Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po obhajcoch titulu chcú Čiľania zastaviť aj Brazíliu

Brazília je opäť hore nohami. Začína sa jej cesta za vysnívaným šiestym titulom majstrov sveta. Postup zo skupiny brali domáci ako povinnosť. Teraz v každom zápase pôjde o všetko. Buď budú vždy o krôčik k bližšie k cieľu, alebo predčasne skončia a to bude národná katastrofa.

28.06.2014 11:00
Neymar Foto: ,
Neymar počas tréningu pred zápasom proti Čile.
debata

„Čile je súper, ktorého som si vôbec neželal. Najnebezpečnejší, nepríjemný. Aj na tomto turnaji už ukázal svoju silu,“ pripomína brazílsky tréner Luiz Felipe Scolari.

Zdôrazňuje to napriek tomu, že bilancia i história hovorí jasne v prospech Brazílčanov. Pred štyrmi rokmi v Afrike sa obaja súperi stretli v rovnakej fáze šampionátu v Johannesburgu. Brazília súpera sfúkla 3:0. S Čiľanmi neprehrala už štrnásť rokov a zo 75 zápasov, ktoré spolu odohrali, podľahla tomuto súperovi iba sedemkrát. Nikdy ju však nezdolal na domácej pôde. Teraz to vraj bude jej najťažší zápas s Čiľanmi.

„V turnaji sme sa postupne zlepšovali, ale proti Čile nám výkon zo skupiny nemusí stačiť. Potrebujeme hrať ešte lepšie,“ varuje tréner Scolari.

Čiľania si zahrali vo štvrťfinále MS doteraz len jediný raz – v roku 1962, keď hostili finálový turnaj. Vtedy to dotiahli dokonca až do zápasu o bronz a ten vyhrali – zdolali bývalú Juhosláviu 1:0.

Teraz cítia veľkú šancu, nemajú čo stratiť a môžu zničiť svojho veľkého rivala, ktorému sa pozerajú vždy len na chrbát. Majú formu, v skupine ukázali výborné výkony, zdolali obhajcov Španielov, prehrali len s Holandskom, ale vo výbornom stretnutí.

Očakáva sa veľký súboj dvoch hviezdnych útočníkov Barcelony. Na jednej strane je Neymar, na druhej Alexis Sánchez. Komu sa lepšie podarí pokryť týchto vynikajúcich futbalistov, získa výhodu. Zatiaľ jasne boduje Brazílčan, ktorý dal už štyri góly. Čiľan si pripísal v doterajšom priebehu jeden.

Brazílčania odohrali doterajšie zápasy na domácom šampionáte vždy v inom meste. Teraz sa sťahujú do Belo Horizonte. Na štadióne Mineirao sa práve s Čiľanmi stretli naposledy v príprave a zrodila sa remíza 2:2.

Teraz musí mať zápas víťaza. Ak sa skončí nerozhodne, bude nasledovať predĺženie 2×15 minút a keď ani po ňom nebude známy víťaz, nasleduje penaltový rozstrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Čile #MS 2014 vo futbale