Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Slováci odohrali pod Calzonom dva dobré zápasy z deviatich, tvrdí Borbély. Postup na ME je výkonnostným imperatívom

Škriniar je pilierom mužstva, na opačnej strane tu je nováčik Leo Sauer. Poslali by ste na ihrisko v takomto zápase 17-ročného mladíka, ktorý medzi mužmi na klubovej úrovni odohral zatiaľ len päť zápasov?

Každý nádejný hráč by mal dostať šancu, tá však musí z niečoho prameniť. To, že niekto zopárkrát nastúpi v klube ako náhradník, by nemalo byť dôvodom na nomináciu do seniorskej reprezentácie.

Nestotožňujem sa s tým, hoci ho považujem za jeden z top slovenských talentov. Veľmi radi sa ponáhľame a občas sa aj radi klameme.

V hokeji to fungovalo…

Tam hráči dozrievajú skôr, 17-roční chalani bežne hrajú v lige, vo futbale to veľmi nevidíte. A – navyše – Slafkovský či Nemec najprv niečo odohrali aj medzi mužmi. Zo Sauera sa rysuje kvalitný hráč, ale kam sa ponáhľame? Prečo to robíme? Nemôžem si pomôcť, ale ja v tom vidím nominačný populizmus.

Leo Sauer Čítajte viac Tréner, to bude dobré. Flegmatik z Rače nemá vôbec s ničím problém. V Žiline na ňom môžu ešte pekne zarobiť

A nesvedčí to trošku aj o slovenskej futbalovej biede, keď šancu dávame zďaleka nie hotovému hráčovi?

Je šanca to, že ho postavím na päť či desať minút? Veď keď je to taký obrovský talent, tak ho postavme od začiatku. Ak sa bojíme, tak načo ho nominujeme? Nebolo by pre toho chlapca lepšie, aby hral v Košiciach za 21-ku v zápase proti Poľsku? A to nie je všetko – zoberme si mladého Strelca.

Ten je tentoraz medzi náhradníkmi…

Keď odchádzal do Talianska, nemal v Slovane stabilné miesto v zostave a napriek tomu sme ho tlačili do národného tímu. Tam hral potom desať minút. Medzitým však dostal šancu aj v 21-ke proti Ukrajine a exceloval.

Takých duelov mohol odohrať desať. Pomohlo by to jeho osobnostnému rastu. Ale u nás ho akési špeciálne sily tlačili do áčka. A teraz, keď sa v Slovane presadzuje strelecky aj herne, v reprezentácii nie je.

Je to v plnej kompetencii trénera, nech si vyberie hráčov, ktorých chce, no ja niektorým nomináciám nerozumiem.

Pred desiatimi rokmi by ste asi nepovedali, že s Luxemburskom budeme súperiť o miesto na európskom šampionáte, však?

Isteže nie. Na mnohých miestach v Európe prebiehajú vo futbale vývojové procesy. V Luxembursku je futbal najpopulárnejším športom a posúva sa vpred. Zrazu je konfrontovateľný s európskou scénou. Zameral sa na mládež a jej výchovu, pritiahol legionárov, ktorí dostali občianstvo.

Ukazuje sa, že mužstvám ako Slovensko, dokáže vzdorovať. Najmä, keď hrajú v akejsi nepohode – tak, ako na jar v Trnave. Polmiliónová krajina dnes už vie hrať futbal. Veď aj na Islande pri nás stáli všetci bohovia, inak by nás poslali domov s prehrou rozdielom triedy.

Ronaldo stret 1 Čítajte viac Dúbravka zaspával sklamaný. Podrobne opísal moment, keď doňho vrazil Ronaldo aj to, čo nasledovalo

Calzona i brankár Martin Dúbravka hovorili o Luxembursku na začiatku kvalifikácie ako o veľmi silnom mužstve, proti ktorému Slováci nie sú v pozícii favorita, za čo dostali veľa kritiky. Krivdili sme im?

Tamojší futbal je na vzostupe, no keď my nie sme úspešne konfrontovaní s ich reprezentáciou, tak na európskom šampionáte nemáme čo hľadať. Všetko ostatné sú len slovné balasty a populistická sebaobrana, ktoré púšťame do éteru.

Luxemburčania chytili pred mesiacom v Portugalsku sedmičku. Mohlo to otriasť ich sebavedomím?

Domnievam sa, že áno. Možno teraz vyzniem ako veľký fanúšik slovenskej reprezentácie, ale vylučujem, že v Luxembursku zlyhá. Lebo by to zničilo všetky náznaky vzostupu výkonnosti proti Bosne a Portugalsku.

Veríte, že Slováci začnú hrať konštantne dobre?

Presne o tom hovorím. Zo štyroch zápasov hrajú tri vonku a musia v nich potvrdiť nárast výkonnosti. Ako inak posudzovať reprezentačného trénera, pre ktorého sú to prvé zápasy v pozícii hlavného kouča v kariére?

Aktuálne ich má za sebou deväť a z nich boli dva dobré výkony, v ďalších dvoch herné zlyhania, ale predsa len dôležité víťazstvá, ktoré z nás urobili ašpiranta na druhé postupové miesto.

Ak počas najbližšieho mesiaca progres nepotvrdíme, bude to znamenať okrem iného aj to, že skvelé septembrové predstavenie proti Portugalsku bolo len obyčajným výstrelom do tmy.

...Calzonovi zverenci podľa analytikov nebudú... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Futbal ME kvalifikácia Calzona Haraslín ...Calzonovi zverenci podľa analytikov nebudú chýbať na budúcoročnom šampionáte. Pravdepodobnosť ich postupu je 69,86 percenta.
34 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Portugalsko #slovenskí futbalisti #Ladislav Borbély #Leo Sauer