Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Slováka zo mňa nik nevytlčie. Legendárny Jumping Joe chodí na Slovensko inkognito

Prvé dve miesta obsadili veľké osobnosti svetového krasokorčuľovania – Američan Hamilton a Kanaďan Orser. Zostali ste aj po kariére dlhé roky kamaráti. Pretrváva to ešte?

Aj po štyridsiatich rokoch sme stále v kontakte. S Brianom Orserom sa pravidelne vídavame na pretekoch. V lete mu sem-tam pošlem do kempu moje pretekárky. Vždy, keď sme spolu, dobre sa zabavíme a zasmejeme. Je to priateľstvo, ktoré si veľmi vážim. Scott Hamilton už nie je súčasťou aktívneho korčuľovania ako Brian a ja. Ale aj s ním sa máme vždy o čom porozprávať. Veľmi si to cením. Neviem, či sa ešte nájdu traja olympijskí medailisti, ktorí sa môžu nazvať životnými priateľmi.

Boli ste vždy skvelý skokan a do histórie svetového krasokorčuľovania ste sa zapísali ako prvý krasokorčuliar so štvoritým skokom. Nahováral vás naň legendárny americký expert Carlo Fassi…

Áno, prvý raz som ho skúsil s Carlom v Colorado Springs v roku 1981. Už vtedy som cítil, že naň mám. Pri druhom pokuse som spadol na koleno a je celkom možné, že práve vtedy sa začali moje problémy. Ale neľutujem to!

Jozef Sabovčík, Fire on Ice Čítajte viac Hviezdy si uctili Sabovčíka. Ľudia tlieskali tebe, nie nám, odkázal Jagudin

Ale prvý raz ste v súťaži skočili štvoritý skok – tulup – až o niekoľko rokov…

Po prvých skúsenostiach som ho trénoval len sem-tam a pravidelne až v roku 1983. Premiérovo som ho skočil na ME v Kodani 1986. A posledný raz, keď som mal 44 rokov. Presne v deň mojich narodenín. Hoci to som ešte netušil, že je posledný. Potom som si poranil členok na odpichovej nohe, a už to nešlo. Ale do 54 rokov som zvládol trojitého tulupa a tiež salto.

V jednom z rozhovorov ste vraveli, že ste si nevedeli kedysi predstaviť, že krasokorčuľovanie vás môže živiť celý život. Živí vás stále?

Áno, na ľade som skoro celý deň, akurát víkendy trávim doma, pravda, ak nie som práve na pretekoch. Trénujem malé deti, ale aj dospelých. Krasokorčuľovanie je v Amerike veľmi populárne. Je to aj celkom drahý špás. Hodina tréningu stojí 140 dolárov, v tom je trénerov honorár i poplatok za ľad.

Rozvíja sa krasokorčuľovanie aj na rekreačnej úrovni?

Venujú sa mu mladí, aj starí ľudia. Medzi mojimi zverenkami bola aj pani, ktorá prvý raz stála na korčuliach v 39 rokoch, drela a po päťdesiatke bola vo svojej kategórii štvornásobná majsterka USA. Naučil som ju všetko od základov. Krasokorčuliarska základňa je obrovská, ale veľký priestor má najmä rekreačné korčuľovanie.

Viedli ste aj špičkových krasokorčuliarov, napríklad aj českú olympioničku Elišku Březinovú…

S Eliškou stále spolupracujeme na diaľku. Teraz vediem aj reprezentantku Mexika Andreu Montesinos Cantu, ktorá sa vracia späť po zranení, a tiež reprezentantku Izraela a americké talenty Hannah Herrerovú a Ellu Kimovú, ktoré sú v medzinárodnom tíme USA. Okrem toho mám pod palcom plno mladých talentov, dúfam, že z nich niečo bude. Hlavne, aby sa im vyhýbali zranenia.

Túto jar bola udalosťou vo vašej rodine svadba, ženil sa váš starší syn Blade…

Svadba bola veselá. Maddie je skvelá nevesta, s Bladeom sa navzájom podporujú a rozumejú si. To je najpodstatnejšie. Majú svoj dom vo West Valley, čo je asi dvadsať minút od Bountifulu, kde žijeme my.

V marci 1983 s otcom Jozefom Sabovčíkom a s... Foto: TASR
Jozef Sabovčík V marci 1983 s otcom Jozefom Sabovčíkom a s matkou Alexandrou Sabovčíkovou.

Blade a aj mladší syn Jozef sa narodili v USA a venovali sa chvíľu aj krasokorčuľovaniu, ale nevydržali pri ňom. Neľutujete to?

To ma netrápi. Práve naopak, som rád, že si našli v živote svoju cestu a darí sa im. Jožko študuje dizajn video hier a Blade má svoju firmu a venuje sa filmovej grafike.

V Utahu žijete už viac ako polovicu života, 35 rokov. Cítite sa ešte ako Slovák? Zostalo vo vás niečo slovenské?

Som slovenský Američan. Slováka zo mňa nik nevytlčie. Rád trávim čas doma s rodinou, naša domácnosť sa točí okolo kuchyne. Mám rád pivo, utopence a nakladaný hermelín. Tieto špeciality si musím robiť doma sám. Rád pečiem chlieb a keď príde návšteva, vždy je u nás veselo. Nikto neodíde hladný. A lúči sa vždy smädný alebo triezvy (smiech).

Domov na Slovensko sa vraciate pomerne málo. Na čo sa vždy najviac tešíte, keď prídete do Bratislavy?

V poslednom období som bol na Slovensku viackrát než obvykle. Tento rok dokonca tri razy. Ale rád chodím domov inkognito, aby som si mohol užiť Bratislavu. Vychutnávam si prechádzku po meste a sadnem si hocikde na pivo a slovenské jedlo. Ale ide vždy najmä o strávenie času s mamou a s rodinou.

Ako sa páči vo vašom rodnom meste manželke? Obľúbila si niektoré miesta?

Jenn má rada Staré Mesto. Páčili sa jej vianočné trhy, keď sme ich navštívili. Také v USA nie sú. Ale predovšetkým si obľúbila kuchyňu mojej mamy. Podobne ako ja miluje čas, ktorý strávi v kruhu rodiny.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Jozef Sabovčík #Jumping Joe