Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kocúrkovo v Česku: V Prahe bez Rusov, v Liberci majú zelenú. Osud tenistov rieši polícia

Kým ženský turnaj WTA V Prahe sa začal cez víkend bez hráčok z Ruska a Bieloruska, ktoré do Česka polícia nevpustila, na challengeri Svijany Open v Liberci tenisti s ruským pasom štartovať môžu.

01.08.2023 06:56
677606791 Foto:
Ruskí a bieloruskí tenisti mohli hrať v USA aj na grandslamoch v Londýne a Paríži. No na menších turnajoch v Česku a minulý týždeň v Poľsku narazili (na snímke Vera Zvonariová, ktorej poľská pohraničná stráž zamietla vstup na územie krajiny).
debata (20)

Ruskí tenisti Kirill Kivatcev a Denis Klok, ktorí v nedeľu odštartovali kvalifikáciu na challenger v Liberci, môžu na turnaji pokračovať.

Polícia po upozornení usporiadateľov preverila okolnosti ich príchodu do krajiny a rozhodla, že obaja sú v Česku oprávnene. „Obaja športovci pobývajú na území republiky legálne,“ potvrdil iDnes.cz hovorca cudzineckej polície Josef Urban.

Odpovedal aj na otázku, aký je rozdiel medzi vyhostenými ruskými tenistkami z podujatia WTA a „schválenými“ Rusmi v Liberci.

Alexandra Sasnovičová Čítajte viac Na stopku v Prahe reaguje aj Putinova hlásna trúba. Česi sú ako Američania, mysleli si, že sa po rozpade ZSSR nepozbierame

„Polícia v priebehu jednania vo veci ukončenia pobytu hodnotí všetky individuálne okolnosti daného prípadu a rozhoduje sa po riadnom vyhodnotení s ohľadom na primeranosť daného postupu,“ vysvetlil Urban.

Podľa riaditeľa challangeru Tomáša Trseka hrali dostupné informácie v prospech ruských tenistov. „Jeden (Klok) sa narodil na Kryme a do roku 2014 to bol Ukrajinec. Je tu aj s tamojšou delegáciou. A ruský pas mu bol pridelený až kvôli obsadeniu Krymu. A druhý hráč (Kivatcev) žije už osem rokov v Taliansku a má žiadosť o tamojšie občianstvo,“ uviedol Trsek.

Obaja hráči však majú podľa dostupných informácií zatiaľ iba ruské občianstva. Ako Rusov ich vedú aj asociácie ATP aj ITF. Medzinárodné turnaje tak hrajú pod neutrálnym statusom a bez uvedenia národností.

Maria Šarapovová Čítajte viac Šarapovová? Najhorší športovec, aký kedy vyhral grandslam! A povedal by som jej to aj osobne

Na turnaji Svijany Open tak obaja po rozhodnutí polície pokračujú. Kivatcev v pondelok postúpil do hlavnej súťaže vo dvojhre. Klok svoj zápas síce prehral, ale v Liberci bude štartovať ešte vo štvorhre.

Účasť ruských a bieloruských športovcov na súťažiach v Česku pred mesiacom zakázala svojim rozhodnutím vláda. Ide o reakciu na prebiehajúcu inváziu Ruska na Ukrajinu, kvôli ktorej nemajú športovci z oboch krajín od vlaňajšej jari prístup na väčšinu medzinárodných súťaži. Vedenie tenisových asociácií ATP a WTA im však štart pod neutrálnou vlajkou umožňuje.

Nad odlišným postupom českej polície v prípadoch libereckého a pražského turnaja sa pozastavil aj bývalý hokejový brankár a hlasný kritik Rusov na medzinárodných súťažiach Dominik Hašek.

„Bolo by veľmi vhodné, aby ministerstvo vnútra našej verejnosti vysvetlilo, aký bol presne rozdiel medzi ruskou tenistkou, ktorá nebola vpustená do krajiny, a týmito dvoma tenistami,“ povedal Hašek.

Alexandra Sasnovičová Čítajte viac Necestujte sem! Rusky a Bielorusky si vypočuli rázny verdikt z Prahy, kvôli jednej z nich zasahovala polícia

Kivatcev a Klok by podľa neho mali verejne deklarovať svoje postoje k Rusku vyvolanej vojne na Ukrajine. „Vedenie turnaja by urýchlene malo zvolať pre oboch hráčov tlačové konferencie, aby naša verejnosť vedela, aké sú postoje každého z týchto športovcov, ktorí na území nášho štátu ako občania Ruska reprezentujú tento štát a jeho činy,“ žiadal olympijský víťaz z Nagana 1998.

Problém je podľa Hašeka v tom, že vládne uznesenie, ktoré štart Rusov a Bielorusov zakazuje, nie je napísané vhodne. „Aj právnici si jeho text vykladali rôznymi spôsobmi a ani ľudia na ministerstvá sa nevedeli zhodnúť,“ skonštatoval Hašek.

Podľa neho je takto nezrozumiteľne napísané úmyselne, aby sa mohlo vykladať podľa v danej chvíli verejnej nálady, prípadne akí vplyvní ľudia budú stáť za konkrétnym podujatím.

Najbohatší tenisti v histórii Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
21. Ana Ivanovičová - 16 miliónov dolárov...
20 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #WTA v Prahe