Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stačili dva zápasy a generačný talent to rozbalil: Prišiel som si po zlato, tvrdí zázrak z Kanady

Na majstrovstvách sveta v Prahe 1985 dvíhal fanúšikov zo sedadiel vtedy 19-ročný Kanaďan Mario Lemieux. O štyri desaťročia neskôr ho napodobňuje ešte o rok mladší krajan Connor Bedard. Seniorský debut na MS mu vyšiel parádne.

13.05.2024 08:50
Connor Bedard Foto:
Pozor, páli Connor Bedard. 18-ročný tínedžer strelil v úvodných dvoch zápasoch na MS v Česku štyri góly.
debata (5)

Bedard poskytol svoj prvý rozhovor pre médiá už ako dvanásťročný. Od štrnástich ich dáva so želenou pravidelnosťou a už niekoľko rokov je označovaný za zázračné dieťa kanadského hokeja.

Právom. S kanadskú juniorskú reprezentáciu doviedol k trom titulom majstra sveta. Zo zlata sa tešil na MS do 18 rokov (2021) a najcennejší kov mu zavesili na krk aj na šampionátoch do 20 rokov (2022 a 2023).

V lete 2023 sa stal jednoznačnou draftovou jednotkou, keď po ňom siahlo vedenie Chicaga Blackhawks. V nováčikovskej sezóne NHL do bodky naplnil očakávania, v 68 zápasoch základnej časti zaznamenal 61 bodov (22+39). A panovali veľké očakávania, čo predvedie a či sa presadí aj medzi dospelými na MS.

Slafkovský Caufield Čítajte viac Kamaráti proti sebe. Slovenské hviezdy vyzývajú kolegov z NHL

Bedard vstúpil do šampionátu v Česku ako víchor. Pri prvom víťazstve Kanady nad Veľkou Britániou (4:2) strelil dva góly. Pri tom druhom proti Dánsku (5:1) zopakoval dvojgólový zápis ku ktorému pridal aj asistenciu.

S piatimi bodmi sa tak 18-ročný tínedžer usadil na čele kanadského bodovania majstrovstiev sveta s priemerom 2,5 bodu na zápas.

„Prvá tretina sa nám podarila, druhá tretina už tak moc nie. Ale ukázali sme, že sa od toho dokážeme odraziť. Potom sme sa zlepšili,“ citoval isport.cz Bedarda po triumfe nad Dánskom.

Matúš Sukeľ Čítajte viac Skromný líder v štvrtom útoku, prevyšuje aj Slafkovského. Hviezdu Montrealu kritizoval moderátor RTVS

Na otázku, ako sa mu podarilo po druhýkrát za sebou zaznamenať dvojgólový zápas, odpovedal: „Ja vlastne neviem. Hrám svoj hokej, chalani urobili dobrú prácu. Snažím sa byť tiež prospešný. Vždy je krásne dať gól, ale moc nad tým nepremýšľam,“ skonštatoval Bedard.

Zatiaľ pri žiadnom zo svojich štyroch gólov, čo je najviac na MS, nijako výrazne prejavoval radosť. S kamennou tvárou si buchol päsťou so spoluhráčmi a ďalej plnil svoje úlohy. Vie, že tie dôležité góly bude potrebné strieľať až vo vyraďovacej časti podujatia.

Slafkovský hokej Čítajte viac Slafkovský? Každý vie, ako by skončil, keby sme zhodili rukavice. Skvelý hráč, ale sklamal ma v jednej veci

„Som tu, aby som vyhral zlatú medailu. Držím sa v prítomnom okamžiku, dopredu moc nepozerám,“ trefne opísal svoj najbližší cieľ útočník, od ktorého sa v NHL očakávajú v najbližších rokoch veľké veci.

Na záver rozhovoru ešte stihol pochváliť českú metropolu, ktorú sa postupne snaží spoznávať. „Tie dni, čo sme tu strávili, boli skvelé. Nádherné mesto, máme šťastie, že je turnaj práve tu. Užívame si zábavu, tešíme sa, než sa ešte viac porozhliadneme okolo,“ dodal Bedard.

Najlepšie zarábajúci hokejisti na MS + SLOVÁCI Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Štyria hviezdni hokejisti z NHL, ktorí hrajú na...
logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste
5 debata chyba
Viac na túto tému: #kanadská hokejová reprezentácia #kanadskí hokejisti #Connor Bedard