Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hral za Spišskú, korčuľou spôsobil smrť súpera. Petgrave prežíva peklo, vyhrážajú sa mu, že príde o život

Pred dvoma rokmi patril medzi hviezdy slovenskej extraligy. Teraz má problémy, ktoré mu rozhodne nikto nezávidí.

31.10.2023 12:28
debata (8)
Matt Petgrave v drese Spišskej Novej Vsi počas... Foto: TASR, Jakub Kotian
Petgrave Matt Petgrave v drese Spišskej Novej Vsi počas zápasu Slovan Bratislava – HK Spišská Nová Ves v októbri 2021.

Kanadský hokejový obranca Matt Petgrave má hlavu v smútku.

V sobotňajšom zápase britského pohára medzi Sheffieldom Steelers a Nottinghamom Panthers sa zrazil s hráčom súpera Adamom Johnsonom tak nešťastne, že jeho korčuľa americkému útočníkovi prerezala krk a spôsobila mu smrteľné zranenie.

Johnson stratil na ľade veľa krvi a nepomohol mu ani prevoz do nemocnice, kde neskôr zraneniam podľahol.

Tragédiu na zimnom štadióne v Sheffielde sledovalo 8-tisíc divákov, ktorí boli po incidente požiadaní, aby z dôvodu „závažnej lekárskej pohotovosti“ urýchlene opustili športový objekt.

Tragicky zosnulý hokejista Adam Johnson so... Foto: Profimedia
Johnson hokej Tragicky zosnulý hokejista Adam Johnson so snúbenicou Ryan Wolfeovou.

Petgrave, ktorý počas pôsobenia v drese Spišskej Novej Vsi v sezóne 2021/22 patril medzi najlepších legionárov v súťaži a výkony v tíme „rysov“ mu pomohli k lukratívnejšiemu angažmán v Pardubiciach, je podľa zdrojov z blízkeho okolia z tragédie absolútne zronený.

Britské médiá informovali, že po incidente dostal stovky nenávistných správ, niektoré obsahovali rasistické urážky i vyhrážky smrťou. Z toho dôvodu si zablokoval účty na sociálnych sieťach.

„Už na ľade bolo vidno, že je z tragédie vo veľkom šoku. Rozhodne nepotrebuje nenávistné slová, potrebuje podporu,“ napísal jeden z fanúšikov Sheffieldu na sociálnej sieti. Jeho výzva má niekoľko stoviek zdieľaní.

Kanadský obranca Matt Petgrave na tlačovej... Foto: TASR, Milan Kapusta
Petgrave Kanadský obranca Matt Petgrave na tlačovej konferencii HK Spišská Nová Ves pred začiatkom extraligovej sezóny 2021/22.

„Veľká náhoda, obrovská tragédia. Neurobil to úmyselne, ani to nebol faul. Petgrave v tom je nevinne, ale i tak sa musí cítiť hrozne,“ povedala pre Daily Mail fanúšička Nottinghamu Julie Whitnumová, ktorá tragédiu videla z tribúny.

Prípadom sa zaoberá aj britská polícia. Podľa niektorých právnikov je možné, že Petgrave môže byť súdený za neúmyselné zabitie.

Johnson patril so svojím hokejovým životopisom medzi najväčšie hviezdy britskej Elite Ice Hockey League.

V minulosti odohral 13 zápasov v NHL, v drese Pittsburghu Penguins mal bilanciu gól a tri asistencie. V nižšej zámorskej AHL nastúpil na takmer 260 zápasov.

Jeho pamiatku si uctili aj bývalí spoluhráči z Pittsburghu vrátane hviezdneho kapitána Sidneyho Crosbyho.

422319237 Čítajte viac Prerezané hrdlo, všade veľa krvi. Zápas zrušili, diváci odišli vydesení. Hokejista zomrel

„Poznali sme ho viacerí. Skvelý chalan, výborný spoluhráč. Bol úprimne šťastný, že môže hrať v NHL. Je to veľká tragédia, naše myšlienky a modlitby sú s jeho rodinou a blízkymi“ kondoloval Crosby.

Johnsonovo úmrtie vyvolalo diskusiu o povinnom nosení ochrany krku pre hokejistov.

Anglický tím Oxford City Stars, v ktorom pôsobí aj bývalý český futbalový brankár Petr Čech, ihneď zareagoval a jeho hráči už musia nosiť ochranné nákrčníky aj na tréningu.

Propagátori tejto myšlienky pripomínajú aj prípady z minulosti. V roku 2008 sa podobný incident týkal aj Richarda Zedníka.

Slovenského útočníka vo farbách Floridy zasiahla korčuľa súperovho hráča tiež do krku. Stratil takmer tri litre krvi, ale vďaka včasnému zákroku zdravotníkov nemal z incidentu trvalejšie následky.

Najlepšie zarábajúci hokejisti NHL + Slováci Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Kto ovládol rebríček najlepšie platených hráčov...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Adam Johnson #Matt Petgrave