Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Učil som sa od Šatana či Dacjuka. Tím je nabitý, cítime jeho silu, opakuje veterán Tatar

V NHL už nie je taký produktívny, ako v predchádzajúcich sezónach, ale vždy, keď príde do národného tímu, srší z neho energia a odhodlanie. Tomáš Tatar (33) povedie slovenskú reprezentáciu na MS v Česku z pozície kapitána mužstva, ktoré má na papieri najväčšiu kvalitu za posledné roky.

09.05.2024 13:46
Tomáš Tatar Foto: ,
Kapitán Tomáš Tatar.
debata (1)
Cehlárik, Koch a Regenda pred MS v hokeji
Video

Jeden z najskúsenejších hráčov vo výbere Craiga Ramsayho však upozorňuje, že naplniť prognózy a očakávania fanúšikov bude veľmi náročné.

„Základom je, aby sme vytvorili fungujúcu partiu. Žiadne hviezdy a tí ostatní. Každý hráč musí cítiť, že sme si rovní,“ vraví rodák z Dubnice.

V Ostrave, kde Slováci odštartujú skupinové boje zajtrajším duelom proti Nemecku a nedeľňajším s Kazachstanom, hral aj pred deviatimi rokmi.

Vrátili sa vám spomienky na MS 2015?

Áno, keď som vykorčuľoval na ľad, spomenul som si, že som tu už hral. Ale už je to dávno, odvtedy som vystriedal veľa štadiónov. Vtedy sa nám nedarilo podľa predstáv a možno aj preto sa mi šampionát špeciálne nevryl do pamäte.

Bude tento turnaj iný už len preto, že bývate v hoteli sto metrov od haly?

Je pravda, že na štadión to máme skutočne blízko. Keď nás prídu pozrieť kamaráti a rodina, aspoň nemusia ďaleko cestovať. Ale to nie je dôležité. Sme tu predovšetkým na to, aby sme sa sústredili na hokej a predviedli čo najlepšie výkony.

Kapitánom mužstva ste boli aj na MS 2022. Ste pripravený na post lídra kabíny?

Som, ale nebude to len o mne. Máme tu viacero hráčov, ktorí vedia potiahnuť tím na ľade i mimo neho. Bude dôležité, aby sme vytvorili dobrú partiu.

Darí sa vám postupne stmeliť tím?

Verím, že áno. Pred pár dňami sme mali spoločné posedenie. Viac sme sa spoznali, povedali si nejaké veci. Musíme sa podporovať. Fungujúca kabína je jeden z faktorov úspechu.

Vladimír Vůjtek Čítajte viac Chlapci, toto by sa mi v Česku nikdy nestalo, uškŕňal sa počas rozhovoru Vladimír Vůjtek. Myslel si, že so slovenskou mládežou je koniec

Prišli viacerí hráči zo zámoria, fanúšikovia majú veľké očakávania. Cítite aj vy, že tento rok by sa mohlo podariť niečo výnimočné?

Urobíme pre to maximum. Mužstvo má kvalitu, cítime jeho silu. Slovenský hokej sa posúva, je tu čoraz viac šikovných hráčov. Máme aj vlastné očakávania, na druhej strane, nechceme si na seba vytvárať tlak.

Slováci neuspeli v Ostrave 2015, ani na domácom šampionáte o štyri roky neskôr. Znamená to, že mužstvu sa hrá ťažšie, ak pracuje pod tlakom?

To si nemyslím. Musíme sa o tom viac rozprávať. Treba filtrovať externé vplyvy a riešiť záležitosti v kabíne, nie mimo nej. Budeme hrať v takmer domácom prostredí a verím, že fanúšikovia nám pomôžu k úspechu. Chcem ich pozdraviť a dúfam, že nás prídu podporiť v čo najväčšom počte.

Aký dôležitý bude vstup do turnaja?

Veľmi. Začíname s Nemcami, potom nás čaká Kazachstan. Nemecko je jedným z tímov, s ktorým by sme sa mali popasovať o postup do play off. Ale očakávam, že každý zápas bude veľmi náročný a rovnako dôležitý.

Hokej sa za posledné roky veľmi vyrovnal, na MS už nie sú slabé mužstvá. Musíme získať čo najviac bodov bez ohľadu na to, proti komu budeme hrať.

Čo by mohlo platiť na Nemcov?

Majú veľmi pracovitý tím, ktorý hrá zodpovedne celých 60 minút. To je niečo, čo by sme si z ich hry mohli zobrať. Treba hrať naplno od začiatku až do poslednej minúty a dodržiavať systém, ktorý nám určia tréneri.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský dostal na začiatku úver a ihneď ho začal splácať. Podľa fínskeho experta akoby ani nemal slovanské korene

V bránke súpera by mal stáť váš klubový spoluhráč zo Seattlu Philipp Grubauer. Má nejaké slabé stránky?

O žiadnych neviem. (úsmev) Je to kvalitný brankár s množstvom skúseností. Ale platí, že žiadny gólman nemá rád, ak má pred sebou hráčov súpera. Čiže treba mu cloniť, znepríjemňovať mu život a čakať na dorážky. Musíme ho zasypať čo najväčším počtom striel. Poteší ma, ak bude chytať, je medzi nami malá rivalita.

Mali by ste nastúpiť v druhom útoku s Liborom Hudáčkom a Lukášom Cingelom. Ako sa vám s nimi spolupracuje?

Zatiaľ veľmi dobre. Zo štvrtkového tréningu som mal dobrý pocit. Budujeme spoločnú chémiu, už to medzi nami začína „klikať“. Máme veľa dobrých nápadov. Keď sa ešte viac zohráme, bude to fajn.

Pred 12 rokmi ste boli aj s Hudáčkom členmi mužstva, ktoré zatiaľ ako posledné vybojovalo pre Slovensko medailu z MS. Ako si na to spomínate?

Hráči, ktorí tu boli vtedy v pozíciách lídrov, nám dali veľa. Teraz to chceme odovzdať späť. Sú to momenty, keď sa kariéra hokejistu mení. Získané skúsenosti chcete odovzdať ďalej a ísť príkladom mladším spoluhráčom.

Majú celú kariéru pred sebou, musia tvrdo pracovať, aby mohli hrať čo najdlhšie. Je to klišé, ale hokejový život netrvá dlho. Mladí pomaly získavajú skúsenosti a takto sa to posúva z generácie na generáciu.

Od koho ste sa naučili, ako byť správnym lídrom?

Tých hráčov bolo viac. Spomeniem Mira Šatana, Mariána Hossu či Zdena Cháru. V NHL som sa učil od Pavla Dacjuka či Henrika Zetterberga. Od každého z nich som sa snažil zobrať niečo pozitívne. Verím, že získané skúsenosti využijem aj v Ostrave.

MS 2024 v hokeji - tu bývajú Slováci Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Clarion Congress Hotel v Ostrave, miesto, kde...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #MS 2024 v hokeji