Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvorský nadviaže na slovenské legendy. Čo o ňom hovoria v St. Louis?

Dalibor Dvorský je ďalší slovenský hokejista, ktorý spojí svoje meno so St. Louis.

29.06.2023 09:25
Dalibor Dvorský Foto:
Dalibor Dvorský pózuje v drese St. Louis.
debata

V tohtoročnom vstupnom drafte NHL si ho vybrali Blues z desiateho miesta a 18-ročný útočník tak nadviaže na legendy ako Peter Šťastný či Pavol Demitra, ktorí zanechali stopu v tejto organizácii.

Demitra vytvoril v minulosti v St. Louis obávanú „Slovak Line“ s Michalom Handzušom a Ľubošom Bartečkom.

Celkovo obliekalo dres „bluesmanov“ 11 Slovákov, naposledy brankár Jaroslav Halák, ktorý chytal za tím v rokoch 2010 až 2014.

Video
Dalibor Dvorský na pódiu počas draftu NHL 2023.

Na Dvorského uplatnil klub z Missouri tento rok svoju prvú draftovú voľbu.

„Som super šťastný, že sa môžem stať súčasťou Blues. Už počas rozhovorov pred draftom som cítil, že majú o mňa záujem. Rozprával som sa s nimi niekoľkokrát. Dúfal som, že si ma vyberú a som rád, že sa tak stalo. Je to úžasné, ani neviem slovami opísať svoje pocity,“ uviedol talentovaný center.

Draftom si splnil svoj hokejový sen:

„Hokej som začal hrať ako päťročný a ako každé dieťa som sníval, že si raz zahrám v NHL. Už pár rokov hrám medzi profesionálmi a cítim sa byť na NHL celkom pripravený. V predsezónnom prípravnom kempe sa budem snažiť odviesť maximum a presvedčiť ľudí, ktorí mi verili, že mám na prvý tím.“

Draft 2023 Čítajte aj Po Dvorskom siahol klub, v ktorom hviezdil Demitra. Pozrite si najlepšie snímky z draftu

Pre zámorské médiá opísal Dvorský sám seba ako dobrého ofenzívneho hráča s kvalitnou strelou a vyspelým hokejovým myslením:

„Som obojsmerný hráč. Viem, že aj defenzíva je u útočníka potrebná a mal som šťastie na trénerov, ktorí ma v tomto smere vychovávali. Som víťazný typ, chcem vyhrať každý zápas a presne o to sa budem snažiť.“

Dvorskému vo väčšine preddraftových rebríčkov patrilo tretie miesto medzi európskymi korčuliarmi po Švédovi Leovi Carlssonovi a Rusovi Matvejovi Mičkovovi.

Honzek Bettman Čítajte aj Dvaja Slováci v prvej polovici 1. kola draftu. Takto si Dvorský a Honzek išli po dresy

Zámorskí experti mu prognózovali možné miesto v Top 10 draftu. Na tohtoročných majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov bol líder slovenskej reprezentácie, ktorej pomohol k štvrtému miestu 13 bodmi (8+5) v siedmich dueloch.

Svoju krajinu reprezentoval aj na šampionáte do 20 rokov, kde v piatich stretnutiach strelil gól a pridal dve asistencie. Blues mali jeho hru dobre zmapovanú a dúfali, že si ho do desiateho miesta nikto nevyberie.

„Je úžasný hokejista s charakterom, platný na oboch koncoch klziska. Dokázal to vo svojej vekovej kategórii do 18 rokov, v ktorej pútal svojou produktivitou a úžasnými akciami. Dokázal robiť hráčov okolo seba lepšími. Skrýva v sebe obrovský potenciál, už pred draftom sa nám ako hráč veľmi páčil,“ vyjadril sa pre The Hockey News na adresu slovenského mladíka riaditeľ klubu pre skauting Tony Feltrin.

Dvorský hokej draft Čítajte aj Skvelá správa! Dvorský draftovaný v najlepšej desiatke, vybral si ho slávny klub. Honzek mieri do Kanady

Dvorský prichádza do tímu, ktorý získal pred štyrmi rokmi Stanleyho pohára. Talentovaný útočník prezradil, že počas majstrovskej jazdy v roku 2019 Blues veľmi fandil:

„Počul som, že je to veľkolepé mesto. Blues sú skvelá organizácia a som hrdý, že budem môcť byť jej súčasťou. V roku 2019 predviedli asi najlepšiu majstrovskú jazdu v ligovej histórii. Som super poctený, že môžem byť bluesman.“

St. Louis je klub, v ktorom uzavrel svoju profiligovú kariéru aj legendárny slovenský útočník Peter Šťastný. Neskôr zaň hrali aj jeho synovia Paul a Yan. Pavol Demitra získal v drese Blues Lady Byng Trophy za športové správanie a džentlmenský prístup.

Video
Samuel Honzek na pódiu počas draftu NHL 2023.

V sezóne 1999/2000 doviedlo trio Demitra, Handzuš, Bartečko „bluesmanov“ k Prezidentskej trofeji za víťazstvo v základnej časti.

„Za klub hralo viacero slovenských hokejistov – Demitra, Handzuš, Šťastný. Som rád, že môžem byť ďalší Slovák v organizácii,“ spokojne konštatoval nádejný center.

Dvorský hokejovo vyrastal vo Švédsku. V uplynulej sezóne nastupoval v tamojšej druhej lige Allsvenskan za tím AIK Štokholm, kde nazbieral v 38 zápasoch 14 bodov za šesť gólov a osem asistencií.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa St. Louis Blues (@stlouisblues)

Pre nasledujúci ročník už zvolenský rodák podpísal zmluvu s IK Oskarshamn, ktorý účinkuje v najvyššej švédskej súťaži SHL. Zaujímavosťou je, že po Dvorskom siahli Blues v 1. kole aj po ďalších dvoch hráčoch, ktorí hokejovo vyrastali vo Švédsku.

Z 25. miesta si zvolili centra Otta Stenberga z Frölundy a z 29. priečky obrancu Thea Lindsteina z Brynäsu. „Chcem byť najlepší možný hráč. Už sa neviem dočkať príchodu do St. Louis a stretnutia so všetkými fanúšikmi,“ dodal Dvorský.

Slováci dali o sebe vedieť v 1. kole draftu NHL´23 Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Dalibor Dvorský si oblieka dres St. Louis počas...
debata chyba
Viac na túto tému: #St. Louis Blues #Dalibor Dvorský