Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pistorius na súde plakal, obžalovali ho z vraždy

Modlil sa a utieral si slzy. Jeden z najslávnejších paralympionikov histórie Oscar Pistorius si pred súdom v Pretórii vypočul formálnu obžalobu z úkladnej vraždy a neoprávneného držania strelnej zbrane.

19.08.2013 16:28
Oscar Pistorius Foto: ,
Oscar Pistorius pred súdom plakal.
debata (1)

Atlét s amputovanými končatinami vo februári tohto roka cez zavreté dvere toalety bytu zastrelil svoju priateľku Reevu Steenkampovú. Bývalá modelka by mala práve včera 30 rokov. Hlavné pojednávanie sa uskutoční v marci budúceho roka.

Obhajoba tvrdí, že šlo o nešťastnú náhodu, lebo Pistorius považoval priateľku za vlamača. Spod postele vraj vytiahol revolver a skríkol na Steenkampovú, aby zavolala políciu. Keďže bola úplná tma, nazdával sa, že priateľka leží v posteli. Podľa prokuratúry bežec vedel, že priateľka je v kúpeľni. Zo štyroch guliek tri zasiahli Steenkampovú.

Juhoafričan čaká na súd na slobode. Vo februári ho prepustili na kauciu 1 milión randov (83 000 eur), nariadili absolvovanie testov na alkohol a návykové látky a zakázali mu komunikovať s obyvateľmi z blízkosti miesta činu v Pretórii. V rámci hlavného procesu chce súd vypočuť 107 svedkov vrátane tých, ktorí počuli krik a hádku z Pistoriusovho domu. V prípade dokázania viny hrozí športovcovi doživotie, minimálne však 25 rokov väzenia.

Pistorius prišiel na rokovanie súdu už hodinu pred jeho začiatkom v sprievode členov rodiny. Väčšinu miest v sieni obsadili členovia atlétovej rodiny. Miesta im príbuzní rezervovali s pomocou fľaší s vodou. Dvadsaťšesťročný športovec neskrýval pred súdom emócie, ešte pred začiatkom pojednávania sa s bratom Carlom a sestrou Aimee v tichu modlil.

Súd púta v Južnej Afrike mimoriadnu pozornosť. Paralympionik a modelka tvorili prominentný pár. Pistorius, ktorý behal so špeciálnymi protézami, zažiaril najskôr na paralympijských hrách 2008 v Pekingu, kde získal tri zlaté. Na MS 2011 už súťažil medzi zdravými športovcami a pomohol juhoafrickej štafete k striebru, zúčastnil sa aj na olympiáde v Londýne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar Pistorius