Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Sagan končí a pokúsi sa byť opäť najlepší. Bez stresu a tlaku

Experiment v Riu nevyšiel

Ešte skôr ako vstúpil do profesionálneho pelotónu, Sagan vybojoval prvé úspechy v teréne. V roku 2008, to bol ešte tínedžer, sa stal juniorským majstrom sveta i Európy v cross country na horskom bicykli.

Priebežne súťažil aj v cyklokrose a aj na ceste a potvrdzoval svoj všestranný talent. Legendárny cyklistický tréner Kamil Haťapka už pred rokom v rozhovore pre Pravdu predpovedal, že Sagan sa v závere kariéry vráti k svojej vášni z mládežníckych začiatkov. Tento prestup mu odporúčal.

„V najbližších mesiacoch to bude mať ťažké. V pelotóne rastie konkurencia, pribúdajú mladí, rýchli cyklisti. Myslím si, že Sagan už ťažko vybojuje ďalší zelený dres na Tour de France. Ale neodpisoval by som ho.

Stále môže aj vyhrávať, možno aj na majstrovstvách sveta. Myslím si, že jeho kariéra by sa mohla už čoskoro uberať úplne iným smerom. Poradil by som mu, aby sa vrátil na začiatok.

Jeho ďalšiu budúcnosť vidím v horskej cyklistike. Najmä ak by sa v najbližších pretekoch presvedčil, že na ceste už na najlepších nemá," vyjadril sa Haťapka.

Kamil Haťapka s Petrom Saganom. Foto: Archív Kamila Haťapku
Kamil Haťapka Kamil Haťapka s Petrom Saganom.

Teraz sa jeho predpoveď napĺňa. V prognóze bol ešte konkrétnejší i odvážnejší. „Na záver kariéry by sa mohol stať majstrom sveta na horskom bicykli. Predpoklady na to stále má."

Také i podobné úvahy živila aj skúsenosť z roku 2016. Sagan sa na vrchole kariéry rozhodol, že na olympiáde v Riu de Janeiro nebude štartovať na ceste, ale v pretekoch horských cyklistov. Spočítal si, že cestný okruh v brazílskom meste mu nesedí a nemá na ňom veľkú šancu na úspech.

V tom čase viedol Svetový pohár na ceste, krátko pred príchodom do Brazílie získal piaty zelený dres na Tour de France a na tomto prestížnom podujatí vybojoval tri etapové víťazstvá.

Na horský bicykel sa v ostrých pretekoch posadil po ôsmich rokoch a bol to jednoznačne experiment. Nevyšiel mu podľa predstáv, ale aj súperi-špecialisti ocenili jeho odvahu.

Peter Sagan na olympiáde v Riu de Janeiro 2016... Foto: TASR, Michal Svítok
19 Sagan OH Rio Peter Sagan na olympiáde v Riu de Janeiro 2016 štartoval v horskej cyklistike.

V olympijských pretekoch mal smolu. Dva razy ho postihol defekt a stratil kontakt s najlepšími. Nevyhováral sa, vedel, že neúspech nespôsobil len nešťastný vývoj v súťaži.

„Dobre som odštartoval, ale to bolo jediné s čím som bol spokojný. Lenže aj keby išlo v pretekoch všetko hladko, na medailu som nemal. Za ideálnych podmienok som si trúfal na miesto v prvej desiatke," hodnotil slovenský reprezentant.

Návrat do terénu nebol ideálny ani výsledkovo. Napokon finišoval na 35. mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Milan Dvořščík #Kamil Haťapka #Milan Jurčo