Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Buď dobrák i bastard bez strachu. Končí legenda, ktorú po šprinte trénera Weissa zaliali slzy

Jeho kariéra trvala viac ako desaťtisíc dní. Keď začínal, mobilné telefóny mali rozmery tehly, laptopy zasa váhu základného stavebného materiálu. Internet bol v plienkach a slovenskú reprezentáciu tvorili Molnár, Kinder, Moravčík, Weiss či Dubovský.

04.08.2023 16:43
793554427 Foto:
Gianlugi Buffon.
debata

Gianliugi Buffon ukončil profesionálnu kariéru. Od debutu v novembri 1995 v drese Parmy, kedy ako 17-ročný vychytal čisté konto proti AC Miláno, až po ostatný duel v máji tohto roka taktiež v drese klubu, ktorý ho vychoval, trvala neuveriteľných 28 rokov.

Mohla trvať ešte aspoň rok, ale jeden z najlepších brankárov futbalovej histórie odmietol lukratívnu ponuku zo Saudskej Arábie.

„To je všetko, priatelia. Dali ste mi všetko a ja som vám dal všetko. Dokázali sme to spolu,“ napísal Buffon na Instagrame.

Mamma Mia, žasol Zoff

Majster brankárskeho remesla sa lúči ako absolútna ikona. Mal vynikajúce reflexy, schopnosť strhnúť spoluhráčov a aj ich upokojiť nervami z ocele.

Tie ukázal už ako tínedžer. V trinástich prišiel do Parmy, v tom čase jedného z popredných tímov Serie A.

Talianska liga bola na prelome milénií najlepšou na svete a sedemnásťročný debutant Buffon ju vzal útokom. Hneď v prvom dueli proti AC Miláno uhájil pre Parmu bod za remízu 0:0.

Baresi, Maldini, Boban, Futre, Baggio, Di Canio či Weah – ani jeden z nich nenašiel recept na tichého chlapca z Carrary.

"Mamma Mia! Nikdy som pri debute nevidel toľko kvality a osobnosti,“ žasol legendárny Dino Zoff v prvom Buffonom stretnutí v Serie A.

Gianluigi Buffon Čítajte viac Nestarnúci Gigi dáva futbalu zbohom. Ikonický Buffon ukončil bohatú kariéru

Neskôr Buffon vytiahol blonďavý melír a na tréningoch jeden lepší zákrok za druhým. A jeden z prvých koučov Parmy začal mať zlé tušenie…

"Na tréningu mali naši najlepší hráči problém prekonať ho. A to mal iba sedemnásť. Už vtedy som vedel, že to dotiahne ďaleko. A aj to, že ho u nás dlho neudržíme,” zaspomínal si Buffonov prvý tréner z Parmy Nevio Scala.

Predtucha sa naplnila. Juventus vysolil pred 22 rokmi za Buffona neuveriteľných 53 miliónov eur. V dnešnej dobe sa takáto čiastka platí aj za menej talentovaných hráčov.

Lenže v roku 2001 a aj dlho po ňom bola za brankára absolútnym rekordom. Pred štartom ročníka 2018/19 ju prekonali Allison Becker (za 62,5 milióna do Liverpoolu) a Kepa Arrizabalaga (za 80 do Chelsea).

Aj preto sa priaznivci Starej dámy prostredníctvom transparentov na štadióne pýtali vedenia, či sa s tým Buffonom náhodou nezbláznili…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gianluigi Buffon