Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medzinárodná asociácia atletických federácií rozdávala doživotné tresty

Syn bývalého prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Papa Massata Diack a dve postavy z ruského prostredia Valentin Balachničev a Alexej Melnikov majú doživotne zastavenú činnosť v tomto športovom odvetví.

07.01.2016 15:50
Valentin Balachničev Foto: ,
Bývalý prezident Všeruskej federácie ľahkej atletiky Valentin Balachničev.
debata (3)

Trest im uložila etická komisia IAAF za účasť na škandále s krytím dopingu ruských atlétov, na ktorom sa podieľali aj štátom financované inštitúcie. Niekdajší riaditeľ úradu boja proti dopingu v IAAF Gabriel Dollé vyviazol s dištancom na päť rokov.

Riadiaci orgán svetovej atletiky so všetkými štyrmi osobami rozviazal akékoľvek väzby a trom z nich dal tiež pokuty. Diack a Balachničev majú uhradiť po 25-tisíc amerických dolárov, Melnikov 15-tisíc USD.

Syn Senegalčana Lamina Diacka pracoval pre IAAF ako mediálny konzultant, Balachničev bol do prevalenia kauzy prezidentom Všeruskej federácie ľahkej atletiky (VFLA) a Melnikov šéftrénerom tamojších chodcov a vytrvalcov. Aféra okolo ruských atlétov vyústila v novembri minulého kalendárneho roka do zákazu účasti na medzinárodných podujatiach vrátane olympijských hier až do odvolania.

Vyšetrovanie prípadu spustila reportáž nemeckej televízie ARD z decembra 2014. V nej víťazka Chicagského maratónu 2009 – 2011 a Londýnskeho maratónu 2010 Lilia Šobuchovová prezradila, že pred olympijskými hrami 2012 v Londýne zaplatila VFLA 450 000 eur za ututlanie pozitívneho dopingového nálezu. Keď ju predsa suspendovali na dva roky za nezrovnalosti v hodnotách hemoglobínu v biologickom pase, dostala refundáciu 300 000 eur.

„IAAF už zaviedla opravné mechanizmy, aby sa viac nemohli opakovať takéto prípady. Doživotné tresty nemohli vyslať silnejší signál, že spravodlivosť dobehne každého, kto by chcel korumpovať náš šport,“ uviedol nástupca Diacka na poste prezidenta IAAF Sebastian Coe.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #škandál IAAF