Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová zabrala, posunula sa o 11 miest! Trápila som sa od prvého oblúku, bolo to hrozné, smútila Liptáčka

Najhoršie kolo v sezóne a následne famózna stíhacia jazda. Petra Vlhová má za sebou ďalší nevyspytateľný deň.

28.12.2023 14:12 , aktualizované: 15:18
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na trati obrovského slalomu v Lienzi.
debata (20)

Už niekoľkýkrát v aktuálnom ročníku nedokázala v priebehu jedných pretekov predviesť dve výborné jazdy. Nakoniec v obrovskom slalome Svetového pohára alpských lyžiarok v Lienzi obsadila siedmu priečku.

Na víťaznú Mikaelu Shiffrinovú stratila 1,30 sekundy. Druhá skončila Federica Brignoneová z Talianska (manko 0,38 s), pódium doplnila Švédka Sara Hectorová (+0,45).

„Neviem, ako to zhodnotiť. Mám v sebe zmiešané pocity. Vždy je to moja chyba, ale tu som s tým nevedela pohnúť. Trápila som sa od prvého oblúku. Bolo to hrozné,“ smútila Vlhová pre RTVS.

Napraviť chuť si môže už zajtra. Na programe je slalom – prvé kolo o 10.00, druhé o 13.00, prenos vysiela RTVS.

Strata viac ako dvoch sekúnd

Vlhová nezvládla prvé kolo. Rodáčke z Liptovského Mikuláša chýbal správny rytmus a nevyvarovala sa viacerým zaváhaniam.

Predviedla najhoršie kolo obrovského slalomu v aktuálnej sezóne a na líderku Shiffrinovú stratila 2,23 sekundy.

„Nebolo to o nabrúsených lyžiach, v prvom kole mi nesadli podmienky. Nevedela som spraviť ani pohyb. Bola som z toho nešťastná,“ hodnotila prvú jazdu Vlhová.

Po nevydarenom prvom kole išla do druhého ako osemnásta najlepšia. Predviedla podstatne lepší výkon. Od začiatku do konca pôsobila koncentrovanejším a agresívnejším dojmom.

Vďaka štvrtému najrýchlejšiemu druhému kolu sa vo výsledkovej listine posunula o jedenásť miest na konečnú siedmu pozíciu. Pripísala si 36 bodov.

„Teším sa z posunu v druhom kole. Na pódium však potrebujem dve kvalitné jazdy a nie jednu,“ doplnila Vlhová.

Od spokojnosti mala ďaleko nielen majsterka sveta v obrovskom slalome z majstrovstiev sveta v Aare 2019, ale aj jej tréner Mauro Pini. Švajčiarsky kouč nešetril kritikou.

„Nie som spokojný. Úplne sme zahodili prvé kolo, čo znamenalo koniec hry v bitke o prvé miesto. V druhom zabojovala aj o najlepší čas, ale lyžovanie je o dvoch dobrých jazdách,“ skonštatoval Pini.

Šanca na reparát

Shiffrinová si pripísala 92. triumf vo Svetovom pohári. V cieli priznala, že až 17. najrýchlejší čas v druhom kole bol výsledkom taktického zámeru. Dvadsaťosemročnej rodáčke z Vailu vyšiel skvele.

„Bolo to dobré lyžovanie, ale zrejme som menej riskovala a odrazilo sa to na čase. Chcela som útočiť, ale zároveň nespraviť chybu. Strážila som si náskok, ktorý som mala z prvého kola. Dobre som si to zmanažovala,“ priznala americká suverénka.

Vlhová predtým obsadila v obrovských slalomoch piate a druhé miesto v Tremblante, desiate v Killingtone a tretie v Söldene. Do Lienzu cestovala po víťaznom slalome v Courcheveli 21. decembra.

Petra Vlhová Čítajte viac Štart museli posunúť kvôli pádu predjazdkyne. Shiffrinovú to nerozhodilo, Vlhovej naložila viac ako dve sekundy

„Pôjdem do toho ako vždy. Musím si oddýchnuť a pôjdem naplno. Dúfam, že slovenskí priaznivci prídu aj zajtra a bude to oveľa lepšie,“ povzdychla si Vlhová.

„V slalome sme medzi najlepšími. Spravíme maximum, aby sme potvrdili rolu favoritov,“ pridal sa Pini.

Pred sezónou si zaumienili zaútočiť na malý glóbus v obrovskom slalome. Po piatom obráku v aktuálnom ročníku je však Vlhovej manko na najlepšiu Brignoneovú priepastných 153 bodov.

Niekdajšia slovenská lyžiarka Veronika Zuzulová predpokladá dnes ďalší americko-slovenský súboj v najtočivejšej disciplíne.

"Zo štvrtkových pretekov si vezmú aj to pozitívne. Treba sa poučiť z prvého kola, aby sa to nestalo v budúcnosti. Sú aj takéto dni. Človek sa vďaka nim môže posunúť. Petru čaká nový deň.

Vie, čo spraviť, aby bola úspešná. Bude to veľká slalomová bitka medzi Mikaelou a Petrou," doplnila Zuzulová.

Po posledných pretekoch v roku 2023 sa Vlhová a jej tím presunú do Kranjskej Gory, kde sa 6. a 7. januára pôjdu obrovský slalom a slalom.

Výsledky štvrtkového obrovského slalomu SP v Lienzi:
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:05,98 min., 2. Federica Brignoneová (Tal.) +0,38 s, 3. Sara Hectorová (Švéd.) +0,45, 4. Valerie Grenierová (Švajč.) +0,63, 5. Julia Scheibová (Rak.) +0,80, 6. Lara Gutová-Behramiová (Švajč.) +1,21, 7. Petra VLHOVÁ (SR) +1,30, 8. Sofia Goggiová (Tal.) +1,40, 9. Alice Robinsonová (N. Zél.) +1,49, 10. Zrinka Ljutičová (Chor.) +1,52

Celkové poradie SP (po 13 zo 43 súťaží): 1. Shiffrinová (USA) 800 b., 2. Brignoneová (Tal.) 637, 3. VLHOVÁ 527, 4. Gutová-Behramiová (Švajč.) 469, 5. Goggiová (Tal.) 428, 6. Hectorová (Švéd.) 356

Poradie v obrovskom slalome (5 z 11): 1. Brignoneová 400, 2. Gutová-Behramiová 365, 3. Shiffrinová 320, 4. VLHOVÁ 247, 5. Hectorová 232, 6. Grenierová 203

Byt Petry Vlhovej v Liptovskom Mikuláši Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Z pôvodného trojizbového bytu dizajnéri...

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2023/24