Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Denník, sklopené uši a sen o Liverpoole. Keď tréner Sparty chcel Hancka poslať preč, Rosický rázne zakročil

Futbalový Liverpool v druhej polovici sezóny počíta straty. Po tom, čo Jürgen Klopp oznámil koniec na lavičke The Reds, jeho tím prišiel postupne o šancu na zisk titulu. A tak sa veci na Anfield Road pohli smerom, ktorý môže na ikonický štadión priviesť druhého Slováka v histórii.

02.05.2024 05:37
hancko futbal Foto:
Dávid Hancko v drese Feyenoordu.
debata

Trenčín, Zenit Petrohrad, Fenerbahce Istanbul, Basaksehir, ba dokonca aj Spartak Trnava. Všade sa Martin Škrtel viac či menej zapísal do histórie klubu. Tiež sa stal miláčikom fanúšikov.

Avšak v drese Liverpoolu zanechal nezmazateľnú stopu. Dovedna 320 zápasov v priebehu osem a pol roka z neho spravili legendu anglického veľkoklubu.

Odišiel z neho v lete 2016. O osem rokov neskôr sa môže v kabíne 19-násobného šampióna Premier League znova objaviť slovenská vlajka. Prostredníctvom Dávida Hancka.

Trénerov kôň

Tréneri pri nových výzvach často siahnu späť do klubov, z ktorých sa za ňou vyberajú. Štyridsaťpäťročný Arne Sloth vie, o čom je reč.

Terajší kouč Feyenoordu po aktuálnom ročníku zamieri do Liverpoolu a stane sa Kloppovou náhradou.

Do Rotterdamu sa niekdajší mládežnícky kouč PEC Zwolle či dočasný kormidelník Cambuuru dostal z pozície hlavného trénera AZ Alkmaar.

Dávid Hancko Čítajte viac Oci, kto bude chcieť futbalistu so zlomenými nohami? Pri lôžku hral Hanckov otec machra, na chodbe sa rozplakal ako dieťa

Práve odtiaľ si do Rotterdamu si priviezol Mohameda Taabouniho, Guusa Tila či Calvina Stengsa.

Anglické médiá predpokladajú, že podobný postup Sloth zvolí aj v lete a jeho spolupráca s Hanckom bude pokračovať.

Problémom môže byť cena. Za Hancka by si Liverpool musel priplatiť špekuluje sa o 40 miliónoch eur.

V hre sú aj ďalšie kluby, vrátane parížskeho Saint-Germain. Tam by sa Hancko mohol stretnúť s ďalším odchovancom MŠK Žilina Milanom Škriniarom.

Rázna ikona Dortmundu

Zaujímavý ťah spravila holandská televízia ESPN. Na konci apríla odvysielala 45-minútový dokument o slovenskom obrancovi, v ktorom nie je núdza o zaujímavé momenty či výpovede.

Hancko v dokumente s názvom Najskôr mysli, potom konaj priznáva, že si vedie denník. Na tom by nebolo nič zvlásťne, ale Hanckov je čisto futbalový. Má v ňom zapísaných vyše 200 zápasov.

„Píšem si tam pred výkopom rôzne poznámky – o súperoch, na čo sa mám sústrediť a ako hrať,“ vysvetľuje Hancko.

Najväčším vzorom bol pre neho David Beckham. Sám Hancko bol v minulosti ofenzívnym hráčom, ale Pod Dubňom sa postupne pretransformoval na ľavého obrancu. Zároveň priznal, že je fanúšikom Liverpoolu.

Dávid Hancko Arne Slot Čítajte viac Veľká pocta pre Slováka: Nástupca Virgila van Dijka, píšu Briti. Hancka už vidia v FC Liverpool

Práve v Žiline sa vystrábil zo zlomeniny kostičky v ľavom i pravom priehlavku. Následne prestúpil do Fiorentiny, z ktorej hosťoval v Sparte Praha. Vtedajší kouč „rudých“ Václav Jílek chcel toto hosťovanie zrušiť.

„V zimnom prestupovom období prišiel za mnou a chcel jeho hosťovanie zrušiť. Povedal som v žiadnom prípade, Hancko tu zostane,“ priznal športový riaditeľ Sparty Tomáš Rosický.

Problémy v kabíne na Letnej a tiež podporu Rosického priznal aj samotný Hancko.

„Možno som spravil chybu v tom, že som bol ticho. Všetko som akceptoval. Mohol som mu ponúknuť, že ma môže využiť aj inde. Tomáš mi povedal, aby som ho s týmto konfrontoval,“ doplnil Hancko.

Nakoniec sa v Sparte vyprofiloval na jednu z najväčších hviezd. Bitku o ňu vyhral Feyenoord, čo mrzí terajšieho kapitána Sparty Praha Ladislava Krejčího.

„Je to jeden z najlepších hráčov a ľudí zároveň, akých som kedy stretol. Mrzí ma, že sa naše cesty rozišli,“ priznal Krejčí.

Arne Slot Dávid Hancko Čítajte viac Hanckov tréner rokuje o prestupe do Premier League. Zoberie si Slováka do FC Liverpool?

Ďalší zo spoluhráčov Filip Panák má pre niekdajšieho spoluhráča aj cennú radu – kam by mohol zastúpiť.

„Bavili sme sa o tom. Fandím Realu Madrid a má na to, aby tam hral. Páčilo by sa mi to,“ doplnil Panák.

Kruh záujemcov o Hancka sa rozširuje, ale 26-ročný obranca si vie po predĺžení zmluvy do júna 2028 predstaviť aj zotrvanie vo Feyenoorde.

„Som tu spokojný a nikam sa neponáhľam.“

Čo na to Liverpool a jeho nový kouč Sloth?

Platy trénerov účastníkov ME vo futbale 2024 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Pozrite si ročné platy trénerov všetkých 24...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #FC Liverpool #Dávid Hancko