Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na ME musíme zabudnúť, vravel tréner Portugalska po prehre v Bazileji

Úradujúci európski šampióni z Portugalska nezvládli vstup do kvalifikácie MS 2018 a vo Švajčiarsku prehrali 0:2.

07.09.2016 12:09
Fernando Santos Foto: ,
Ustarostený výraz portugalského trénera Fernanda Santos počas zápasu vo Švajčiarsku.
debata

Podľa trénera Fernanda Santosa musia jeho futbalisti zabudnúť na zlaté Euro, ak chcú byť úspešní aj v bojoch o MS 2018.

Švajčiari v Bazileji rozhodli už v úvodnej polhodine, v ktorej skórovali Breel embolem a Admir Mehmedi. Portugalsko bez zraneného kapitána Cristiana Ronalda odpoveď nenašlo.

„Inkasovali sme z jediného momentu, keď bol súper blízko našej bránky. Potom sme sa stiahli a dovolili Švajčiarsku vyhrávať osobné súboje. Na európsky šampionát musíme zabudnúť,“ povedal po utorkovom zápase Santos.

Len tretíkrát v histórii noví majstri Európy hneď v úvode ďalšej kvalifikácie prehrali. Predtým sa to v roku 2004 stalo Grécku a v roku 1965 Španielsku. Portugalci neuspeli prvýkrát po 14 súťažných dueloch a dvoch rokoch.

„Neboli sme takí silní ako obvykle. V kvalifikácii sa toto nesmie stávať,“ vyhlásil Santos, ktorého tím v júlovom finále ME zdolal po predĺžení domáce Francúzsko 1:0 a vybojoval premiérové kontinentálne zlato v histórii.

Santos bol spokojný so zlepšením v závere, keď sa hostia dostali do niekoľkých príležitostí a Nani v 82. minúte trafil tyčku. „Keď sme prehrávali 0:2, snažil som sa zmeniť niekoľko vecí a hrať s dvoma útočníkmi. Mali sme gólové šance, mohli sme si ich vypracovať aj viac,“ konštatoval šesťdesiatjeden­ročný kouč.

„V záverečných fázach Švajčiarsko len bránilo. My si vytvorili veľké šance až v posledných minútach, kedy sme hrali viac srdcom. Keby sme dali gól, mohli sme sa vrátiť do zápasu,“ doplnil Santos.

Švajčiarsky kouč Vladimir Petkovic mal z výhry radosť, ale snažil sa ju nepreceňovať. „Teraz môžeme oslavovať, ale ďalší deň budeme opäť nohami na zemi. Stále zostáva deväť zápasov,“ upozornil päťdesiattriročný tréner.

„S týmto výsledkom sa dostaneme do správ v Európe, pretože sme zdolali úradujúcich šampiónov. Z každého pozitívneho výsledku je v tejto krajine eufória. Tento zápas bol dôkazom, že dokážeme so silnými tímami nielen súperiť, ale aj ich zdolávať,“ dodal Petkovic.

debata chyba
Viac na túto tému: #portugalská futbalová reprezentácia #švajčiarska futbalová reprezentácia