Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Connors sa v repríze US Open 1991 zmieril s Kricksteinom a skončil

Pred dvadsiatimi rokmi dal zbohom vrcholovému tenisu, po utorkovom "zmierovacom" stretnutí s Aaronom Kricksteinom ho vraj diváci nikdy viac neuvidia v akcii. Američan Jimmy Connors oznámil, že exhibičná repríza pamätného súboja z US Open 1991 za účasti približne 800 hostí bola jeho posledným tenisovým vystúpením na verejnosti.

11.02.2015 11:29
Jimmy Connors, Aaron Krickstein Foto: ,
Jimmy Connors (vpravo) a Aaron Krickstein pred exhibičným stretnutím.
debata

Connors mal v Deň práce v roku 1991 presne 39 rokov, keď v New Yorku svojho mladšieho krajana zdolal v 4. kole v päťsetovej dráme 3:6, 7:6 (8), 1:6, 6:3, 7:6 (4). Krickstein v záverečnom dejstve viedol 5:2, ale „Jimbo“ aj zásluhou nie práve športových zbraní a za ovácií publika predviedol veľký obrat. Empajrový rozhodca David Littlefield si od neho vtedy dokonca vypočul, že je „potrat“. „Bolo to peklo. Posledný set zostal navždy jednou veľkou šmuhou,“ vrátil sa o 23 rokov späť Krickstein, ktorý si v roku 1995 zahral v semifinále Australian Open.

Oboch tenistov dovtedy spájalo napriek vekovému rozdielu silné priateľstvo. Od toho duelu hrali spolu iba raz, o štyri mesiace neskôr v Memphise Krickstein zvládol lepšie prvý set a v druhom mal výhodu brejku, ale prehral a Connors si s ním udržal bilanciu 7:0. Na dvorci spolu neprehovorili ani slovo. „Ako keby som hral proti svojmu najväčšiemu nepriateľovi,“ spomína si teraz už 47-ročný Krickstein.

V utorok sa už v oveľa uvoľnenejšom rozpoložení dočkal satisfakcie. Pred zrakmi členov St. Andrews Country Clubu, kde pôsobí ako športový riaditeľ, prvý raz v „kariére“ zdolal Connorsa 8:5 v profesionál­nom sete.

„Som jednoducho rád, že sme sa opäť stretli na jednom dvorci a uzavreli celú tú záležitosť,“ vyhlásil hostiteľ. Connors túto príležitosť využil na položenie bodky za svojou posúťažnou kariérou.

zväčšiť Jimmy Connors sa teší z víťazstva nad Aaronom... Foto: SITA/AP, Richard Drew
Jimmy Connors Jimmy Connors sa teší z víťazstva nad Aaronom Kricksteinom na US Open 1991.

„Je to tak. Mám 62 rokov a som mrzák. Nehovorí sa mi to ľahko. Nič by som nerobil radšej, ako hral tenis,“ uviedol osemnásobný grandslamový šampión po troch operáciách bedier. Na zápas nastúpil v elegantných bielych nohaviciach a fialovej veste.

„Prišiel som rovno z kasína,“ pozdravil divákov a zabavil ich aj ďalším povzdychom: „Ježiši, nestalo sa toto už niekedy?“ Neskôr, keď súper nepokazil ani jednu loptu, zakričal na druhú stranu dvorca: „Mohol by si s tým prestať?“

debata chyba
Viac na túto tému: #Jimmy Connors #Aaron Krickstein