Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Calzona dal dva sľuby. Oba splnil, ale aj tak to má so Slovákmi ťažké

Verili ste Calzonovi pri jeho príchode?

Snažím sa ľuďom dávať šancu a neposudzovať ich dopredu. Čas prešiel a môžeme sa k tomu vyjadriť, či Clazonovo angažovanie bolo správne. Fakty sú jasné. Mali sme jediného zahraničného trénera a s Pavlom Hapalom to nevyšlo.

Pre Calzonu to bola česť, ale aj risk. Prišiel s kožou na trh, ale ustál to. Chcelo to čas. Od chalanov viem, koľko investuje do prípravy tímu a utužovania kolektívu. Výkon proti Islandu ukázal správnu cestu. Nie sme na jej konci.

Čo by v jej závere malo prísť?

Nesmieme sa uspokojiť s postupom na ME. Na nich sa musíme prezentovať lepšie ako naposledy. Dôležité bude hrať futbal s loptou a nie parkovanie autobusu a čakanie, s čím príde súper. Predpokladám, že vrchol tohto príde o tri-štyri roky, niekedy okolo ME 2028.

Pred vyše rokom Slováci prehrávali s Kazachstanom či Azerbajdžanom, teraz idú na ME. Čo sa najviac zmenilo?

Nevidíme do tímu, ale ako fanúšikovi sa mi páči najviac, že sú hráči bez výnimky podriadení Calzonovým pokynom. Ofenzívni hráči sa vracajú, hráme odvážne s loptou a riskujeme.

Slovensko - Island 33 Čítajte viac NÁZOR: Postup je fajn, potlesk na mieste, ale mexické vlny nie. Veľké futbalové váhy budú na ME, Calzona a spol. až v lete môžu byť naozajstní frajeri

Napádame s piatimi, šiestimi hráčmi, pričom organizovane. Prvé zápasy pod novým trénerom mužstvom nevedelo, čo má hrať. Teraz to už neplatí.

Je podmienka podriaďovania sa taktickým zámerom dôvodom, prečo v tíme nie je problémový Vladimír Weiss ml.?

Neprináleží mi celú túto kauzu hodnotiť, ako to robia iní. Nevidím do hlavy Calzonovi ani Weissovi. Aj v ľudských vzťahoch, ktoré sa naštrbia, býva chyba na oboch stranách a pravda niekde uprostred.

Jeden fakt je, že futbalovými schopnosťami by Weiss mužstvu pomohol. Druhý je, že Calzona sa po zvážení všetkých atribútov rozhodol ho do tímu nezobrať. Môžeme o tom polemizovať, ale musíme to akceptovať.

Slováci sa za istých okolností môžu pri decembrovom žrebe skupín ME dostať do tretieho koša. Je to extra motivácia?

Najväčšou je, že sa začína boj hráčov o miesto v nominácii na ME. Všetci si môžu dobrým výkonom vypýtať alebo potvrdiť miesto. Príjemné starosti pre Calzonu – hľadať vhodných kandidátov.

Spomínali ste, že sa formuje niečo nové. Vidíte nových lídrov?

Samozrejme. Ukázali sa v zápasoch, kedy sa nedarilo. Spomeňme si napríklad na Martina Dúbravku proti Luxembursku. Spoločne s Milanom Škriniarom, Stanom Lobotkom a Dávidom Hanckom sú piliermi nastupujúcej generácie.

K tomu máme ešte mohykánov – Petra Pekaríka a Juraja Kucku, ktorého som vo veľkom zápase už dlho nevidel hrať slabo. Ťaží z toho aj Slovan.

Francesco Calzona Vladimír Weiss ml. Čítajte viac Koniec polemiky o Weissovi? Tromfy v rukách má teraz Calzona, tvrdí Šesták

Môžeme k nim zaradiť aj Lukáša Haraslína?

Mám pocit, že sa na neho začala znova usmievať šťastena. Brzdili ho zranenia, po náročnom zranení sa vracal aj do duelu s Islandom. Dvakrát šiel do Talianska, kde mu šťastie znova neprialo.

Keď má formu a hráva v Sparte, je to jednoznačný ofenzívny líder. Teším sa z neho a prajem mu jediné – zdravie. Ak ho má, je to radosť sa na neho dívať.

Okolo Haraslína opäť sondujú kluby z lepších súťaží. Majú hráči dilemu, či prestúpiť už v zime, alebo až po letných ME?

Ťažká otázka a ošemetná situácia pre hráčov. Počkal by som, čo sa udeje na ME. Aj klubom sa to môže oplatiť, lebo futbalista so štartmi na Eure má vyššiu hodnotu.

Môžu sa však aj zraniť, stratiť formu a nezinkasujete za neho nič. Som zvedavý, či slovenskí futbalisti ako Haraslín či Dávid Ďuriš pôjdu preč.

Hodnotenie Slovákov po zápase s Islandom Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Výkony reprezentantov sme ohodnotili známkami...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #ME 2024 vo futbale #Francesco Calzona