Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Vyčnieval už ako prváčik, mení sa na obrovský živel. Mladého Slováka kluby odmietali, zlom nastal, keď spravil čosi netradičné

Adam Gajan inkasuje gól vo štvrťfinálovom... Foto: SITA/AP, Darren Calabrese
1 World Juniors Slovakia Canada Hockey Adam Gajan inkasuje gól vo štvrťfinálovom predĺžení MS do 20 rokov z hokejky Connora Bedarda.

Vyčnieval už ako prváčik

Po piatich rokoch by mohol byť do NHL draftovaný slovenský brankár. Adam Gajan začal hokejovú kariéru v rodnom Poprade.

"Pamätám si, ako mi ho doniesli ukázať, keď bol prváčik alebo druháčik. Bol som milo prekvapený, že dokáže veci, ktoré neovládali niektorí o dva či tri roky starší brankári.

Bolo jasné, že je veľký fanatik do NHL a brankárske veci mal detailne odsledované," vraví tréner brankárov HK Poprad Martin Klempa.

Stanislav Škorvánek Čítajte viac Jeho chybu nik iný nenapraví, ale čo chcel, to má. U Škorvánkovcov je základ, že ich syn je dobrý a pokorný človek

Pozná celý Gajanov príbeh, aj to, aké náročné mal začiatky. Vo viacerých kluboch mu nechceli dať šancu a zdalo sa, že s hokejom možno bude musieť skončiť.

„Zažil veľa odmietnutí, ale neustále si išiel tvrdo za svojím snom. Môže z neho vyrásť výborný brankár, či už bude chytať v NHL alebo v niektorej top európskej lige,“ myslí si Klempa.

Vraví, že prirovnať Gajana k niektorému zo slovenských brankárov, ktorí pôsobili alebo stále pôsobia v NHL je náročné. Ako charakterizoval jeho štýl chytania?

"Každý brankár je svojím spôsobom špecifický a unikátny. Adam sa vrhá po puku hlavou, nohami a snaží sa pokryť čo najväčší priestor.

Ak mu jeho štýl už nedovolí zakročiť, mení sa na obrovský živel, ktorý je schopný zastaviť všetko, čo mu príde do cesty. Aj preto je dnes tam, kde je. Verím, že aj na drafte bude čo najvyššie," vraví Klempa.

Honzek hokej Čítajte viac Všetko zmenil telefonát od manažéra. Mami, oci, odchádzam do Kanady. Mladý Slovák zahviezdil, túži po ňom tím z NHL

Gajan si na Slovensku zachytal aj v Bardejove či Skalici. Uplynulú sezónu odišiel do zámoria, kde pôsobil prevažne v tíme Chippewa Steel. Klubu sa – netradične – ponúkol on sám.

„Som veľmi vďačný, že mi dali šancu. Poslal som im zopár videí, aby videli, ako chytám. Zapáčil som sa im a tak ma zavolali. Bez nich by sa môj odchod do zámoria nepodaril,“ hovorí Gajan pre zámorský web EP Rinkside.

Skvelými výkonmi na MS do 20 rokov, kde ho vyhlásili za najlepšieho brankára turnaja, výrazne zaujal skautov.

"Chytať na juniorských MS bola pre mňa výnimočná skúsenosť. Užil som si najmä zápas proti Kanade, ktorá mala tím nabitý hviezdami.

Možnosť zahrať si proti Bedardovi, ktorý má všetky predpoklady na to, aby sa stal jedným z najlepších hokejistov v dejinách, bola pre mňa skvelá," spomína Gajan.

15. ročník podujatia Hviezdy deťom v Trenčíne Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Hokejové postavy počas autogramiády na...
debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Gajan #NHL draft 2023 #Juraj Pekarčík