa vrátil na ľad. Mimo klziska dám do toho sto percent, aby som mohol nastúpiť a byť tímu nápomocný.

Povedal som si, že už keď som teraz začal a v lete tomu obetoval peniaze, energiu a veľa driny, skúsim pokračovať. Ak to nepôjde, nebudem z toho robiť vedu a poberiem sa iným smerom.

Handzus a Demitra Čítajte viac Handzuš spomína na Demitru a spoločné roky v NHL: Poviem vám, kedy mi bolo najťažšie... Na jeden moment nikdy nezabudnem

Akým?

Robím všetko pre to, aby hokej v Spišskej bol čo najlepší a na konci dňa je jedno, z akej pozície. Mám odohraných 13 sezón, sám najlepšie viem, či som prínos pre tím na ľade alebo nie. Ak budem robiť iné veci pre klub, budem sa snažiť byť čo najlepší aj v novej funkcii. Už pred sezónou som povedal, že počítam s menšou úlohou v tíme v porovnaní s tým, akú som mal dovtedy. Tréner chce, aby som hral čo najviac, vidí môj prínos, ale pre mňa je zdravie vždy najpodstatnejšie.

Nie som v Spišskej preto, aby som naháňal štatistiky alebo som si niečo dokazoval. Vrchol kariéry mám už za sebou. Ak mám hrať vo štvrtom útoku a budem prínosom, tak moje miesto bude tam. Ak nebudem hrať, nič sa nestane. Podstatné je len to, aby Spišská bola úspešná a vyhrávala.

Už pred sezónou ste povedali, že ak by ste nemohli hrať, máte pripravené plány B i C. Čo tieto varianty obsahujú?

Už predtým, ako som do Spišskej prišiel, som pomáhal bratovi Richardovi (súčasný generálny manažér, pozn.) s vecami okolo fungovania organizácie. V klube sa nehráme na to, že niekto je riaditeľ, manažér či v inej riadiacej funkcii. Ak ste zdravý, máte ruky a nohy, môžete pomôcť. Moja úloha sa nemení, je rovnaká, ako doteraz.

Novinkou je, že som si zobral pod krídla mládež – juniorku a dorast. Juniorku posilnil nový hráč, prídu aj ďalší. Dal som si za úlohu, aby juniori Spišskej postúpili do extraligy a aby naše mládežnícke tímy boli podobne kvalitné ako A-tím. Chodím na mládežnícke zápasy, presviedčam agentov, aby poslali talenty práve k nám.

Nový hráč má známe hokejové meno…

Áno, Marek Lantoši je mladším bratom reprezentačného útočníka Róberta. Videl som ho hrať za Prievidzu proti nám a veľmi sa mi páčil. Pohybom a korčuľovaním trochu Roba aj pripomína. Nejaký čas trvalo, aby som ho i jeho rodičov presvedčil, aby spojil budúcnosť práve s naším klubom, ale napokon sme sa dohodli.

Máme vytypovaných viacerých mladíkov. Teraz pôjde o to, aby sme im vytvorili také podmienky, ktoré ich presvedčia o príchode k nám.

Prečo by mladé talenty mali zamieriť práve na Spiš?

Zložitá otázka. S plným rešpektom k ľuďom, ktorí tu roky pracovali s deťmi, naša mládež nebola a stále nie je na úrovni, na akej by mala byť. Účasť v prvej lige je veľmi zlá vizitka klubu. Mladí hráči vidia, aké podmienky vytvárame pre A-tím a niečo podobné chceme urobiť aj pre mládežnícke výbery. Zrekonštruovali sme izby v hoteli Šport, čo je hotel priamo na štadióne.

V pondelok sme boli kupovať televízory, chladničky, aby izby vyzerali ako v 21. storočí… Plán je taký, že mladí hráči budú mať k dispozícii ubytovanie, stravu, výstroj – podmienky, aké majú juniorské tímy v extralige.

Pred sezónou zaujala správa, že napriek tomu, že ste v minulej sezóne získali historický bronz, vás opustili kľúčoví sponzori. Ako sa vám podarilo vykryť rozpočet?

Tak to niekedy v športe chodí. Veľa ľudí si myslí, že úspech garantuje automatický prísun financií. Žiaľ, nie je to tak. Po pre nás historicky najúspešnejšej sezóne odišli hlavný i generálny partner. Nešlo o to, že by sme urobili chyby pri rokovaniach.

Firma môže mať vlastné problémy, nemáte to ako ovplyvniť. Môžete urobiť maximum po marketingovej i športovej stránke, ale niekedy to nestačí. Ja ani brat nie sme multimilionári, ktorí by mohli dotovať klub z vlastného vrecka – tak, ako niektorí majitelia klubov v extralige. Sme priamo odkázaní na predaj vstupeniek, sponzorov a súkromný sektor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #HK Spišská Nová Ves #Branislav Rapáč