Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výnimočne šialená. Serena je len jedna

Tam, kde je ona, je aj cesta. Je dôkazom toho, že nič nie je nemožné. Keď pred šestnástimi rokmi získala Serena Williamsová premiérový grandslamový titul, ani len netušila, že práve odštartovala príbeh, na konci ktorého bude jediné slovo - legenda.

12.07.2015 18:00
Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová.
debata

Američanka sa ňou stala napriek tomu, že má pred sebou ešte desiatky zápasov. Svoju výnimočnosť potvrdila aj vo Wimbledone. Najslávnejším turnajom sveta prešla po šiesty raz bez jedinej prehry. Vo finále zdolala Španielku Garbine Muguruzovú vo dvoch setoch 6:4, 6:4.

Viera a nezlomnosť

Zverenka Patricka Mouratogloua sa stala vo veku 33 rokov a 263 dní najstaršou grandslamovou šampiónkou v modernej tenisovej ére. „Naozaj som najstaršia? Rozhodne sa tak necítim. Povedala by som, že som ešte dostatočne mladá,“ usmievala sa po poslednej výmene mladšia zo sestier Williamsových.

Serena sa dočkala už 21. titulu z turnajov veľkej štvorky. V historickej tabuľke sú pred ňou len dve ženy – Nemka Steffi Grafová (22) s Austrálčankou Margaret Courtovou (24). Napriek tomu sa jej ďalšia trofej nezunovala. Po finálovom zápase netajila obrovskú radosť – priamo na legendárnom Centrálnom dvorci All England Clubu tancovala, skákala, na tvári jej nechýbal bezstarostný úsmev.

„Cítim sa naozaj skvele. Po tom, ako som sa v minulom roku trápila, som ani len nedúfala, že v aktuálnej sezóne dosiahnem také výnimočné výsledky,“ tvrdila americká šampiónka.

Williamsová udivuje svet – vďaka talentu, nezlomnosti, viere vo vlastné schopnosti a obdivuhodnej fyzickej pripravenosti dominuje tak, ako máloktorá z hviezd nielen v tenisovej, ale aj športovej histórii. Od US Open 2014 nenašla na grandslamových turnajoch premožiteľku, vyhrala už štyri v rade a zavŕšila takzvaný Serena Slam.

Na dosah má po prvý raz v kariére aj sezónny grandslam – delí ju od neho len triumf v New Yorku, kde neprehrala už tri roky. Okrem Grafovej (1988) a Courtovej (1970) dosiahla rovnaký úspech už len Američanka Maureen Connollyová (1953).

Prečo prehrávaš?

Serena môže byť štvrtou tenistkou v dejinách so sezónnym grandslamom. Aj to svedčí o jej výnimočnosti. „Za jej úspechom je obrovská viera v samú seba. Každá z jej súperiek už pred zápasom vie, že aj keď bude Serena v kritickej situácii, nevzdá sa. V súboji s ňou si nikdy nemôžete byť istý víťazstvom,“ tvrdí pre denník USA Today bývalý americká tenistka Jill Craybasová.

Jej slová potvrdila Serena aj na tohtoročnom Wimbledone. V treťom kole prehrávala v rozhodujúcom dejstve s domácou Harriet Watsonovou 1:3, vo štvrťfinálovom súboji s Viktoriou Azarenkovou zas stratila prvý set. S nepriaznivým vývojom sa musela vyrovnať aj vo väčšine zápasov na Roland Garros. Zaťažkávacia skúška a hra nervov na ňu čakala aj vo finále s Luciou Šafářovou. Nepriazeň osudu však veľkú šampiónku ani raz nepoložila na kolená a súperkám dala jasne najavo, kto je neohrozenou kráľovnou tenisu.

Tak ako mnohokrát počas dvadsaťročnej kariéry. „Počas prvých desiatich rokov ničila súperky vďaka ohromnej fyzickej dominancii. Na tom sa nič nezmenilo. Serena sa napriek pribúdajúcim rokom stará o svoju výkonnosť viac ako kedykoľvek predtým. Je to šialené,“ tvrdí niekdajšia svetová jednotka Andy Roddick, dlhoročný priateľ rodiny Williamsovcov. „Keď prehrávam, položím si otázku: prečo to tak je? Snažím sa skrátka prísť na koreň problému,“ prezrádza Williamsová.

Hlad po úspechoch

Ani najväčšia snaha však niekedy nestačí a aj superhviezdy z času na čas musia stráviť veľké sklamanie. Serena nie je výnimkou. Na Roland Garros 2012 prichádzala opäť v pozícii jednej z favoritiek, no po šokujúcej prehre s domácou Virginiou Razzanovou sa lúčila už po prvom kole.

Aj vtedy sa prejavila Williamsovej povaha – negatívnu skúsenosť premenila na pozitívnu. „Bola som rada, že som prehrala. Pochopila som viacero vecí,“ spomína s odstupom času svetová jednotka. Práve po zlyhaní v Paríži sa dala dokopy s Mouartoglouom, ktorý ju vedie dodnes. A na svoju zverenku nedá dopustiť. „Pýtate sa ma, či som niekedy trénoval niekoho, ako Serena? Nikdy, ona je unikát. Na svete je len jedna Serena,“ myslí si francúzsky tréner.

Spolu môžu dosiahnuť ešte mnoho úspechov. Američanka sa totiž s tenisom nehodlá tak skoro rozlúčiť, čo potvrdila aj po finále Wimbledonu. „Prídem sem aj na budúci rok. A pokúsim sa obhájiť trofej. Napriek mnohým titulom sa nechystám zaspať na vavrínoch. Som hladná po ďalších úspechoch,“ vyhlásila žena, ktorá zarobila počas kariéry viac ako 72 miliónov amerických dolárov.

Týmito slovami svoje rivalky akiste nepotešila. Cesta za úspechom pre ne naďalej zostáva tŕnistá. Tituly totiž patria k Serene akosi prirodzene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Wimbledon 2015