Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hádzanári musia rozbiť Rumunov. Inak končia

Slovenskí hádzanári hrajú v sobotu v kvalifikácii MS 2015 o všetko. Ich zápas s Rumunskom v Šali rozhodne, kto vyhrá 2. skupinu kvalifikácie MS 2015 a postúpi do play off.

11.01.2014 11:00
Richard Štochl Foto:
Richard Štochl.
debata

Situácia domácich je komplikovaná, pretože Rumuni pred záverečným súbojom nestratili ani bod. V prvom zápase zdolali Slovákov 32:24, a hoci zverenci Zoltána Heistera všetky zostávajúce stretnutia takisto vyhrali, musia Rumunov rozstrielať a zvíťaziť o deväť gólov. Ak inkasujú menej ako 24 gólov, bude im stačiť i osemgólový rozdiel.

Rumuni sa cítia už ako víťazi skupiny, po výhre na Cypre vraj oslavovali postup. „Asi zabudli, že ich čaká ešte jeden ťažký zápas. Zdolať o deväť gólov takého súpera je veľmi ťažké. Nič mu však nedarujeme,“ reaguje barcelonské krídlo Martin Straňovský.

Slováci môžu ľutovať nečakaný debakel, ktorý schytali ešte na začiatku novembra minulého roka v Bukurešti. „V Rumunsku nás súper neprekvapil, prekvapili sme sami seba. Zápas sme nezvládli, čo ma stále mrzí,“ vraví Heister, ktorému pribudol do kádra doteraz zranený strelec Rábek. Už po zbabranom stretnutí tréner vyhlásil, že šance jeho tímu na postup sú len päťpercentné. „Platí to stále. Kým však nádej žije, pobijeme sa o ňu. Verím, že vyhráme, to je v našich silách, ale musí to byť aspoň o osem gólov. A to je problém.“

Podľa Heistera majú Rumuni dobre organizovaný tím. „Sú nepríjemní v obrane i v protiútoku, majú niekoľkých šikovných zakončovateľov. Hráči sa navzájom dobre poznajú, sú spolu dlho. Je to solídny komplexný tím.“

Slováci sa pokúsia o malý zázrak. „Zdá sa to nemožné, ale chceme ukázať fanúšikom neuveriteľný zápas. V Rumunsku nám nevyšlo nič,“ tvrdí Miroslav Volentics z ŠKP Bratislava.

Rumuni sa vonku trápili, vyhrali na Cypre i v Taliansku iba o gól. Aj Slováci naposledy na Cypre vyhrali len 20:18. Teraz zdôrazňujú, že prípadný náskok treba budovať postupne, neusilovať sa rozhodnúť v úvode. „Musíme využívať šance a nedostať veľa gólov. Makať celý zápas. Ja sa naň veľmi teším,“ vraví Straňovský.

Slováci sa už o senzáciu postarali

Slovenskí hádzanári sa už o jeden malý zázrak postarali – a bolo to tiež v kvalifikácii MS. Do Švédska 2011 postúpili napriek tomu, že v súboji play off podľahli doma Ukrajine 25:30. V odvete v Záporoží senzačne vyhrali 30:21.

Brankár Štochl: Nesmieme sa zblázniť

Veľkou oporou slovenského tímu je brankár Richard Štochl (37). Na osemnásobného hádzanára roka sa budú spoluhráči spoliehať aj dnes.

Ako vidíte šancu zmazať vysoký náskok Rumunov?
Ani Taliani a Cyprus neboli ľahkí súperi a som rád, že sme ešte stále v hre. Teraz sa pokúsime o malý zázrak. Je to v našich silách. Každý sa musí usilovať podať 100-percentný výkon a uvidíme, či to bude stačiť.

V úspešnej kvalifikácii MS 2011 vyhral tím nad Ukrajinou o deväť gólov, dokonca na jej pôde. Môže sa oprieť aj o túto skúsenosť?
Samozrejme, takých zápasov, keď sa nám podarilo dosiahnuť nečakaný výsledok aj so silnejším súperom, bolo viac. Zdolali sme Švédov, aj Francúzov vo Francúzsku. To sú príklady, ktoré potvrdzujú, že naša situácia nie je ešte stratená.

Akú taktiku treba zvoliť?
Proti Rumunom musíme hrať smelo, sebavedomo, ale s rozvahou. Nesmieme sa zblázniť a myslieť si, že už v 10. minúte budeme viesť 9:0. Nebolo by dobré, keby sme stále mysleli na to, že musíme vyhrať o deväť gólov. Predovšetkým musíme podať dobrý výkon a vyhrať.

V čom sú Rumuni silní a nepríjemní?
Majú slušné spojky, solídnu základnú zostavu. Hrajú svoju hru, príliš ju nemenia. Sú trpezliví v útoku, nezbavujú sa zbytočne lôpt, zakončujú z čistých šancí a vedia potiahnuť aj protiútok. U nich sme stratili zbytočne veľa lôpt a inkasovali veľa gólov z protiútokov, čo je pre brankára nepríjemné.

Naposledy sa tím potrápil na Cypre. Nečakali ste po prvom hladkom víťazstve nad týmto súperom ľahší zápas?
Ja som toho zažil v hádzanej už veľa a sotva ma niečo prekvapí. Niektoré veci sa často nadhodnocujú alebo naopak podceňujú. V súčasnej hádzanej nemôžete nikoho podceniť, to sa nikomu nevyplatí. Aj keď doma vyhráme o dvadsať gólov, neznamená to, že sa výsledok zopakuje na ihrisku súpera. Doma sú Cyperčania veľmi nepríjemní, ukázali to aj proti Rumunom.

Zdá sa, že aj Rumuni sú podstatne silnejší doma ako vonku…
To určite platí, je to vidieť aj na ich výsledkoch. Dúfam, že sa potvrdí aj u nás.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zoltán Heister #hádzaná #Slovensko - Rumunsko