Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dušan Gabáni je v kritickom stave. Moderátora po kolapse na kurte zachránila duchaprítomnosť správcu

Športový moderátor a komentátor Dušan Gabáni (77) je po kolapse na kurtoch v areáli bratislavského Slovana stále v ohrození života. Za život vďačí okrem záchranárov aj pomoci a rozvahe jedného zo zamestnancov.

01.05.2024 10:19 , aktualizované: 10:45
Dušan Gabáni Foto:
Dušan Gabáni pózuje s Cenou Gabriela Zelenaya v roku 2017.
debata (24)

Gabáni skolaboval, keď na dvorci trávil čas pri obľúbenej partičke štvorhry s kamarátmi. Na mieste ho museli resuscitovať privolaní záchranári.

Bývalá dlhoročná tvár TA3 či STV sa naďalej nachádza v opatere lekárov. „Je v kritickom stave, leží v nemocnici na ARO,“ uviedla Gabániho rodina. Je hospitalizovaný v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.

V kritických momentoch po kolapse mu poskytli pomoc ľudia, ktorí sa nachádzali v blízkosti kurtu, pričom zásadnú úlohu zohral miestny správca.

Dušan Gabáni, Marcel Merčiak Čítajte viac Keď som prišiel, už tam ležal. Slovenskú televíznu stálicu museli po kolapse pri obľúbenej partičke oživovať

"Robil som pánovi Gabánimu masáž srdca asi minútu a pól, no nereagoval. Následne sa pridal aj otec jedného z detí, ktorý mi pomáhal.

Vtedy pribehol správca s defibrilátorom," opisuje boj o komentátorov život jeden zo zúčastnených.

Defibrilátor splnil svoju úlohu na jednotku. "Spravilo to diagnostiku a vyhodnotilo to, že mu máme dať šok.

Potom sme pokračovali s masážou srdca. Následne prístroj odporučil druhý šok. Po ňom Gabáni začal dýchať," dodal pre Šport24.sk.

Juraj Valach Čítajte viac Vychováva dve deti, pomáha ďalším v núdzi. Valach schytal kritiku, reagoval vulgarizmom

Potom dorazila sanitka a Gabániho si zobrali na starosť lekári. Moderátor mal byť pri prevoze do nemocnice pri vedomí a komunikovať so záchranármi.

Gabáni, ktorého v roku 2012 uviedli v ankete Osobnosť televíznej obrazovky do Siene slávy, je známy športový moderátor a komentátor.

Viac ako dvadsať rokov komentoval futbal, lyžovanie či atletiku v slovenskej verejnoprávnej televízii. Potom sa dlhé roky prihováral divákom cez relácie Televízie TA3, no z obrazovky sa v poslednom čase vytratil.

Pred pol rokom v TA3 skončil. „Mal som pocit, že vedenie už nejaví záujem o moju prácu,“ objasnil svoj koniec pred kamerami pre web Stratégie.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #kolaps #tenis #moderátor #komentátor #dušan gabáni #kritický stav