Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Všetko zmenil telefonát od manažéra. Mami, oci, odchádzam do Kanady. Mladý Slovák zahviezdil, túži po ňom tím z NHL

Spolu s Daliborom Dvorským patrí k najväčším slovenským nádejám na vysoké umiestnenie v blížiacom sa drafte NHL (28. júna). Väčšina expertov ho radí okolo 20. miesta v prvom kole. Pre talentovaného útočníka Samuela Honzeka by to bola ohromná odmena za jeho tvrdú prácu a čas, ktorý hokeju obetoval.

14.06.2023 05:41
Honzek hokej Foto:
Samuel Honzek v drese Slovenska na juniorských MS.
debata (6)

O tom, aké boli jeho začiatky v Trenčíne či aký je mimo ľadu, sme sa rozprávali s jeho otcom Martinom Honzekom.

Váš syn v minulosti uviedol, že ste ho k hokeju priviedli vy a vás zase váš otec. Boli vaše hokejové začiatky v niečom podobné?

Korčuľovať som síce vedel, ale hokej som nikdy nehral na profesionálnej úrovni. Otec bol vojak z povolania, a tak sme sa často sťahovali. Asi v šiestej triede som dostal pozvánku na hokejový tréning. No nedostavil som sa a tak z toho nebolo nič.

Rozhovor s Martinom Cibákom o MS U18
Video

Ostal som len pri amatérskom hokeji. Čo sa týka Samka, neboli sme od začiatku pevne rozhodnutí, že bude hrať hokej. Začínali sme v Trenčíne s futbalom, keď mal asi štyri roky. Popri tom hrával aj hokej a na škole florbal. Neskôr sa to už ale časovo nedalo skĺbiť, musel si vybrať, rozhodol sa pre hokej.

Nerobilo mu problém skoré ranné vstávanie na tréningy?

Keď mal štyri roky preťahovali sme sa do Trenčianskej Turnej. Našťastie, je to len 6 kilometrov od Trenčína, takže nebol problém s vozením na tréningy. Nespomínam si, že by niekedy ráno zaspal alebo nestihol tréning.

Fungovali sme tak, že som ho ráno išiel zobudiť, on sa pomaly prebral, vstal, niečo sme zajedli a obliekal sa rovno do výstroja. Nikdy sa nesťažoval na to, že musí skoro vstávať. Večer chodieval spať skôr.

Martin Fehérváry Čítajte viac Kanadská superhviezda má problém so Slovákom. Myslím si, že ma nenávidí, vraví Fehérváry

Kedy ste si pri Samovi povedali, že má na to, aby sa z neho stal profesionálny hokejista?

Priznám sa, že nebol nejaký moment, pri ktorom som to začal takto vnímať. Podporoval som ho v tom zmysle, že hokeju podriadime všetko, keď sa mu rozhodol naplno venovať. Videl som, že ho to baví a má k tomu vzťah.

Postupom času, keď už prišli tréneri vo vyšších ročníkoch a začali mu dávať šancu medzi o rok staršími, vravel som si, že asi nebude najhorší. Stále som si ale uvedomoval, že napokon z toho nemusí vôbec nič byť. Môže prísť zranenie. A takých chlapcov, ako je Samo, môže byť na Slovensku kvantum.

Z toho dôvodu ste sa ho snažili viesť aj k vzdelaniu?

So školou nikdy nemal väčšie problémy. Na to, ako málo času venoval učeniu, mal vždy veľmi dobré výsledky. Až v druhej triede na strednej škole prišla prvá trojka na vysvedčení. Dovtedy to zvládal s jednotkami a dvojkami. Asi mu stačilo to, čo pochytil v škole.

Samuel Honzek a jeho cesta k draftu NHL Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Útočník Samuel Honzek začal svoju hokejovú...

Spomínate si na jeho najvydarenejší zápas alebo výnimočný gól?

Viacero jeho gólov mi utkvelo v pamäti. Či už to boli jeho prvé za mužov v drese Dukly alebo premiérový v zámorí za Vancouver Giants vo WHL. Z vydarených výkonov by som vyzdvihol zápas za dorast proti Košiciam. Dukla vyhrala 9:2 a on vtedy strelil hetrik.

V mládeži mi utkvel zápas na turnaji v Martine, kde Trenčín vyhral nad domácimi 7:2 a Samo dal 5 gólov a na ďalšie dva prihral. To sú momenty, na ktoré sa nedá zabudnúť.

slafko maturant Čítajte viac Mama mi už nebude vyvolávať, aby som sa učil, smial sa po zmaturovaní Slafkovský. Od riaditeľa si vyslúžil veľkú pochvalu

Čím je Samo výnimočný v porovnaní s rovesníkmi?

Je veľmi silný na puku a výborne zvláda hru pri mantineloch. Nebojí sa chodiť do priestoru pred súperovou bránkou, kde sa dostáva často k odrazeným pukom.

Jeho veľkou výhodou je rýchlosť. Na čom musí zapracovať, je technika a práca s hokejkou. Určite by som pri ňom vyzdvihol aj jeho hokejové myslenie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vancouver Giants #HK Dukla Trenčín #Samuel Honzek #NHL draft 2023 #Martin Honzek