Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nesmejte sa z Talianov. Sú schopní všetkého

Talianski futbalisti sú schopní všetkého. Na majstrovstvách sveta to už niekoľkokrát potvrdili. Obhajcom titulu stačí zajtra uhrať so Slovenskom aj remízu a môžu reálne postúpiť do osemfinále. Jedinou podmienkou je, že Nový Zéland nebude bodovať s Paraguajom, čo nie je nič nepredstaviteľné.

23.06.2010 07:13
futbal Taliansko tréning Foto: ,
Talianski futbalisti na tréningu.
debata (16)

V takom prípade by squadra azzura postúpila bez toho, aby v skupine vyhrala jediný zápas. Je to rarita, ale niekoľko takých prípadov by sa v histórii našlo. Vo všetkých nejakým spôsobom asistovali talianski reprezentanti. S troma remízami postúpili Čiľania v roku 1998. V B-skupine narazili aj na Talianov a s nimi hneď v úvodom súboji dosiahli remízu (2:2). Juhoameričania však vzápätí v osemfinálovom stretnutí podľahli Brazílii (1:4) a odcestovali domov bez jediného víťazstva.

Osem rokov predtým postúpili zo skupiny s troma nerozhodnými výsledkami aj futbalisti Írskej republiky. V Taliansku remizovali s Anglickom, Holandskom a Egyptom a na postup im stačili dva góly! V osemfinále opäť neprekonali z hry súperovho brankára a vyradili Rumunov po bezgólovej remíze až v penaltovom súboji. Vo štvrťfinále ich potom poslali domov po chudobnej výhre 1:0 – Taliani. Íri dosiahli svoj historický úspech bez tohto, aby na šampionáte vyhrali jediný zápas a v štyroch dovedna si pripísali dva góly.

Do tretice tri remízy stačili reprezentantom Apeninského polostrova v roku 1982. Tento turnaj patrí medzi najvýnimočnejšie v talianskej histórii. Zo skupiny preliezli len-len, keď v troch zápasoch strelili dva góly: s Poľskom 0:0, s Peru 1:1, s Kamerunom 1:1. Rozbiehali sa pomaly, ale potom boli nezastaviteľní.

Pätnásť dní čakali v Španielsku, kým sa tešili z prvého víťazstva. Ich slnko vyšlo 29. júna 1982, keď vyhrali nad Argentínou (2:1) a potom 5. júla v jednom s najstrhujúcejších zápasov na svetových šampionátov vyradili Brazíliu. Zaskvel sa Paolo Rossi, ktorý ako druhý muž po Slovákovi Jozefovi Adamcovi strelil kanárikom hetrik (3:2). Ďalšia história tohto turnaja je známa: Taliani sa stali majstrami sveta!

V roku 1994 ich zachránil len vtedajší postupový kľúč, v skupine podľahli Írom (0:1), ale na ich úkor postúpili do osemfinále, hoci bodový zisk i skóre mali rovnaké ako ostrovania. V Amerike to dotiahli až do finále s Brazíliou!

Aj momentálne sa mnohí komentátori uškŕňajú nad výkonmi a výsledkami talianskeho mužstva. Jeho remízu s Novým Zélandom zaradili medzi najväčšie prekvapenia v histórii majstrovstiev sveta. Taliani tvrdia, že na tomto turnaji ešte nepovedali posledné slovo. Nesmejte sa z ich výkonov. Sú naozaj schopní všetkého.

16 debata chyba