Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan končí a pokúsi sa byť opäť najlepší. Bez stresu a tlaku

Peter Sagan oslávil v závere januára 33. narodeniny a v ten deň oznámil, že tento rok je jeho posledný v cestnej cyklistike na najvyššej úrovni. Žilinčan končí na ceste, aby bol opäť najlepší.

11.02.2023 06:05
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata

Chce všetky sily vrhnúť na prípravu a preteky na horských bicykloch. V teréne kedysi začínal, horský bicykel miluje a práve na ňom by rád dosiahol úspech na olympijských hrách v Paríži. Uskutočnia sa na budúci rok.

Milan Jurčo (65) tvrdí, že Sagan mohol aj na ceste ešte dva-tri roky potiahnuť. Mal tridsať, keď sa ako prvý Slovák predstavil na Tour de France a tento štart si o rok neskôr zopakoval.

„V Saganovi rozhodnutie opustiť cestnú cyklistiku dozrievalo dlhší čas, chystal sa na tento krok. Neprišiel zo dňa na deň. Udialo sa viac vecí, ktoré ho ovplyvnili.

Podľa mňa stratil trochu motív. To sa dá pochopiť, lebo cestná cyklistika je tvrdá rehoľa. Patrí stále do špičky, ale postupne zisťoval, že čoraz ťažšie bude vyhrávať.

Išiel z pretekov na preteky a na víťazstvo stále čakal, čo mu určite neprinášalo potešenie. Prichádzajú čoraz mladší a mladší cyklisti. V roku 2020 sa objavil prvý raz na Tour Tadej Pogačar, nemal ešte dvadsaťdva rokov a stal sa celkovým víťazom.

To je niečo nepochopiteľné. O rok síce obhájil, ale vlani už našiel premožiteľa. Takto z roka na rok rastie aj Saganova konkurencia," pripomína Jurčo.

Jeho slová potvrdzujú fakty. Na Tour de France, kde sa schádza najsilnejšia konkurencia, vyhral Sagan dovedna dvanásť etáp, ale v posledných troch ročníkoch už ani jednu. Naposledy na tomto podujatí preťal cieľovú pásku ako prvý v Colmare 10. júla 2019…

Milan Jurčo (druhý zľava) bol prvým Slovákom,... Foto: archív (MJ)
Milan Jurčo Milan Jurčo (druhý zľava) bol prvým Slovákom, ktorý sa postavil pred 30 rokmi na štart Tour de France.

Dilema v úvode kariéry

Ďalší bývalý cyklistický reprezentant Milan Dvorščík (52) spomína na rok 2010, keď bol Peter Sagan na začiatku svojej hviezdnej kariéry.

„Boli sme spolu na majstrovstvách sveta v Austrálii. Peter mal za sebou už prvé úspechy na ceste v tíme Liquigasu a predtým bol úspešný ako junior aj na horských bicykloch. Stále uvažoval, po akej ceste sa v nasledujúcich sezónach vyberie.

Prišiel vtedy aj za mnou a pýtal sa na môj názor. A pýtal sa aj iných. Páčil sa mi jeho prístup, zbieral informácie a chcel sa čo najlepšie rozhodnúť," približuje Dvorščík, ktorý získal na cestných MS 1994 striebornú medailu a v tom roku ho vyhlásili aj za najlepšieho športovca na Slovensku.

Zdôrazňuje, že pre Sagana to nebola jednoduchá situácia, horská cyklistika ho odmalička lákala, ale napokon dal prednosť ceste:

„Bolo jasné, že toto rozhodnutie musí urobiť on sám. Spomínam si, že som mu vravel, aby si predstavil takúto situáciu: stane sa majstrom sveta na ceste a tiež v horskej cyklistike. A položil som mu otázku: Ktorý z tých úspechov bude mať väčšiu váhu? Pre neho, odborníkov i verejnosť."

Milan Dvorščík. Foto: SITA, Peter Rusko
Milan Dvorščík. Milan Dvorščík.

Odpoveď bola celkom jednoznačná: kráľovnou cyklistiky je cesta, je najsledovanejšia, je v nej najsilnejšia konkurencia, najpočetnejší pelotón, točí sa v nej najviac peňazí.

„Saganovi som povedal: Ak máš byť šampión v horskej cyklistike a priemerný na ceste, vyber si prvú možnosť. Ale ak máš pocit, že môžeš byť najlepší na ceste, zvoľ si ju. Vtedy mi ani na um nezišlo, že to nepotrvá príliš dlho a vybojuje dokonca tri tituly majstra sveta."

Dvorščík sa lúčil s cyklistikou, keď mal tridsať.

„Keď som jazdil v roku 1997 v španielskom tíme, mojím spolujazdcom bol Oscar Sevilla, šikovný a talentovaný jazdec, štartoval aj na Tour de France.

Prekročil už štyridsiatku a stále sa venuje profesionálnej cyklistike, pôsobí najmä v Kolumbii. Ja som končil v rokoch, keď sú ešte mnohí cyklisti plní síl a vyhrávajú preteky.

Nevidel som však reálnu perspektívu ďalšieho napredovania. Vedel som, že na Tour de France sa už nepredstavím, ak by taká možnosť bola, určite by som ešte naštartoval motory a pokračoval. Takto mi chýbala motivácia."

Donedávna medzinárodný cyklistický rozhodca je presvedčený, že Sagan urobil teraz dobré rozhodnutie.

„On sa najlepšie pozná a aj najlepšie vie, čo mu vyhovuje. Vývoj ukázal, že pred trinástimi rokmi sa rozhodol správne, verím, že aj teraz urobil správny krok."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Milan Dvořščík #Kamil Haťapka #Milan Jurčo