Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Buď dobrák i bastard bez strachu. Končí legenda, ktorú po šprinte trénera Weissa zaliali slzy

Nebudem Ivanovi nosiť vodu

Už odmalička Grande Gigi udivoval. Paradoxne, na bránkovú čiaru, kam zamieril až po súhre okolností. Aj vtedy boli univerzáli veľmi cenní a tak Buffon zaskakoval v mládežníckom tíme Parmy, kde bolo treba.

Raz sa zranili obaja brankári a sebavedomý mladík sa rozhodol, že sa pokúsi napododobniť svoj veľký vzor. Kamerunského gólmana Thomasa N'Kona. Za dva týždne bol jednotkou mládežníckeho tímu, o niekoľko ďalších si odkrútil spomínaný debut.

"Predpokladám, že o tomto chlapcovi budeme ešte počuť,“ pripúšťal Baggio.

Nesplietol sa. V nasledujúcom ročníku sa stal jednotkou Parmy a tá vďaka Buffonovi začala na domácom i európskom poli prežívať futbalovú renesanciu.

4. Joško Gvardiol Čítajte viac Najdrahší obranca histórie. Manchester City získal Gvardiola, zaplatil 90 miliónov eur

Do istej miery tomu dopomohlo aj tričko, ktoré nosila talianska stálica pod dresom. Odvtedy sa mu v Taliansku hovorí aj Superman.

Po siedmich bohatých rokoch v Parme sa neopakovala situácia z Biblie o siedmich letách biedy. V Juventuse zažil ďalšie víťazné sezóny a nebolo ich iba sedem, ale rovno sedemnásť.

Nechýbalo však veľa a Buffonov príbeh sa mohol odohrávať v hlavnom meste. Mladíka totiž chcel zlanáriť aj AS Rím.

Ten si však zvolil mladšiu a lacnejšiu alternatívu – Ivana Pelizzoliho za 14 miliónov eur. Kým on má doma tri trofeje z popredných súťaží – z toho jednu z Ruska – Buffon ich má viac ako dve desiatky.

"Rimania si vybrali Ivana a ja som mu nechcel nosiť lopty,“ prezradil svoje pohnútky Buffon.

Keď videl egoistov, ziapal ako zmyslov zbavený

Ikona Starej dámy zažila jej slávne triumfy, totálnu dominanciu, korupčný škandál, návrat do Serie A i uslzený odchod do parížskeho Saint-Germain kvôli trofeji, ktorá mu predĺžila kariéru, ale nakoniec sa zisku pohára pre víťaza Ligy majstrov nedočkal.

V roku 2006 bol stavebným pilierom talianskeho ťaženia na MS 2006. O štyri roky neskôr opúšťal so spoluhráčmi Juhoafrickú republiku v slzách.

Obhajcovia titulu podcenili Slovákov, nechali Buffona i ďalšie opory na lavičke, prehrali 2:3 a vypadli z turnaja.

Kým tréner Slovenska Vladimír Weiss po góle Kamila Kopúnka na 3:1 šprintoval k svojim zverencom, Buffon burcoval svojich spoluhráčov. Tí dokázali len znížiť, Slováci dosiahli najväčšie víťazstvo v ére samostatnosti.

„Futbal je krásny i krutý. Dnešok veľmi bolel,“ vyhlásil Buffon 24. júna 2010.

Na začiatku kariéry Buffon nepôsobil pred kamerami a mikrofónmi tak uvoľnene a sebavedomo. Postupne si však svet získal svojou žoviálnosťou i priamočiarosťou. Platilo to aj na ihrisku. Svoje o tom vie aj kapitán majstrov sveta z roku 2006 Fabio Cannavaro.

"Keď sme si nepomáhali, bolo zle. Gigi po nás ziapal ako zmyslov zbavený. Najviac ho hnevalo, keď sme boli na ihrisku egoistami,” vrátil sa do minulosti niekdajší spoluhráč z Parmy či Juventusu.

Dôkaz, že nejde iba o mlátenie prázdnej slamy, ukázal Buffon v roku 2006 po kauze Calciopoli. Korupčný škandál, do ktorého bolo zapletených niekoľko talianskych klubov vrátane toho najslávnejšieho, stál Juventus ligové tituly zo sezón 2004/05 a 2005/06.

Buffon sa nechcel zachovať ako sebec a spravil nevídanú vec…

"Som Lorenzo a pochádzam z Parmy. Rád by som sa ťa opýtal, prečo si aj napriek viacerým ponukám radšej zostúpil s Juventusom do Serie B?” opýtal sa Buffona jeden z chlapcov na besede s mladými futbalovými nádejami krátko po víťazstve Talianska na majstrovstvách sveta 2006.

"Ahoj. Keď sa vrátiš domov, pozdrav všetkých v Parme. Navždy zostane v mojom srdci. A prečo som zostúpil? Lebo som myslel na takých, ako si ty.

Vo futbale sa veľa rozpráva. Som však presvedčený, že v niektorých situáciách je lepšie slová nahradiť skutkami. Tie si zapamätajú generácie,” reagoval Buffon.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gianluigi Buffon