Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyčnieval už ako prváčik, mení sa na obrovský živel. Mladého Slováka kluby odmietali, zlom nastal, keď spravil čosi netradičné

Zaujať mužstvá NHL pred draftom sa dá aj zo Slovenska. Vlani sa to podarilo Šimonovi Nemcovi, Filipovi Mešárovi či Adamovi Sýkorovi. Podobnú cestu ako oni si zvolil aj šikovný útočník Nitry Juraj Pekarčík. Už ako 16-ročný si zahral medzi mužmi v extralige. Predurčovala ho k tomu jeho postava. Má výšku 187 cm a váži okolo 85 kg.

27.06.2023 08:33
Adam Gajan a Juraj Pekarcik Foto:
Adam Gajan a Juraj Pekarčík.
debata

Na MS do 18 rokov patril k najlepším hráčom slovenského tímu. V siedmich zápasoch zaznamenal 10 bodov a v produktivite bol druhý po Daliborovi Dvorskom.

Práve výkony na šampionáte ho katapultovali v predpovediach expertov na vyššie umiestnenie v drafte. V tom by malo jeho meno zaznieť v druhom až treťom kole.

Video

Podobne je na tom aj brankár Adam Gajan. Rodák z Popradu zažiaril na juniorských MS hráčov do 20 rokov.

V štyroch zápasoch mal vyše 93-percentnú úspešnosť zákrokov.

Proti Lotyšom vychytal nulu a vo štvrťfinále dlho trápil Kanaďanov, ktorí o postupe rozhodli až gólom v predĺžení. Ten zariadil supertalent a budúca jednotka draftu Connor Bedard.

Ako obstáli Slováci? Finálny preddraftový rebríček Fotogaléria - 32 fotiek Všetky fotky
32. Ethan Gauthier (Kan., USA/krídlo):...

Kým Pekarčík by mohol nasledujúcu sezónu odohrať na Slovensku, Gajan takmer s istotou ostane v zámorí, kde by mal pôsobiť v univerzitnej li­ge.

Je použiteľný v akejkoľvek situácii

Na rodáka z Oravy upozornil vedenie Nitry skúsený tréner Ján Jaško.

"Prišiel k nám ako deviatak. Zaujal nás tým, že vie hrať hokej a má dobrú postavu. Bol veľmi húževnatý. Rovno sme ho zaradili k juniorom.

Výborne si s tým poradil a využil svoj potenciál," vraví o Pekarčíkovi generálny manažér HK Nitra Tomáš Chrenko.

V rovnakom roku začal trénovať s mužmi. Tréneri ocenili jeho tvrdú prácu a talent. Dostal príležitosť v zopár extraligových zápasoch.

V ďalšej sezóne už bol stabilnejšou súčasťou kádra, čo sa prejavilo aj na jeho sebavedomí. Tomu pomohli aj výkony v reprezentácii na šampionáte osemnásťročných.

713712858 Čítajte viac Idem? Nejdem? Odchod mladého Slováka do zámoria pripomínal grotesku. Šéf klubu prezradil, ktoré tímy NHL ho chcú získať

„Mám veľkú radosť, že mu vyšli MS, na ktorých si veľmi polepšil ohľadom draftu. Očakávam, že pôjde v druhom alebo v treťom kole,“ mieni Chrenko. Podľa neho je zrejmé, na ktorej činnosti musí 17-ročný útočník najviac zapracovať.

"Napriek tomu, že má veľmi prudkú strelu, potrebuje zlepšiť efektivitu a pohotovosť v zakončení, aby bol ešte produktívnejší.

Jeho výhoda je vo všestrannosti. Veľmi dobre korčuľuje, vie hrať do tela, je výborný z hľadiska kombinácie, skvele blokuje strely. Je použiteľný v akejkoľvek situácii," hodnotí nitriansky manažér.

Pekarčík si podľa neho výborne zastal miesto v konkurencii starších hráčov. Pomáhal mu aj jeho dobrý kamarát Adam Sýkora.

„S Adamom sú si podobní v tom, že obaja veľa trénujú. Juraj má výhodu, že má mohutnejšiu postavu, keďže je vyšší,“ dodáva Chrenko.

Čítajte ďalej a dozviete sa, aký je príbeh slovenského brankárskeho talentu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Gajan #NHL draft 2023 #Juraj Pekarčík