Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Réway má neskutočnú kvalitu. Musíte si na neho dávať extra pozor, vraví najlepší brankár ligy. Pred piatimi rokmi u neho nastala zmena

Vstáva zavčasu, aby stihol rozvoziť deti do školy a škôlky. Potom uteká na tréning a po ňom trávi čas na stavbe svojho domu v Poprade. Večer sa venuje rodine, spať chodí skoro. Marcel Melicherčík (36) si už štvrtý rok oblieka dres extraligistu zo Spišskej Novej Vsi.

06.10.2023 07:01
SR Hokej TEL play off 1/2 7. Zvolen Spišská BBX Foto: ,
Marcel Melicherčík v drese Spišskej Novej Vsi.
debata

Tímu pomohol k postupu do najvyššej súťaže a aj v aktuálnej sezóne je jeho výraznou oporou.

S vyše 94 percentnou úspešnosťou zákrokov a priemerom 1,37 gólu na zápas je najlepším brankárom extraligy. Zastihli sme ho, keď sa chystal do stavebnín na nákup materiálu.

Čo staviate?

Dom v Poprade. Navyše, máme aj dve deti a dvoch psov, takže občas neviem, kde mi hlava stojí. (smiech) Je to pomerne náročné. Ráno vstávame o pol šiestej, aby sme stihli cestu z Popradu do Spišskej Novej Vsi. Aj preto chodievam spať pred deviatou. Podobne ako môj šesťročný syn, s ktorým máme výborný vzťah. Prospieva nám to obom.

Video

A z kondičnej stránky vám zrejme prospieva práca na stavbe…

Je to tak. Keď je človek 10 až 12 hodín denne na nohách a pracuje, má to pozitívny vplyv na kondíciu. Naše hokejové tréningy sú špecializované. Sú skôr kratšie a intenzívne. Práca na stavbe je úplne niečo iné. Určite má dlhodobejšia záťaž niečo do seba. Je to istým spôsobom aj relax.

Je to vaša prvá skúsenosť s prácou na stavbe?

Vyrastal som v dobe, keď sa veľa vecí robilo svojpomocne. Navyše, dedko bol murár, takže sme si navzájom zvykli pomáhať. Keď som mal 15 rokov, chodieval som častejšie brigádovať. Teraz to bolo náročnejšie, pretože som musel veľa vecí sám plánovať a vymýšľať.

Andrej Sekera, Ladislav Nagy, Michal Čajkovský Čítajte viac Hrdý Košičan Nagy: Slovanu sa bude dariť, trénera nemal vyhadzovať. Slovenské talenty? V extralige ich zabíjame, preto utekajú

Brankári nosia na nohách betóny, takže ani práca s týmto materiálom na stavbe vám nie je cudzia?

Veru nie. Práve idem do stavebnín kupovať betón kvôli sprchovému kútu. Práca s ním mi problémy nerobí.

Zdá sa, že vám to pomáha aj v hokeji. V úvode sezóny ste z pohľadu štatistík najlepším brankárom v extralige. Darí sa aj tímu. Od začiatku sa pohybujete na vrchole tabuľky. Prekvapilo vás to?

Treba povedať, že začiatok ligy môže byť zradný. Každé mužstvo má inú prípravu. Výsledky v úvode sezóny netreba preceňovať, ale môžu niečo naznačiť. Vlani mali zlý štart Košice, tento rok sa trápi v úvode Slovan.

Mali sme ambíciu od začiatku získavať body, ale asi nikto nepredpokladal, že vyhráme štyri zápasy v rade a budeme prví v tabuľke. Nie každému sa hneď od začiatku podarí napĺňať vysoké ciele. Niekedy to chvíľu trvá.

Čo sa týka mojich štatistík, je to zásluha tímového výkonu. Ak by ma spoluhráči nepodržali, moje čísla by boli rapídne horšie. Rád by som za výsledky zobral väčšiu zodpovednosť, ale som len jeden dielik v skladačke.

V 36. rokoch patríte medzi najskúsenejších brankárov v lige. V čom sa najviac zmenila vaša príprava v porovnaní s tým, ako ste ju zvykli realizovať v minulosti?

Keď je hráč mladý, robí to, čo sa na tréningoch povie. Vyskúša si viacero metód a zistí, čo je pre neho prospešné. Nedá sa 15 rokov robiť to isté. Ja som si tiež našiel to, čo mi najviac sedí.

Posledných päť rokov mám teda prípravu špecifickú, pretože už presne viem, čo moje telo potrebuje. Už si to upravujem len mierne. Som v pozícii, že si môžem na tréningoch diktovať tempo podľa toho, akú záťaž potrebujem. Kedykoľvek sa môžem vymeniť s mladším brankárom a trochu si vydýchnuť.

Július Hudáček Čítajte viac KHL je pre mňa priorita. Kým som zdravý, chcem čo najviac zarobiť, vraví Hudáček. Reaguje aj na kritiku voči Slovákom pôsobiacim v Rusku

Spomínate mladú generáciu brankárov. Tá má úplne iné možnosti, ako ste mali vy, keď ste začínali. Videoanalýzy, technológie išli výrazne dopredu. Majú to v porovnaní s vami mladí brankári ľahšie?

V tomto smere určite áno. Podmienky však majú všetci rovnaké. Rozdiely medzi mužstvami sa zmenšili. V konkurenčnom boji im to veľmi nepomôže. Všetci mladí sú vychovávaní v približne podobných podmienkach.

Ide najmä o to, ako veľmi sú ochotní robiť veci navyše. Majú to len vo svojich rukách. Ale to platí v každej profesii. Či je to kuchár, čašník alebo hokejista, vždy je to o prístupe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Melicherčík #HK Spišská Nová Ves