Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škantárovci: Vzali nám olympiádu, nie radosť zo súťaženia

Roky bojovali o svoje miesto na výslní. V Riu svoju snahu ozdobili zlatom, krátko po ňom sa museli vyrovnať s tvrdým úderom.

22.06.2017 08:00
Ladislav a Peter Škantárovci Foto: ,
Ladislav a Peter Škantárovci.
debata

Keby bol slovenský olympijský šport miestnosťou, vodný slalom by predstavoval vitrínu a kategória deblkanoistov poličku s najjagavejšími cennosťami.

Od Hier v Sydney 2000 po olympiádu v Riu 2016 sa ľud pod Tatrami zakaždým tešil z medaily v kategórii C2. Bratia Peter a Pavol Hochschornerovci získali tri zlaté a jednu bronzovú, Ladislav a Peter Škantárovci sa vlani taktiež tešili z víťazstva.

Po júnovom zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v Lausanne je jasné, že kolonka víťazov na OH v Tokiu 2020 bude prázdna. MOV podľahol tlaku verejnosti a vyrovnal počet mužských a ženských vodnoslalomárskych disciplín tým, že C2 v Japonsku vymení ženské singlekanoe.

„Veľa sa o zrušení C2 na olympiáde hovorilo dopredu. Aj napriek indíciám sme verili, že sa to nestane. Naplnili sa však najhoršie predpoklady," vraví Ladislav Škantár. „Nemôžeme s tým nič urobiť. Bojovali sme a vysvetľovali kompetentným, že by bola škoda takú atraktívnu kategóriu vyradiť. Neviem posúdiť, či to uškodí vodnému slalomu, ale možné to je. Je to rana aj pre Slovensko, veď sme tejto kategórii roky kraľovali."

Ladislavovi Škantárovi je, pochopiteľne, ľúto, že sa minimálne na štyri roky musia zrieknuť olympijských chúťok. Dlho očakávané zlato spod piatich kruhov im už nikto nevezme a navyše – úspešným bratrancom nechýba motivácia. Radi by tento rok skompletizovali medailovú zbierku zlatom z MS.

„Realita je krutá, ale svet sa nezrúti. Život ide ďalej. Máme iné vrcholy sezóny. Navyše, nikto nepovedal, že je to definitívny koniec C2 na Hrách. Síce nám vzali olympiádu, ale čo nám nemôžu zobrať je radosť zo športu a súťaženia," vysvetľuje.

V pokročilom veku (obaja majú 34 rokov) bolo Tokio ich pravdepodobne poslednou šancou si pod piatimi kruhmi zasúťažiť. Nezvažujú rodáci z Pienín, že by pádla a kanoe zavesili na klinec skôr, ako pôvodne chceli?

„Rozhodne nie. Sme zdraví, máme chuť aj hnací motor. Cítime sa veľmi dobre. Víťazstvom v Riu sme sa uvoľnili a dostali novú energiu. Snažíme sa v čo najlepšom svetle ukázať v prebiehajúcej sezóne," ozrejmuje Ladislav.

Minulý týždeň sa na prvom kole Svetového pohára v pražskej Tróji premiérovo predstavila kategória C2 mix. Vie si Ladislav predstaviť, že by mu namiesto Petra kryla chrbát niektorá zo slovenských reprezentantiek?

„Skôr nie. Nie je to disciplína, ktorá by nás lákala. Mňa ako predáka (predného člena v kanoe, pozn.) už vonkoncom nie," dodáva s tým, že po nevydarenom pražskom vystúpení (ako 12. nepostúpili do finále) si chcú koncom týždňa vylepšiť náladu v Augsburgu.

„V Tróji nám to nevyšlo. Nesedela nám voda. Práve zarezávame v Nemecku. Snažíme sa nacvičiť si čo najviac kombinácií, aby sme boli pripravení na finále," uzatvára Ladislav.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Škantár #Peter Škantár