Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozruch okolo Šimuniča neutícha. FIFA voči nemu začala disciplinárne konanie

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) v piatok oznámila, že začala disciplinárne konanie voči Josipovi Šimuničovi.

22.11.2013 23:28
Josip Šimunič Foto: ,
Josip Šimunič.
debata (2)

Chorvátsky obranca oslavoval postup svojej reprezentácie na majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie fašistickým pokrikom. Nie je jasné, aký trest rodákovi z Austrálie hrozí. Šimunič už predtým za svoje počínanie dostal od záhrebského štátneho zastupiteľstva pokutu vo výške 25-tisíc kún, čo je približne 3300 eur.

FIFA bude za nevhodné správanie vyšetrovať aj fanúšikov. Ako je známe, priaznivci národného tímu Chorvátska v utorok oslavovali víťazstvo nad Islandom v odvete európskej baráže (2:0) a zároveň postup na MS 2014 do Brazílie, pričom v Záhrebe zneli aj slogany z čias fašistického chorvátskeho štátu.

To vôbec neprekážalo obrancovi velebeného mužstva Josipovi Šimuničovi, ktorý si vzal mikrofón a oslovil dav výkrikom „Za vlasť!“, na ktorý prišla automatická odpoveď: „Pripravení!“ Heslo pochádza z čias druhej svetovej vojny, keď hitlerovské Nemecko podobne ako na Slovensku utvorilo z Chorvátska satelitný štát so spriazneným „ustašovským“ režimom, ktorý zaviedol antisemitské zákony a presadzoval genocídu proti Srbom a Rómom.

Josip Šimunič po stretnutí Chorvátsko - Island

„Šimunič sa správal neadekvátne, sme však sklamaní negatívnou lavínou, ktorá sa na jeho adresu spustila. Bol pod vplyvom emócií a je šokovaný, že niekto jeho gesto spája s temným obdobím chorvátskej histórie,“ povedal výkonný prezident Chorvátskeho futbalového zväzu (HNS) Damir Vrbanovič.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #baráž MS 2014 #Josip Šimunič