Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci skladajú reparát. Túžia po ME

Keď sa naposledy predstavili v súťažných zápasoch na popradskej palubovke, opúšťali ju sklamaní. Tentokrát veria, že im hala pod Tatrami prinesie šťastie.

23.05.2014 08:00
volejbal, Ukrajina, Slovensko Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Slovenskí volejbalisti majú pred sebou druhý z trojice vrcholov tohto roka. V januári neuspeli v boji o postup na septembrové majstrovstvá sveta. Od piatka do nedele sa pobijú o miestenku na budúcoročnom európskom šampionáte, ktorý privítajú Bulhari s Talianmi. „Veríme, že tentoraz sa popradskému publiku odvďačíme tromi víťazstvami,“ vraví Emanuel Kohút, blokár Cunea.

Súpermi zverencov talianskeho trénera Flavia Gulinelliho budú postupne Maďari, Estónci a Gréci (v priamych prenosoch na huste.tv). Práve súboj s geografickým susedom by mal byť pre Slovákov najjednoduchší. Vo svetovom rebríčku delí obe reprezentácie takmer päťdesiat priečok. Kým slovenskej patrí 36. miesto, Maďari sú až 85. Osem miest pod Gulinelliho tímom sú Estónci, o ďalších desať miest zaostávajú Gréci, s ktorými sa Slováci stretli aj v kvalifikácii majstrovstiev sveta. Zdolali ich hladko 3:0 na sety.

„Nesmieme nikoho podceniť. Slabého súpera dnes už v Európe nenájdete. Veľmi nebezpeční budú Estónci, pozor si musíme dať na Maďarov, ktorí majú v kádri mladú vychádzajúcu hviezdu. Gréci vraj prišli o smečiara Fragosa, tak zrejme prídu trochu oslabení,“ pozrel sa na súperov Kohút.

Slováci, ktorí v generálke zdolali Turecko 3:0, nechýbali na posledných štyroch záverečných turnajoch ME (v roku 2011 dosiahli piatym miestom historický úspech). Favoritmi na postup sú aj teraz. Tréner Gulinelli má však k dispozícii v porovnaní s kvalifikáciou MS značne pozmenený káder. Z januárových bojov mu v ňom zostali len štyria hráči. Do národného tímu sa však vrátil kapitán a nahrávač Michal Masný. Spoločne s Kohútom by mali byť ťahúňmi mužstva. Naopak, nováčikmi sú Kostoláni s Krajčovičom. „V tíme je viacero nových hráčov, ale verím, že naše výkony to neovplyvní. Cieľ je jasný: tri víťazstvá,“ tvrdí Masný.

Týždeň po popradskom turnaji sa Slováci predstavia v Grécku, kde si opäť zmerajú sily s tou istou trojicou súperov. Priamy postup na šampionát si zabezpečí víťaz skupiny. Šancu nestratí ani tím z druhej priečky, ktorý sa pobije o miestenku v baráži.

Posledným vrcholom roka bude pre slovenský mužský volejbal premiéra vo Svetovej lige. Súperov z Číny, Portorika a Španielska privítajú Slováci v košickej Steel aréne.

Piatok, 15.30 Estónsko – Grécko, 18.00 Slovensko – Maďarsko, sobota, 15.30 Grécko – Maďarsko, 18.00 Estónsko – Slovensko, nedeľa, 15.30 Maďarsko – Estónsko, 18.00 Grécko – Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Flavio Gulinelli