Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budúcnosť slávneho Chicaga - fenomenálny Bedard i dvaja Slováci. Jastrabi prezradili hlavný dôvod, prečo siahli po Gajanovi

Mladí Slováci zažiarili v drafte NHL druhý rok za sebou. Juraj Slafkovský bol vlani celkovou jednotkou výberu mladých talentov, Adam Gajan sa tento týždeň stal najvyššie vybraným brankárom spomedzi všetkých adeptov.

01.07.2023 11:27
gajan mišiak bedard Foto:
Draftové výbery Chicaga, medzi nimi aj Adam Gajan (druhý zľava), Connor Bedard (v strede) a Martin Mišiak (vpravo).
debata (2)

Talentovaný gólman zaujal predstaviteľov Chicaga Blackhawks. „Jastrabi“ si vyberali ako prví a bez váhania ukázali na generačný talent Connora Bedarda.

V úvode druhého kola siahli po Gajanovi, neskôr si vybrali aj útočníka Martina Mišiaka. Obaja Slováci tak zabojujú o šancu pokračovať v klube, kde v minulosti žiarili Stan Mikita či Marián Hossa.

Gajan Čítajte viac Slovák, ktorý očaril Ameriku. Draft mal predurčený už pred MS

Gajanov úspech na drafte je symbolom tvrdej práce a veľkého talentu, ktorý mladý hráč usilovne rozvíjal.

"Pamätám si, ako mi ho doniesli ukázať, keď bol prváčik alebo druháčik. Bol som milo prekvapený, že dokáže veci, ktoré neovládali niektorí o dva či tri roky starší brankári.

Bolo jasné, že je veľký fanatik do NHL a brankárske veci mal detailne odsledované," povedal pre Športweb tréner brankárov HK Poprad Martin Klempa.

Adam Gajan a Juraj Pekarcik Čítajte viac Vyčnieval už ako prváčik, mení sa na obrovský živel. Mladého Slováka kluby odmietali, zlom nastal, keď spravil čosi netradičné

Pozná celý Gajanov príbeh, aj to, aké náročné mal začiatky. Vo viacerých kluboch mu nechceli dať šancu a zdalo sa, že s hokejom možno bude musieť skončiť.

„Zažil veľa odmietnutí, ale neustále si išiel tvrdo za svojím snom. Môže z neho vyrásť výborný brankár, či už bude chytať v NHL alebo v niektorej top európskej lige,“ vyjadril sa Klempa.

Podobný názor má aj Ján Lašák. Majster sveta z Göteborgu 2002 sledoval mladého hráča skraja jeho kariéry.

Adam Gajan na drafte NHL 2023 po tom, čo si ho... Foto: Profimedia
Adam Gajan Adam Gajan na drafte NHL 2023 po tom, čo si ho vybralo Chicago.

"Adam mal vždy potenciál, ale potreboval dozrieť. Niekedy bol veľmi rýchly na situácie a potom „ušiel“ z bránky, robil zlé rozhodnutia.

Začiatok sezóny v Amerike ukázal, že tento rok môže byť v jeho prípade prelomový. Tŕpli sme, fandili mu a zároveň verili, že to s ním dobre dopadne," vravel Lašák ešte pred draftom .

Gajan zaujal skautov nielen solídnou sezónou v nižších súťažiach NAHL či USHL, ale predovšetkým skvelými výkonmi na MS do 20 rokov, kde ho vyhlásili za najlepšieho brankára turnaja.

Dalibor Dvorský Čítajte viac Dvorský nadviaže na slovenské legendy. Čo o ňom hovoria v St. Louis?

"Chytať na juniorských MS bola pre mňa výnimočná skúsenosť. Užil som si najmä zápas proti Kanade, ktorá mala tím nabitý hviezdami.

Možnosť zahrať si proti Bedardovi, ktorý má všetky predpoklady na to, aby sa stal jedným z najlepších hokejistov v dejinách, bola pre mňa skvelá," vravel Gajan po MS.

Vtedy ešte nemohol tušiť, že s Bedardom „skončí“ v rovnakej organizácii.

„Veľmi som si želal, aby si ma vybralo práve Chicago. Počas sezóny som mal s predstaviteľmi Blackhawks viacero rozhovorov. Mal som pocit, že sme si vzájomne sadli,“ vyjadril sa krátko po drafte.

Connor Bedard a Adam Gajan na MSJ 2022. Bývalí... Foto: SITA/AP, Darren Calabrese
1 World Juniors Slovakia Canada Hockey Connor Bedard a Adam Gajan na MSJ 2022. Bývalí súperi sa dostali do rovnakej organizácie.

Zámorskí novinári označili Gajanov príbeh za jeden z najviac fascinujúcich na celom drafte.

Z neznámeho hráča, ktorého na začiatku uplynulej sezóny takmer nikto nepoznal, sa stal najvyššie draftovaný brankár.

„Mám za sebou bláznivú sezónu. Pred rokom takmer nikto o mne nevedel, potom sa veci udiali veľmi rýchlo. Odchytal som pár zápasov a zrazu so mnou chceli hovoriť kluby NHL či zástupcovia iných tímov z NCAA. Bolo to skutočné bláznivé,“ uviedol.

Chicago presne vedelo, prečo si vyberá Gajana. Generálny manažér Blackhawks Kyle Davidson nemal o výbere pochybnosti.

„Veľmi sa nám páči jeho atletickosť a schopnosť hrať puk. Chytal skvele všade, kam ho postavili, predovšetkým však na juniorských MS. Zaujal nás svojou hrou, ale ako som už povedal, vyčnieva svojou atletickosťou,“ vyjadril sa Davidson.

Dvorský hokej draft Čítajte viac Skvelá správa! Dvorský draftovaný v najlepšej desiatke, vybral si ho slávny klub. Honzek mieri do Kanady

Gajan má ideálne fyzické parametre pre moderného brankára – 193 cm a 80 kg. „Každý gólman by chcel mať jeho výšku a schopnosť tak kvalitne ovládať svoje telo,“ povedal nám Lašák.

Gajan bude naďalej pokračovať v progrese v zámorí. V novej sezóne si oblečie dres Minnesotskej univerzity v univerzitnej súťaži NCAA.

„Verím, že sa mi bude dariť a pomôžem tímu k víťazstvám. Budem na sebe tvrdo pracovať tak, aby som sa raz dostal k svojmu cieľu – chytať v NHL,“ dodal talentovaný Slovák.

Slováci dali o sebe vedieť v 1. kole draftu NHL´23 Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Dalibor Dvorský si oblieka dres St. Louis počas...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #draft NHL 2023 #Adam Gajan