Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Telo mi povedalo: Stačí! Poplakal som si. Keď Rusi naučili medveďa korčuľovať, ja vás naučím zručnosti

Dávid Skokan. Foto: SITA, Peter Rusko
09. Dávid Skokan Dávid Skokan.

Po pôsobení v Česku ste sa vrátili na Slovensko. Najskôr v Košiciach a následne v Poprade ste vytvorili obávané útočné duo s Marcelom Haščákom.

Hrali sme spolu od siedmej triedy. Bolo to vidno na ľade i mimo neho. V Poprade sme to vyšperkovali Patrikom Svitanom. Náš útok vtedy nazbieral 218 bodov. V obrane boli Dano Brejčák a Adam Drgoň. Sadli sme si aj charakterovo. Bola to obrovská radosť z hokeja.

Máta vás doteraz, že ste v sezóne 2020/2021 Popradu nevybojovali vytúžený historický titul?

To ma bude mrzieť do konca života. Poprad už potrebuje úspech ako soľ. Škoda, že sa mu teraz nedarí. Zvolen bol vtedy nad naše sily. Vypadli nám vo finále Haščák s Drgoňom, čo podľa mňa výrazne zavážilo. Bol tam vtedy tréner Mikula, ktorý by si ten úspech tiež zaslúžil.

Reakcia Tomáša Tatara po zisku ocenenia Hokejista roka
Video
Zdroj: TV Pravda

Ako hráč ste často pred médiami vystupovali priamo. Nemali ste s tým niekedy problém zo strany vedenia v niektorých kluboch?

Nie, verím, že ani mať nebudem. Stále zostanem sám sebou. Každý o mne vie, že všetko robím na sto percent. Neviem poľaviť. Tak, ako sa správam na ľade či v kabíne, tak sa správam aj pred novinármi. Vyžadujem od seba profesionalitu a vyžadujem ju aj od ostatných. Iný už nebudem.

Nemám rád dnešných trénerov, ktorí sú teoretici. Vyrastal som na starej trénerskej škole a na tréneroch, ktorí vedeli veci vysvetliť prakticky.

Boli to tréneri Ladislav Svozil, Vladimír Růžička, Peter Draisaitl, Vladimír Vůjtek či Peter Mikula. Všetci vyžadovali obrovskú disciplínu a boli veľkí profesionáli. Dnes sa to uberá zlým smerom.

Akým?

Tréneri chcú byť s hráčmi kamaráti a snažia sa na nich ísť psychologicky. Treba si však uvedomiť, že mentalita Slovákov je úplne iná ako zahraničných hráčov. My, Slováci, keď zistíme, že tréner nám chce vyhovieť a podať nám prst, zožerieme mu celú ruku.

Stanislav Škorvánek Čítajte viac Nad dvojicou z KHL tréneri ani neuvažujú. Slovenskí brankári v extralige a v Česku žiaria. Kto z nich pôjde na MS?

Tréner Rostislav Čada vyhrával na Slovensku tituly vďaka disciplíne. Zo súčasných trénerov si najviac vážim Petra Oremusa vo Zvolene a Vlada Országha v Třinci. Nepáčia sa mi tréneri, ktorí len pekne rozprávajú a maľujú si niečo na tabuľu, ale výsledky nedosahujú.

Ja som bol vždy zástanca starej školy s novými trendami. Tak to budem praktizovať aj v mojej začínajúcej sa trénerskej kariére. Budem tvrdý a budem vyžadovať disciplínu. Ak chceme niekoho vychovať, dá sa to dosiahnuť jedine tvrdou prácou.

Prijali ste ponuku zo Spišskej Novej Vsi, kde budete trénovať mládež a zároveň pôsobiť vo funkcii trénera zručností aj u mužov. Prečo ste sa tak rozhodli?

V prvom rade chcem povedať, že som mal aj ponuku z iného klubu ísť rovno na pozíciu asistenta v A-tíme. Vybral som si ale túto cestu, ktorú mi ponukol Richard Rapáč. Pracujem na tom, aby som získal trénerskú licenciu. Páči sa mi vízia, ktorú mi v klube ponúkli.

SR Hokej TEL play off 1/2 7. Zvolen Spišská BBX Čítajte viac Réway má neskutočnú kvalitu. Musíte si na neho dávať extra pozor, vraví najlepší brankár ligy. Pred piatimi rokmi u neho nastala zmena

Za posledné roky urobili Spišiaci obrovský progres. Počítajú so mnou do budúcnosti. Máme nastavený plán, ktorý by sme chceli dodržať. Nevidím sa pri deťoch, skôr pri doraste, juniorke alebo u mužov. Chcem sa vzdelávať krok po kroku. Verím, že budú s mojou prácou v klube spokojní.

Čo je vašou náplňou práce?

Ako skills coach mám na starosti tímy do 16, 18 a 20 rokov. Špeciálne sa venujem potenciálnym hráčom pre reprezentácie do 18 a 20 rokov a chlapcom, ktorí by mohli v budúcnosti hrať za áčko v Spišskej.

Hráčov A-tímu mám na starosti po konzultácii s hlavným trénerom, ktorý povie, čo potrebuje u konkrétnych chlapcov zlepšiť. Do apríla sa rozhodnem, či sa chcem uberať viac smerom klasického trénera alebo sa zameriam na zručnosti.

Keď som hral v Slovane, bol som sa pozrieť na ruský cirkus. Tam som videl, že Rusi naučili medveďa korčuľovať. Preto aj mladým chlapcom hovorím, že nie je možné, aby sa nenaučili zručnosti, ktoré im ukazujem. Či už ide o technické korčuľovanie, prácu s hokejkou alebo iné detaily hry. Ak človek niečo chce a obetuje pre to maximum, výsledok sa dostaví.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HK Poprad #David Skokan