Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci odohrali pod Calzonom dva dobré zápasy z deviatich, tvrdí Borbély. Postup na ME je výkonnostným imperatívom

Na slovenskú futbalovú reprezentáciu čakajú dva náročné zápasy v kvalifikácii Euro 2024.

13.10.2023 06:32
Francesco Calzona Foto:
Tréner Francesco Calzona.
debata (34)

Dnes v Portugalsku (20.45, priamy prenos Sport 1) vyzve silný domáci tím na čele s Cristianom Ronaldom, v pondelok zasa Luxembursko v priamom dueli o druhé postupové miesto v skupine.

Aké sú šance Milana Škriniara a spol.? „Ak národný tím zopakuje septembrový výkon z domáceho súboja proti Portugalsku, potom nemám obavy,“ vraví futbalový expert Ladislav Borbély (68).

Ladislav Borbély o nominácii Lea Sauera
Video

Asi netreba hovoriť o tom, ktorý z dvoch nasledujúcich zápasov je dôležitejší…

Odpoviem tak, ako to zrejme nečakáte. Oba sú rovnako a zároveň veľmi dôležité. Chápem otázku, viem, že zo strategického hľadiska je podstatné, aby sme bodovali v Luxembursku, avšak treba pripomenúť aj to, že Slováci dlho podávali katastrofálne výkony a v tabuľke dnes majú pomerne veľa bodov napriek viacerým slabým zápasom. Teraz potrebujeme potvrdiť, že doma s Ronaldom to nebola náhoda.

Čiže žiadne taktizovanie?

To rozhodne vylučujem. Veď v Porte nám pôjde nielen o body, ale aj o futbalovú prestíž. Prvých päť duelov pod vedením Francesca Calzonu bolo biednych, potom sa síce mužstvo proti Bosne chytilo, ale nasledovali ďalšie dva prepadáky.

Povedzme si na rovinu, že na Islande a v Lichtenštajnsku to bola z našej strany napriek trom získaným bodom pohroma. Ak by sme hovorili o kvalite, tak si klameme. Keď chce hrať Slovensko konzistentne dobre, potom naozaj nemôže špekulovať nad súperom, či tým, kde sa mu viac oplatí bojovať.

Môže mať dianie v Portugalsku vplyv aj na duel v Luxembursku?

Iste. Dobrý výsledok sa premietne do vnútorného herného sebavedomia hráčov i celého tímu. Zlý výkon by spravil presný opak. To nechceme, všakže?

Peter Pekarík Čítajte viac Keď legenda vstúpila do Berlína, pýtala sa, kde je Peter. Slovenský Lewandowski si do úst čipsy nedá, hviezdy však „zožerie“

S Ronaldom a spol. sa Slováci stretli aj pred mesiacom. Aké poznanie si z tohto duelu mali vziať so sebou?

Že by pre nás bolo predsa len výhodnejšie, keby Cristiano nastúpil. V tom prípade by boli Portugalčania čitateľnejší a pokiaľ sa na Ronalda skoncentrujeme, bude súper hrateľnejší.

Takmer rok pôsobí v málo kvalitnej, umelej súťaži, ktorá sa nemôže rovnať anglickej, španielskej, talianskej, nemeckej a francúzskej lige. To predsa musí zanechať nejaké stopy.

Čiže bude fajn, ak ho portugalský tréner opäť postaví na hrot?

Podľa mňa by to bolo výborné. Videl som, ako ho v Taliansku Milan Škriniar totálne eliminoval a Ronaldo sa nezmohol na nič.

Milan má veľmi konštruktívnu defenzívnu techniku a na rodákovi z Madeiry ju dokázal uplatniť. Pokiaľ sa obaja nedostanú do rýchlostnej konfrontácie, v ktorej by Škriniar nemal navrch, potom je to práve on, kto by si s CR7 mal poradiť.

Videli ste však jeho „výbuch“ v zápase Ligy majstrov v Newcastli?

Áno. To však nehorel Škriniar, ale celý Paríž. Angličania ukázali absolútnu extratriedu, brutálne tempo, nemali jediný okamih bez tlaku, hráčom PSG vôbec nedali dýchať. Nemyslím si, že toto predvedú Portugalčania proti nám.

Milan Škriniar Čítajte viac Škriniar nabil zbraň svojim hejterom. V Paríži nadávajú, v Interi vravia, že naňho už zabudli

Aj francúzska tlač sa pýtala, kde sa podel sebaistý obranca z Interu Miláno…

Škriniar sa nikde nestratil. Je silný, konštruktívny obranca, ktorý výborne otvára hru, na to však potrebuje aj partnerov. Nesmie dopustiť, aby sa opakovane dostával do rýchlostných súbojov s útočníkmi, pretože to nie je jeho silná stránka.

Tento hendikep dokáže skryť, ale len v súčinnosti so spoluhráčmi v defenzíve. Toto zatiaľ v PSG nefunguje. Celkovo sa ten klub potrebuje zosúladiť, preto je jednostranné hľadanie chyby v Škriniarovi lac­né.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Portugalsko #slovenskí futbalisti #Ladislav Borbély #Leo Sauer