Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Titul i cenu pre MVP vyfúkol Jamesovi náhradník

Najlepším hráčom finálovej série bol bez pochýb LeBron James. Ani jeho nevídané priemery 35,8 bodu, 13,3 doskoku a 8,8 asistencie na zápas však nestačili Clevelandu na triumf v play off zámorskej basketbalovej NBA.

17.06.2015 17:50
andre iguodala, nba, golden state warriors,... Foto: ,
Andre Iguodala (9) a jeden z jeho úspešných doskokov vo finálovej sérii.
debata

Z titulu sa po 40 rokoch tešili hráči Golden State Warriors. Utorňajší duel vyhrali na palubovke Cavs 105:97 a celú sériu 4:2 na zápasy.

Fenomenálny James, ktorý má doma dve trofeje Billa Russella pre najužitočnejšieho hráča finále a štyri ocenenia pre MVP základnej časti, robil v stretnutiach s Warriors čo mohol, no nestačilo to. Bez dvojice hviezdnych spoluhráčov Kevina Lova (v 1. kole play off si vykĺbil rameno a absolvoval operáciu) a Kyrieho Irvinga (v 1. zápase finále si zlomil jabĺčko v ľavom kolene) nemal v tíme dostatočnú podporu.

Napriek tomu sa čakalo, že sa stane len druhým víťazom trofeje Billa Russella zo zdolaného tímu (v roku 1969 ju získal Jerry West z LA Lakers, hoci titul vybojoval Boston).

Golden State malo viac osobností, na ktoré sa mohlo v rozhodujúcich okamihoch spoľahnúť. Na lídrovi Stephenovi Currym tak nebola taká veľká zodpovednosť ako na Jamesovi. Trénerskému nováčikovi na lavičke Warriors Stevovi Kerrovi navyše dokonale vyšiel ťah s nízkou zostavou. Pred štvrtým stretnutím (za stavu 2:1 v prospech Cavs) nasadil do základnej päťky skúseného krídelníka Andreho Iguodalu, ktorý nahradil jediného klasického pivota Andrewa Boguta.

Práve Iguodalu vyhlásili za najužitočnejšieho muža finále. Domácim fanúšikom sa to vôbec nepáčilo a svoj nesúhlas vyjadrili hlasným pískaním. Prínos 31-ročného zlatého medailistu z Londýna k finálovému triumfu je však neodškriepiteľný.

Dlhoročná opora Philadelphie vo finále často bránila Jamesa (výrazne lepšie než jeho spoluhráči), no práve na najdôležitejšie zápasy si nechala aj najlepšie ofenzívne predstavenia v play off. Vo štvrtom súboji nastrieľala 22 bodov, v piatom 14 a v poslednom šiestom 25 – čo bol jej najvyšší nástrel vo vyraďovacích bojoch.

„Úžasné! Stále sme si zdôrazňovali, aby sme ostali pozitívne a bojovne naladení. Také bolo trénerove motto. Cavaliers sa nevzdávali a bojovali až do konca. Preto sme nesmeli nič podceniť. Na tento moment som čakal jedenásť rokov. Máme za sebou skvelý ročník,“ vravel médiám nadšený Iguodala.

„Hral výborne. Skvele. Triafal jeden kôš za druhým,“ pochválil hrdinu jeho sedemročný syn Andre, ktorý mal počas prvých osláv na palubovke a pri tlačovej besede na starosti trofej Billa Russella. Na otázku, na čom ešte musí otec popracovať, reagoval bez rozmýšľania: „Na trestných hodoch.“

Nemýlil sa. Niekdajší elitný strelec NBA Iguodala nedosahoval počas základnej časti pri šestkách ani 60 %-nú úspešnosť, čo je jeho najhoršia bilancia v kariére.

Zaujímavosťou je, že rodák zo Springfieldu v Illinois nastúpil v sezóne 2014/15 v základnej zostave len v troch záverečných finálových zápasoch. Dovtedy naskakoval do stretnutí len ako striedajúci hráč, keďže v otváracej päťke dostal prednosť Harrison Barnes. V predchádzajúcich desiatich ročníkoch (osem v drese Phialdelphie, jeden za Denver a jeden v Golden State) bol vždy pevnou súčasťou základnej päťky a v 806 dueloch ani raz neostal sedieť v úvode na lavičke.

debata chyba
Viac na túto tému: #lebron james #NBA #Cleveland Cavaliers #Golden State Warriors #Andre Iguodala
Načítavajú sa športové výsledky...