Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Predvianočná pohoda? Kdeže! Vlhová drie v nehostinných podmienkach, na doterajšie výkony má jasný pohľad

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová hodnotí doterajší priebeh sezóny pozitívne. V siedmich pretekoch svetového pohára získala jedno víťazstvo a štyri pódiové umiestnenia. V poradí 29. triumf v SP dosiahla v slalome v Levi.

11.12.2023 10:43
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová počas druhého kola obrovského slalomu v Tremblante.
debata

Vo fínskom stredisku mala blízko k výhre aj nasledujúci deň. Prvé kolo jej vyšlo ideálne, no v druhom chytila s veľkým náskokom špicar. Ďalšie pódium dosiahla v slalome v Killingtone (2) a zvyšné dve v obrovskom slalome.

Druhé miesto obsadila v Tremblante, tretie v úvodných pretekoch v Söldene. "Hodnotím to veľmi pozitívne. Moje výkony boli stabilné. Hoci tam bolo aj jedno desiate miesto a výpadok v Levi, ale celkovo to bolo stabilné. Najlepšia päťka či pódium, to už je to najlepšie.

Ak teda máme zhodnotiť predchádzajúce dva mesiace, vnímam to naozaj veľmi pozitívne," uviedla Vlhová pre Sport Management Company. V najlepšom spomína na Levi a potešilo ju aj tretie miesto v úvode ročníka, keďže ju pred jeho začiatkom trápila choroba.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Vlhová prišla o druhé miesto vo Svetovom pohári. Najrýchlejšiu disciplínu ovládla Shiffrinová

"Určite Levi, kde som sa cítila naozaj skvelo. Jedny preteky som vyhrala, druhý deň už nedopadol dobre. Aj Sölden bol z našej strany pozitívne prekvapenie, pretože som bola predtým chorá a naozaj sme to nečakali.

V predošlých dvoch pretekoch som sa opäť cítila v obrovskom slalome veľmi dobre. Kopec mi sadol a škoda, opäť, druhého dňa. Ale keď to vezmeme celkovo, mala som vydarený víkend," zhodnotila Vlhová.

Na predošlom podujatí v Tremblante jej patrilo po úvodnom kole prvé miesto, v ďalšom ju však potrápili náročné poveternostné podmienky i sneženie a skončila až piata.

Príprava Petry Vlhovej na Courchevel

Video

"Ja sa v obárku cítim všeobecne veľmi dobre. Niekedy sa však vyskytnú podmienky, ktoré mi nevyhovujú. Ako napríklad v Killingtone. Mohla by som sa vyhovárať trebárs na počasie, ale v športe je to tak, že niekedy to sadne a inokedy nie.

Je tam veľa faktorov, ktoré to môžu ovplyvniť. Ja som taká, že keď mi niečo nesadne, musím znovu nájsť dobrý pocit. Vtedy je najlepšie, keď zmením prostredie, idem na úplne iný kopec a podobne. Tak som to vnímala aj teraz a čakala som, aký pocit budem mať v Kanade.

Preto som bola šťastná, že som sa tam cítila dobre a chytila som sa hneď v prvej jazde. Veľa je to aj o hlave. Ja viem lyžovať a keď sa mi nevydaria jedny preteky, netreba to príliš analyzovať a vnímať, akoby sa zrútil svet.

Musím s tým stále pracovať a musím si veriť, aj keď to nie je jednoduché. Som šťastná, že v Kanade som mala znovu dobrý pocit. Zo štyroch kôl som vyhrala dve a ktovie, ako by to dopadlo za trochu iných podmienok," zhodnotila svoje počínanie v zámorí 28-ročná lyžiarka.

Najbližšie sa Vlhová predstaví vo štvrtok 21. decembra vo francúzskom Courcheveli, kde je na programe slalom: „Teraz sme asi týždeň doma. Mám trochu oddych, pôjdem však aj späť do posilňovne. Potom už pôjdeme do zahraničia, kde sa budeme pripravovať na ďalšie preteky.“

Slová lyžiarky potvrdil aj tréner Mauro Pini, ktorý porovnal jej formu a výkon aj s vlaňajškom.

826393616 Čítajte viac Pini ma nezaujíma, reagovala vytočená Gutová. Vlhová mala obrovskú zlosť, v televízii ju museli vypípať

"Myslím si, že môžeme povedať, že je to absolútne pozitívne. Nielen v súvislosti s umiestneniami na pódiu, ale aj v top päť alebo top desať. Ja vždy hovorím, že prvá desiatka vo Svetovom pohári je skvelá.

Samozrejme, vzhľadom na to, že poznáme Petru a vieme, čoho je schopná, neznamená umiestnenie mimo prvú päťku úplnú spokojnosť. Na druhej strane musíme dodať aj to, že v niektorých dňoch to jednoducho nejde," uviedol švajčiarsky kouč a pokračoval:

"Ak pôjdeme do detailov, úroveň Petriných výkonov v Levi bola úplne fantastická. Latku nastavila neskutočne vysoko. Nie som si istý, či som niekedy predtým videl ženu-slalomárku ísť s takou kadenciou, rytmom a silou.

V slalome by sme chceli podávať takéto výkony v každých pretekoch. V obrovskom slalome som pred sezónou jasne povedal, že náš hlavný cieľ je zmazať manko na najlepšie.

Pred rokom sme boli približne 1,2 či 1,3 sekundy za špičkou. Teraz, po Söldene, Killingtone aj Mont-Tremblante, môžeme povedať, že sme túto medzeru naozaj zmenšili."

Dvadsaťosemročná lyžiarka vynechala uplynulé podujatie v St. Moritzi, kde boli na programe rýchlostné disciplíny. Nezúčastní sa ani na pretekoch vo francúzskom Val-d'Isere, kde sú na programe taktiež super-G a zjazd.

„Mali sme jasno v tom, že ísť do St. Moritzu by nebola dobrá stratégia. Potrebovali sme jeden týždeň na odpočinok, aby sme zahnali únavu a aby sme boli ideálne pripravení nielen na Courchevel, ale aj na náročný januárový program. Urobili sme to najmä preto, že chceme, aby Petra v ďalších pretekoch zopakovala slalomové výkony z Levi a obrákové z Tremblantu,“ vysvetlil Pini.

Petra Vlhová a Juraj Slafkovský Čítajte viac Vlhová? A môže hrať aj presilovku? Montrealskí fanúšikovia si robia žarty pod fotografiou dvoch hviezdnych Slovákov

Svoje pôsobenie na severoamerickom kontinente si Vlhová spestrila aj návštevou zápasu NHL medzi Montrealom Canadiens a Serattlom Kraken (4:2). Po stretnutí sa stretla aj s krajanom Jurajom Slafkovským.

"Veľmi som sa na to tešila, keďže som nikdy nebola na takom zápase. Takéto odreagovanie je vždy super. Ja aj môj tím sme si to užili. Stretnutie s Jurajom bolo príjemné, som rada, že sme sa mohli spoznať.

On je z Košíc, ja z Mikuláša, sme malá krajina a ja sa vždy teším, keď sa môžem v zahraničí stretnúť s iným úspešným slovenským športovcom," dodala Vlhová.

Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2023/24 Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová vstúpi do novej sezóny Svetového...

Petra Vlhová a jej program v sezóne 2023/24

Dátum podujatia Miesto a disciplína Štart / Umiestnenie Vlhovej
28. októbra Sölden – obrovský slalom 3. miesto
11. novembra Levi – slalom 1. miesto
12. novembra Levi – slalom nedokončila
18. novembra Zermatt/Cervinia – zjazd zrušený
19. novembra Zermatt/Cervinia – zjazd zrušený
25. novembra Killington – obrovský slalom 10. miesto
26. novembra Killington – slalom 2. miesto
2. decembra Tremblant – obrovský slalom 2. miesto
3. decembra Tremblant – obrovský slalom 5. miesto
8. decembra St. Moritz – super G neštartovala
9. decembra St. Moritz – zjazd neštartovala
10. decembra St. Moritz – super G zrušený
16. decembra Val d’Isère – zjazd neštartovala
17. decembra Val d’Isère – super G neštartovala
21. decembra Courchevel – slalom 1. miesto
28. decembra Lienz – obrovský slalom 7. miesto
29. decembra Lienz – slalom 5. miesto
6. januára Kranjska Gora – obrovský slalom 4. miesto
7. januára Kranjska Gora – slalom 1. miesto
13. januára Zauchensee – zjazd neštartovala
14. januára Zauchensee – super G neštartovala
16. januára Flachau – slalom 2. miesto
20. januára Jasná – obrovský slalom nedokončila
21. januára Jasná – slalom neštartovala
26. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
27. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
28. januára Cortina d'Ampezzo – super G neštartovala
30. januára Kronplatz – obrovský slalom neštartovala
3. februára Garmisch – Partenkirchen – zjazd neštartovala
4. februára Garmisch – Partenkirchen – super G neštartovala
10. februára Soldeu – obrovský slalom neštartovala
11. februára Soldeu – slalom 10.30/13.30
16. februára Crans Montana – tímová síťaž 14.00
17. februára Crans Montana – zjazd 10.30
18. februára Crans Montana – super G 10.30
24. februára Val di Fassa – super G 11.00
25. februára Val di Fassa – super G 11.00
2. marca Kvitfjell – zjazd 11.00
3. marca Kvitfjell – super G 11.00
9. marca Are – obrovský slalom 10.30/13.30
10. marca Are – slalom 10.30/13.30
16. marca Finále SP v Saalbachu – slalom 10.30/13.30
17. marca Finále SP v Saalbachu – obrovský slalom 9.00/12.00
22. marca Finále SP v Saalbachu – super G 10.00
23. marca Finále SP v Saalbachu – zjazd 11.15

celkové poradie SP (po 21 zo 43 súťaží): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1209, 2. Petra VLHOVÁ (SR) 802, 3. Lara Gutová-Behramiová (Švajč.) 789, 4. Federica Brignoneová (Tal.) 787, 5. Sara Hectorová (Švéd.) 647, 6. Sofia Goggiová (Tal.) 582

poradie v slalome (7 z 11): 1. Mikaela Shiffrinová 630, 2. Petra VLHOVÁ 505, 2. Lena Dürrová 402, 4. Michelle Gisinová 282, 5. Sara Hectorová 275, 6. Katharina Liensbergerová 216

poradie v obrovskom slalome (6 z 11): 1. Lara Gutová-Behramiová 485, 2. Federica Brignoneová 460, 3. Mikaela Shiffrinová 429, 4. Sara Hectorová 372, 5. Valerie Grenierová 327, 6. Petra VLHOVÁ 297

poradie v super G: 1. Cornelia Hütterová (Rak.) 310 b, 2. Lara Gutová-Behramiová (Švajč.) 220, 3. Federica Brignoneová (Tal.) 217, 4. Sofia Goggiová (Tal.) 192, 5. Kajsa Vickhoff Lie (Nór.) 191, 6. Mirjam Puchnerová (Rak.) 142

poradie v zjazde: 1. Sofia Goggiová (Tal.) 230, 2. Jasmine Fluryová (Švajč.) 137, 3. Mirjam Puchnerová (Rak.) 131, 4. Cornelia Hütterová (Rak.) 125, 5. Stephanie Venierová (Rak.) 116, 6. Federica Brignoneová (Tal.) 110

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2023/24