Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovák, ktorý očaril Ameriku. Draft mal predurčený už pred MS

Do nominácie na juniorský šampionát sa dostal až dodatočne, ale keď dostal šancu, stálo to za to.

04.01.2023 16:09
Gajan Foto:
Adam Gajan v akcii a na snímke s reprezentačným kolegom Alexom Šotekom.
debata

Zuby si na ňom vylámali Američania, vygumoval Lotyšov, privádzal do zúfalstva kanadské hviezdy. Brankár Adam Gajan patril medzi najlepších hokejistov Slovenska na MS do 20 rokov.

Jána Lašáka (43) jeho výkony neprekvapili. „Vždy mal potenciál, ale potreboval dozrieť,“ vraví tréner brankárov pri reprezentačnom áč­ku.

Väčšine fanúšikov Adamovo meno pred šampionátom veľa nehovorilo, vy ho poznáte dlhšie. Aká bola doteraz jeho kariéra?

Poznám ho od jeho trinástich rokov. Počas práce, ktorú sme nastavili pred piatimi rokmi s mojimi kolegami Rasťom Staňom, Petrom Kosom, Dušanom Strhárskym a ďalšími trénermi brankárov, nám prešlo cez ruky viacero talentov. Adam je jeden z nich.

Absolvoval zväzové kempy od pätnástky až po dvadsiatku. Pravidelne sme sa vídali, komunikovali a boli súčasťou jeho kariéry.

Adam Gajan Čítajte viac Kanaďania mu tlieskali v stoji. Gajan trhal normy aj v horúčkach

Pred turnajom v Kanade bol pôvodne až štvrtý brankár v hierarchii výberu do 20 rokov. Svedčí to o tom, že Slovensko sa môže pochváliť značným počtom kvalitných mladých gólmanov?

Zišiel sa veľmi silný ročník. Tréneri vyberali adeptov podľa aktuálnej formy. V prípade Adama sa čakalo na jeho výkony v zámorskej juniorke USHL.

Prekvapila vás jeho hra na MSJ?

Nie. Aj keď predtým dostali pred ním prednosť iní chalani, mali sme ho zafixovaného ako kvalitného brankára. Nominovali sme ho do šestnástky, ale zranil sa, vlani sme ho zobrali ako 18-ročného do výberu do 20 rokov.

Vždy mal potenciál, ale potreboval dozrieť. Niekedy bol veľmi rýchly na situácie a potom „ušiel“ z bránky, robil zlé rozhodnutia. Začiatok sezóny v Amerike ukázal, že tento rok môže byť v jeho prípade prelomový. Tŕpli sme, fandili mu a zároveň verili, že to s ním dobre dopadne.

Ktorá z jeho predností je výnimočná?

Technika korčuľovania, v tomto smere patrí medzi špičkových gólmanov.

Adam Gajan na MSJ 2023. Foto: TASR/AP, Ron Ward
Adam Gajan Adam Gajan na MSJ 2023.

Laik by povedal, že korčuľovanie nie je pre brankára také podstatné ako pre hráčov v poli. Mýlil by sa?

Rozhodne áno. Korčuľovanie je pre brankára extrémne dôležité – rovnako, ako pre hráča v obrane či v útoku. Gólman musí vedieť používať vnútorné hrany, ak stratí pozíciu, musí sa cez špičku nohy dostať späť na ideálne miesto. K tomu treba vedieť výborne ovládať svoje telo.

Dobrý brankár musí mať voľné bedrá, pevné brušné svaly, zafixovaný stred tela. Je kvantum vecí, ktoré potrebuje, aby sa po zákroku dostal späť do ideálnej pozície. Kvalitné korčuľovanie je jednou z nich.

Spĺňa Gajan fyzickými parametrami (193 cm, 80 kg) post moderného brankára?

Áno. Každý gólman by chcel mať jeho výšku a schopnosť tak kvalitne ovládať svoje telo.

Pred debutom na turnaji proti silnému výberu USA vravel, že necítil nervozitu. Je aj mentálne nastavenie niečo, čo ho zdobí?

Uvidíme, ale na šampionáte ukázal, že áno. Mne tvrdil, že pred zápasom s Američanmi cítil menší stres, ako pred štartom v USHL, čo je samozrejme dobre. Na zápasy sa pripravuje zodpovedne. Žije hokejom 24 hodín denne. Už pred dvoma rokmi som mu vravel, že okrem hokeja musí mať aj iné záľuby. Jemu to však zostalo doteraz.

Ján Lašák počas súboja legiend na hokejovom... Foto: TASR, Dušan Hein
SR Banská Bystrica Hokej Winter Classic Legendy BBX Ján Lašák počas súboja legiend na hokejovom podujatí Kaufland Winter Classic Games 2019 v Banskej Bystrici.

Štvrťfinále proti Kanade odchytal po tom, ako ho trápili horúčky. Nebol to príliš veľký risk od trénerov?

Nebol som pri tom, nedovolím si situáciu hodnotiť. Tréneri však určite mali dostatočné informácie a keďže to dobre dopadlo, urobili dobré rozhodnutie.

Bude mu stačiť vydarený šampionát na to, aby po ňom siahol niektorý z klubov na tohtoročnom drafte NHL?

Ide o kontinuitu. Prišiel za more a mal veľmi dobré výsledky. Rýchlo sa mu ozvali viaceré univerzity. Dá sa povedať, že očaril Ameriku svojím štýlom chytania, výškou a flexibilitou. Draft mal predurčený už predtým a výkony na MS jeho pozíciu len potvrdili.

Má predbežnú dohodu o tom, že v nadchádzajúcej sezóne bude chytať na Minnesotskej univerzite. Je univerzitná súťaž ideálnym miestom pre mladého gólmana?

Nie je isté, že tam bude pôsobiť, lebo má ešte dva roky na to, aby chytal juniorku. Na univerzitu sa netreba ponáhľať. V NCAA pôsobí veľa kvalitných brankárov a pokiaľ by sa dostal do mužstva, kde chytá skutočne dobrý borec, mohlo by sa stať, že Adam nastúpi na dva-tri zápasy za celú sezónu. Rozhodnutie o tom, kde bude hrať v budúcom ročníku, zrejme aj tak už urobí klub, ktorý ho draftuje do NHL.

A áno, univerzitná súťaž je ideálna cesta pre mladých brankárov. Dobre sa tam trénuje, športovec môže získať vzdelanie v hodnote plus-mínus 300-tisíc dolárov. Z vysokých škôl vychádzajú ľudia, ktorí môžu hrať hokej alebo si nájsť dobré zamestnanie. Pre vývoj osobnosti mladého človeka je univerzitná cesta najlepšia voľba.

Nemec Slovensko Čítajte viac Expert: Chlapci z ročníka 2004 môžu aj na ďalšie MS, no viacerí už asi neprídu

Aký celkový dojem na vás zanechala dvadsiatka na šampionáte?

Veľmi dobrý. Škoda, že to nedopadlo podľa predstáv, chlapci mohli napísať históriu. Ale dojem bol skutočne výborný.

Viacerí hráči môžu reprezentovať na juniorských MS aj o rok. Môže sa fanúšik tešiť na ďalšie kvalitné vystúpenie?

To je ešte ďaleko. Bude to závisieť aj od toho, akí hráči prídu. Filip Mešár a Šimon Nemec už možno o rok budú v NHL, Juraj Slafkovský už teraz nemohol prísť. Môžu nastať aj iné okolnosti.

Bronz z olympiády, vydarené pôsobenie na seniorských MS i teraz na MSJ. Je slovenský hokej na dobrej ceste?

Nedovolím si hodnotiť celý náš hokej, ale brankárov áno. Vychádzajú nám dobré ročníky – 2005, 2006 je dokonca ešte lepší, aj tie nasledujúce majú kvalitu.

Čo sa týka brankárov, reprezentácia sa v nasledujúcich rokoch bude mať o koho oprieť. Nerozprávame sa o krátkodobom, ale o dlhodobom pláne. Cieľ je taký, aby sa naši brankári vyšvihli a aby patrili medzi svetovú špičku.

Ohlasy po štvrťfinále MS Kanada - Slovensko Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
iihf.com: Connor Bedard skóroval v predĺžení,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Ján Lašák #Adam Gajan