Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opäť zápas ako na hojdačke. Slovenky zvládi aj drámu proti Litve

Reprezentantkám Slovenska by už nemal uniknúť postup zo základnej D-skupiny na majstrovstvách Európy basketbalistiek v Maďarsku.

12.06.2015 18:24
Kristi Toliverová Foto: ,
Kristi Toliverová v reprezentačnom drese Slovenska.
debata

Zverenky Maroša Kováčika zdolali v piatkovom stretnutí Litovčanky 85:79 (45:35) a s potrebnými dvoma víťazstvami sú priebežne na čele tabuľky. V sobotu od 16.30 h vyzvú v Šoprone obhajkyne titulu zo Španielska.

Slovensko – Litva 85:79 (24:23, 21:12, 17:30, 23:14)

Najviac bodov Slovenska: Toliverová 23, Žirková 17
Rozhodovali: Jokič (Č. Hora), Kupatadzeová (Gruz.) a Manos (Gréc.)

Litovčanky odštartovali duel rýchlou päťbodovou šnúrou, ale zakrátko už bolo vyrovnané. Opraty zápasu brali čoraz pevnejšie do rúk Slovenky, ktoré si v prvom polčase viackrát utvorili dvojciferný náskok. Prezentovali sa rýchlou a účinnou hrou, strelecky navyše excelovala Kristi Toliverová, ktorá premenila štyri z piatich trojkových pokusov.

Starostlivo vybudované desaťbodové slovenské vedenie (45:35) však bolo po zmene strán rýchlo fuč. Súperky z Pobaltia v 26. min otočili na 51:50, neskôr viedli aj 62:57. Z nevydarenej tretej štvrtiny sa však Slovensko rýchlo otriaslo.

Už v 32. min Vyňuchalová prinavrátila tímu SR vedenie, Toliverová ďalšou trojkou upravila rovných osem minút pred koncom na 70:67. Pre SR nádejný stav 78:71 svietil na tabuli v 36. min, keď Bálintová zakončila akciu dôležitou trojkou. Prišla však šesťbodová šnúra Litovčaniek a dramatické vyvrcholenie záverečnej dvojminútovky.

Lepšie ju zvládli slovenské basketbalistky, ktoré zásluhou premenených trestných hodov Žirkovej mali 24 s pred koncom rozhodujúci náskok 84:79.

Hlas:
Peter Jankovič (asistent trénera Slovenska): „Ťažko povedať, či nám desaťbodový náskok po prvom polčase pomohol alebo uškodil. Spadla na nás určitá deka, dostali sme 30 bodov za tretiu štvrtinu, čo je veľmi veľa. Našťastie sme to nevzdali a vrátili sa naspäť do hry o víťazstvo. Lepšou hernou pohodou sme to v závere dotiahli do úspešného konca. Bola by veľká škoda, ak by sme prehrali tento dobre rozohraný zápas, ale zvládli sme to. V sobotu na nás čakajú Španielky, čo nie je jednoduchý súper, ale rozhodne nepredáme kožu lacno. Budeme bojovať zo všetkých síl, aby sme si na sto percent zabezpečili postup zo skupiny.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská basketbalová reprezentácia žien #ME 2015 v basketbale žien
Načítavajú sa športové výsledky...